– Det er en skandale, sier en svært skuffet ordfører i Ringerike, Runar Johansen (H), etter at det fredag ble kjent at regjeringen ikke prioriterer den planlagte tunnelen/strekningen fra Sandvika til Hønefoss:

Regjeringen la frem Nasjonal transportplan fra 2025 til 2036.

At tunnelen ikke prioriteres betyr at togene mellom Bergen og Oslo fortsatt må gå i en stor omvei via Drammen.

– Passasjerene kunne spart nær en time på at tunnelen blir bygget. Men nå skytes det ut i tid, trolig i tiår. Bare byggingen ville tatt åtte år, sier Ringeriksordføreren.

Runar Johansen fikk en drøm knust i dag. Foto: Mats Øieren/Ringerike kommune

Totalt sett legger regjeringen opp til å bruke 1308 milliarder kroner. 100 milliarder er bompenger.

Men flere store prosjekter kommer tapende ut, i tillegg til Ringeriksbanen:

  • Bybanen i Bergen utsettes
  • Hordfast prioriteres ikke
  • Møreaksen når ikke opp
  • Etappe 2 for ny E18 i Asker og Bærum er det ikke funnet rom til
  • Riksvei 19 i Moss
Bergensbanen går i dag i omvei via Drammen. Tunnelen fra Sandvika til Sundvollen sør for Hønefoss kunne kuttet reisetiden med en knapp time. Foto: Illustrasjon: Nye veier / Nye veier

– Vi har måttet skyve på noen av de større prosjektene for å sørge for at vi får aktivitet i hele landet, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Nasjonal transportplan er regjeringens forslag til hva de vil bruke penger på til vei, jernbane og skipstrafikk de neste tolv årene.

Samferdselsministeren vil bruke 436 milliarder kroner til jernbane-prosjekter. Dette inkluderer dobbeltspor til Hamar.

Regjeringen har de siste årene prøvd å senke forventningene til at de vil punge ut for nye samferdselsprosjekter.

– Mest skuffende

Allerede på 1960-tallet tok det under syv timer å ta toget mellom Bergen og Oslo.

Over seksti år senere, er ikke turen blitt kortere, mål i antall timer – syv i tallet.

– Det mest skuffende er at regjeringen nå skroter et fantastisk fellesprosjekt, hvor de skulle bygge vei og bane sammen gjennom fjellet. Det har i årevis vært planlagt som et fellesprosjekt, fordi det var økonomisk besparende, sier ordfører i Ringerike, Runar Johansen.

Midt i skuffelsen, erkjenner han at det i det minste blir vei direkte til Oslo.

– De har lovet vei og det ser ut som blir realisert. Det er positivt.

Han er likevel preget av togskuffelsen.

– Dette prosjektet var en del av Intercity-satsingen: Ringeriksbanen. Jeg har dokumenter om den satsingen, hvor planen var at dette skulle stå ferdig i 2024. Da har de dårlig tid.

SANDVIKA: Dagens E18-motorvei går over flere broer i Sandvika i Bærum. De nye planene som nå settes på vent, innebærer tunnel under Sandvika sentrum. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Stopper ny E18 i Bærum

Regjeringen har ikke funnet rom til å bygge E18 videre i tunnel under Sandvika i Bærum, viser Nasjonal Transportplan.

Dermed må bilistene fortsatt i mange år bruke de gamle betongbroene som fører motorveien gjennom Sandvika på en av landets mest trafikkerte strekninger.

Prosjekter som skal realiseres ligger i en planportefølje, mens ti store prosjekter flyttes over i en såkalt utviklingsportefølje. Blant disse er etappe to av E18 mellom Oslo og Asker via Sandvika i Bærum.

17,4 milliarder kroner er brukt på første etappe mellom Lysaker og Ramstadsletta i Bærum.

– Vi får ikke plass til alt. Da har vi valgt å overføre prosjektet til en utviklingsportefølje. Det betyr ikke at prosjektet er skrinlagt, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård til VG på pressekonferansen om NTP. Han legger til at prosjektet kan tas inn i planer på et senere tidspunkt.

GAMLE BETONGBROER: Dagens broløsning for E18 (over) preges av tilårskomne betongkonstruksjoner. Lastebilen nærmest har forsøkt å passere på veien under motorveibroen. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Fylkesrådsleder Anette Solli (H) i Akershus, er skuffet over at E18 nå ikke ser ut til å få en helhetlig utbygging.

– Dette er ordentlig skuffende, og det er dårlig bruk av penger å ikke videreføre en helhetlig utbygging av ny E18, sier Solli til VG.

Kaldt venterom

Hun mener regjeringens overføring til en såkalt utviklingsportefølje – i praksis er det hun omtaler som et kaldt venterom.

– Disse gamle broene som i dag utgjør E18 over Sandvika må snart skiftes ut. Da hadde det vært mye bedre å videreføre veiprosjektet som planlagt i tunnel under Sandvika, beskriver Solli.

Hun ser for seg at denne delen av E18 nå må løftes tyngre inn i Oslopakke 3-forhandlingene – der inntektene av bompengene finansierer samferdselstiltak i området.

Ordførerne i storkommunene Asker og Bærum er heller ikke tilfreds:

– Det er jo brukt flere hundre millioner på å planlegge denne videreføringen av E18. Det er utrolig skuffende at regjeringen ikke prioriterer fullføring. De gamle broene som utgjør dagens motorvei – må skiftes ut snart likevel, og det bør inn i totalregnestykket, krever ordfører Lisbeth Hammer Krogh (H) i Bærum.

– Det vil få store konsekvenser og negativ utvikling, og vil ikke være til å leve med. Vi har hele tiden vært opptatt av at det må være en helhetlig gjennomføring av planen for E18. Men – dette betyr ikke at veien ikke kommer, for det gjør den, sier Asker-ordfører Lene Conradi (H) til Budstikka.

Utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen sier de uansett vil jobbe videre med å optimalisere kostnader for E18-prosjektet i tunnel gjennom Sandvika.

Silja Ekeland Bjørkly i Vestland Høyre. Foto: Marit Hommedal / NTB

På Vestlandet ryker både Hordfast og Møreaksen inn i den såkalte utviklingsporteføljen, som ikke blir bygd de neste tolv årene.

– Hordfast er et av Norges mest samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter, og det kan ikke kalles annet enn en skandale hvis prosjektet ikke får byggestart i første periode, sier Silja Ekeland Bjørkly, gruppeleder i Vestland Høyre.

Hun er også kritisk til at bybanen utsettes:

– Det er helt avgjørende å få på plass bybanen for at Bergensregionen skal nå nullvekstmålet, sier hun.

I Moss er lokalpolitikerne svært kritisk til at Riksvei 19 har blitt satt på venterommet.

Prosjektet har ligget inne i dagens plan, men ryker ut. Veien forbinder E6 i Østfold og E18 i Vestfold.

– Vi risikerer at alt stopper opp, og at vi ikke får en avklaring som vi har ventet på i mange tiår. Det er båndlagt store arealer i Moss, som da forblir båndlagt, og vi får ikke kommet i gang med ønsket utvikling rundt den nye jernbanestasjonen som er under bygging nå, skriver ordfører Simen Nord i en e-post til VG.

Miljøkritikk

Regjeringen må få flertall for transportplanen på Stortinget. Budsjettpartner SV er kritisk til pengebruken på veier.

– Dette er en transportplan til å bli bilsyk av. Vi trenger en plan for fremtidens transportsektor, som tar klima og naturvern på alvor. Dette er ikke godt nok, skriver Mona Fagerås, transportpolitisk talsperson for partiet.

Naturvernforbundet reagerer på to konkrete veiprosjekter.

– Vi er skuffet over at regjeringens fremtidsplan er full av store motorveiprosjekter som vil rasere enorme mengder natur og legge til rette for økt trafikk. Blant verstingene er nye motorveier gjennom naturreservater, i både Lågendeltaet og Tyrifjorden, sier leder Truls Gulowsen.

Peker på intercity

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård svarer slik når vi spør hvorfor han prioriterer dobbeltspor til Østfold fremfor Ringeriksbanen.

Nygård avviser å ha prioritert hjemmebane. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det er fordi vi har valgt å fullføre indre intercity-prosjektet fra Oslo til Hamar, Tønsberg og Fredrikstad. Og vi begynner på Bergensbanen, bare på andre siden av fjellet.

– Jernbanedirektoratet og Bane Nord har prioritert Ringeriksbanen. Hvorfor følger dere ikke det rådet?

– Vi gjør politiske vurderinger i tillegg til de faglige rådene vi får.

– Kommer Sandvika-Sundvollen-togtunnelen?

– Ja, det håper jeg.

– Når; realistisk 2040?

– Vi skrinlegger ikke Ringeriksprosjektet. Vi skal se på hvordan vi skal komme videre med det prosjektet.

– Vestlandet blir nedprioritert både når det gjelder Møreaksen og Hordfast?

– De blir opprioritert ved at de blant annet får Arna-Stangelle-opprustingen, de får nordhordalandstunellen og penger til bybane.

– Dere finner store penger til jernbane til ditt hjemfylke Østfold og Vedums Hedmark. Er det en hyggelig hilsen hjem til velgerne?

Nygård svarer på hvordan det er å få så mye kritikk på å brenne av over 1000 milliarder kroner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Nei, intercity går til Hamar, Fredrikstad og Tønsberg.

– Stadttunellen skal bygges. Hvorfor: Aldri før har vi hatt sikrere skip enn nå?

– Det er et prosjekt Stortinget har sluttet seg til.

– Hvordan er det å brenne av over 1000 milliarder kroner og få så mye kritikk?

– Vi har reist rundt i 14 dager og tatt ut mange gode prosjekter og fått mye applaus. Det er slik det er.