På 80-tallet forsket Norsk Polarinstitutt for første gang på hva sjøfuglen havhest spiser. Da fant de at de aller fleste fuglene var plastfrie, mens et par fugler hadde én eller to plastbiter i magen.

I 2023 gjennomførte forskerne et nytt studie på 15 havhest-unger i Kongsfjorden i Svalbard. Alle fuglene hadde en helsefarlig mengde plast i magen. Nå presenteres funnene.

– Magen til en havhest-unge er på størrelse med en 20-kroning. Seks av fuglene hadde mer enn 100 plastbiter i magen, og en fugl hadde en rekordmengde på 424 plastbiter i magen, forteller miljøgiftforsker ved instituttet, Geir Wing Gabrielsen.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken.

UTSATT: Sjøfugler blir påvirket av forurensingen mennesker etterlater seg. Gabrielsen forteller at plast fra Foto: Geir Wing Gabrielsen / Norsk Polarinstitutt

Bekymringsverdig

Størrelsen på plastbitene funnet i fuglene var mellom én og syv millimeter. Gabrielsen beskriver noen biter som store og skarpe, mens andre som lange, tynne tråder.

– Vi så skade i tarmveggene til fuglene, fordi disse trådende går gjennom tarmvegger og magesekker og danner sår. De store plastbitene blokkerer også overgangen fra magen til tarmen.

Grunnen til at det ble forsket utelukkende på unge sjøfugler, er fordi tidligere funn har vist at de inneholder mer plast enn voksne fugler.

– Fugleungene får mat fra foreldrene, og denne maten inneholder plast. Foreldrene «tømmer seg» for plast i ungene, og derfor har de mindre plast i sine mager.

I MAGESEKKEN: All plasten på bildet befant seg i magesekken til én havhest. Foto: Andre Marhaug / Norsk Polarinstitutt

Forskeren understreker at mengden plast som ble funnet i fuglene er bekymringsverdig for arten. På Bjørnøya i Barentshavet har de registrert at bestanden havhester går ned.

– Jeg mener at plastforurensingen må være en av grunnene, sier Gabrielsen og fortsetter:

– Jeg må bare si at man blir deprimert når man ser ting som dette. Havhesten er en veldig spesiell fugl som kan bli opptil 60 år. Dette er en fugl som nettopp har forlatt redet og skal møte verden, og så ender det slik.

PREGET: Forskeren forteller at plastfunnet er både bekymringsverdig og trist. Foto: Siri Birgitte Uldal / Norsk Polarinstitutt

– Nærmest tortur

– Det er ganske grufullt å tenke på. Det disse fuglene opplever er nærmest tortur, mener Siri Martinsen, faglig leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH.

Når hun ser bildet av fuglemagen, reagerer hun med avsky.

– Det er veldig vondt å se. Det er utrolig trist også fordi det er så mye plast i naturen, og det er så godt som umulig å hindre dyr å ende opp med en smertefull død på grunn av dette. Det er ganske kvelende å tenke på, sier Martinsen.

Hun mener at inntaket av plast både stopper opp tarmsystemet, i tillegg til å forårsake sult hos fuglen.

Ifølge Gabrielsen viste studiet at de fuglene som hadde spist mest plast, også veide mindre enn resten.

– Fugler med mye plast i magen har også en dårligere evne til å bygge opp nok fett – som de trenger for å overleve. Det er en viktig faktor i overlevelsen til disse fuglene, mener han.

NOAH-lederen er skuffet over livskvaliteten til sjøfuglene, og mener at ville dyr generelt ikke blir godt nok ivaretatt av lovverket.

SKUFFET: – Vi har et ansvar for ville dyr, særlig i deres møte med mennesker. NOAH har kjempet lenge for få til bedre vilkår for ville dyr, mener leder Siri Martinsen. Foto: Bente Isefjær / NOAH

– Dyrevelferdsloven gjelder definitivt også for ville dyr, men vi opplever i mange saker at det er et ingenmannsland når det gjelder dyrevelferd for ville dyr. Vi mener det bør tas tak i forhold til regelverk.

– Jeg er veterinær også, og det er vanskelig å rangere lidelse, men jeg føler på et sterkt ubehag når jeg hører dette, fordi jeg vet at disse dyrene har gjennomgått store lidelser. Dette er en langdryg og smertefull død.