Men denne kombinasjonen kommer ikke uten bråk.

Det har stormet etter at Høyre inviterte Subjekt-redaktør og samfunnsdebattant Danby Choi til å holde 17. mai-tale i Oslo.

Geir Lippestad har vært en av de mest kritiske stemmene til valget. Den kjente advokaten er leder i partiet Sentrum og sitter i 17. mai-komiteen.

Han ønsker seg en mer «samlende taler», ifølge NRK.

FÅR KRITIKK FOR KRITIKK: Geir Lippestad da han presenterte partiet sentrums første partiprogram i 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB

– 17. mai er en dag hvor vi feirer det som er samlende for oss som nasjon. Der vi står sammen om de grunnleggende tingene som følger av Grunnloven, og ikke trekker opp splittende og kontroversielle diskusjoner akkurat den dagen, sa Lippestad til kanalen.

Nå får han så 17. mai-hatten passer – av ingen andre enn selveste forfatter Anne Holt (65). Og da mener vi «den ekte» Anne Holt.

– Que??? skriver hun på Facebook om utsagnet fra Lippestad.

KRIM-DRONNING: Rivertonpris-vinneren er ikke redd for å si sin mening. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

VG har vært i kontakt med Holt, som ikke har ytterligere kommentarer til saken og viser til Facebook-innlegget sitt.

Hun mener Lippestad er på «aller villeste veier».

– Nå har ikke jeg feiret nasjonaldagen på over 50 år, men det prinsipielle ved den mener jeg å kunne. 17. mai er først og fremst en feiring av selvstendighet og frihet, skriver forfatteren.

– Det er også en feiring av Grunnloven per se, en lov som inneholder en hel del som kan være verdt en feiring. Ytringsfrihet, blant annet, skriver hun videre.

VG har prøvd å kontakte Geir Lippestad flere ganger, men har foreløpig ikke fått svar.

Kritikk fra flere hold

Det er ikke bare Lippestad som er kritisk til valget av Danby Choi.

Komitémedlem og bystyrerepresentant Sulaksana Sivapatham fra SV har sagt til NRK at heller ikke de ville valgt Danby Choi som taler – og varslet at dette blir tema på torsdagens møte i komiteen.

Tiktoker Anine Olsen har samlet inn 15.000 underskrifter til kampanjen: «NEI til at dem som offentlig støtter voldtektsmenn skal holde tale på 17. mai i Oslo».

«Kampanjen» mot han, stammer fra en video fra november 2023 der Danby Choi sier til en av de dømte i den mye omtalte overgrepssaken i Bergen at «du har blitt kansellert». Så klapper han mannen på ryggen og sier «dette går bra». Subjekt-redaktøren beklaget saken.

– Jeg har utvist dårlig dømmekraft, og beklager, skrev Danby Choi den gangen.

– Jeg prøver ikke å «kansellere» han, eller kneble hans ytringsfrihet. Jeg mener bare at det ikke en menneskerettighet å holde tale på 17. mai. Og bruker for øvrig også min egen ytringsfrihet til å formidle det, har Anine Olsen svart på Instagram.

Hovedpersonen selv har sagt at han ikke har noen planer om å trekke seg. Han gleder seg derimot stort og håper han får holde talen i fred.

– Jeg har fått æren av å holde hovedtalen på 17. mai, og bekranse Henrik Ibsens grav, på oppdrag fra Oslo kommune. Større blir det jo nesten ikke. At noen reagerer, er helt OK, skrev han på Facebook onsdag kveld.

– Frivillig å høre på

VG har også spurt hva Oslo-ordfører Anne Lindboe mener om valget av Danby Choi.

Hun hadde ingen kommentar og skrev i en SMS at 17. mai-komiteen bestemmer hvem som inviteres til å holde taler og at spørsmål måtte rettes dit.

Tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang (H), tar det hele med stor ro.

– Jeg er sikker på at han vil holde en god tale og det er helt frivillig å velge å høre på, skriver han i en melding til VG.

VALGFRITT Å LYTTE: På 17. mai er det ingen tale-tvang! mener Fabian Stang. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Til deg som har kommet så langt i saken, her er et sidespor: At Danby Choi skriver «hovedtalen» på 17. mai har nemlig ført til litt forvirring.

Finnes det egentlig noen hovedtale på 17. mai i Oslo? Nei, er svaret fra leder i 17. mai-komiteen, Bjørn Revil (Frp).

– Det heter bekransning og tale ved bekransing, sa Revil til VG tidligere onsdag.

På Norges nasjonaldagen i hovedstaden holdes det hele 10 slike taler, der forskjellige politiske partiet får velge hvem som skal tale.

BARNAS DAG: Men hvor holdes «hovedtalen»? Foto: Frode Hansen / VG