– Hvis jeg hadde blitt gående med en pute klistret til ansiktet hadde jeg vært flau.

Det sier Jan Gunnar Engvig (80, på fredag) til VG. På øya Innlandet i Kristiansund har nemlig nabolagets gjest fått på seg et noe uvanlig hodeplagg – mest sannsynlig ufrivillig.

Hva som faktisk henger på geviret er usikkert, ifølge viltnemda, som også mener det kan ligne en gammel fotball.

– Den har vandret rundt med puten hengende på hodet i to dager.

Og det gjør den fortsatt. Det har kun gått par timer har gått siden Engvig observerte rådyrbukken når VG prater med han.

Jan Gunnar Engvig
<-Jan Gunnar Engvig

– Den løper rundt og har det bra, men er irritert over den puten. Sikkert litt flau, fordi det ser veldig dumt ut, sier Engvig lattermildt.

Ifølge hans egne vurderinger går det fint med dyret, til tross for omstendighetene:

– Den ser frisk og sunn ut, i sin beste alder. Men det er sikkert irriterende å dra på den puten. Men det hindrer den ikke til å ta til seg næring.

Foto: Jan Gunnar Engvig

Engvig har derimot ikke fått hjulpet rådyret selv.

– Da jeg sto kanskje syv meter unna hoppet den over hekken og løp nedover gaten. Den gjemte seg vel et sted hvor det er fred å få.

Jakter dyret

Lars Erling Koksvik, viltforvalter i Tingvoll og Kristiansund, skriver i en SMS til VG at de prøver å få fatt i rådyrbukken. Det planlegges imidlertid at den skal bli tatt av en jeger:

– Vi er inne i en to års periode der vi skal redusere antallet rådyr inne i bykjernen og tettbygde strøk i Kristiansund. Vi har et skadefellingsvedtak der vi skal forsøke å ta ut inntil 40 rådyr i løpet av to år.

Koksvik begrunner det med at de forsøker å redusere antall uønskede hendelser mellom trafikk og vilt, og rådyr som hager i trøbbel inne i byen.

– De sitter fast i gjerder og får trøbbel på grunn av installasjoner vi mennesker har satt opp. Vi har opplevd rådyr som har løpt gjennom et butikkvindu og skåret seg opp blant annet, legger han til.

– Tror du rådyret har blitt plaget av gjenstanden på hodet?

– Ja, det vil jeg tro. Men den veier ikke så mye så det går nok greit å bære den.

– Men jeg er mest bekymret for at den kan henge seg fast i noe med den, og da står vi overfor en potensiell dyretragedie, legger Koksvik til.

Se hvordan et rådyr kjempet seg gjennom snø i vinter: