Trøndelag Aps årsmøte er viktig på veien mot en mulig stortingsplass for Giske – men nye nominasjonsregler kan svekke sjansene hans.

Redaksjonskomiteen diskuterer lørdag vedtekter som kan gi mer makt til mindre lokallag.

Delegatene fordeles etter medlemstall. Men alle lokallagene skal representeres. Spørsmålet er hvor mange delegater de minste lokallagene blir garantert å ha som et minstemål - og om det blir mer enn én.

Det blir satt et makstak på antall delegater - og med flere delegater sikret for små lokallag vil det bli færre å fordele blant de store.

– Kjøttvekta skal fremdeles være det som gir uttelling. Så diskuterer vi hva slags overordnet inngang som styrker den helhetlige, organisatoriske arbeidet i Trøndelag, sier redaksjonskomiteens leder, Per Olav Skurdal Hopsø (Ap).

Nominasjonsmøtet avholdes i høst.

Vil ikke si om han stiller

Trondheim Ap – hvor Trond Giskes Nidaros hører til – er størst.

I 2018 måtte Giske gå av som nestleder i moderpartiet Ap etter at flere kvinner varslet om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Giske vil ikke si om han nå ønsker en plass på Stortinget.

– Det skal jeg ta stilling til når vi kommer i gang med nominasjonsprosessen her, sier Giske.

– Har du noe å bidra med?

– Jeg vil ikke si noe som settes i kombinasjon med nominasjonsspørsmål. At jeg har noe å bidra med politisk, det har jeg uavhengig med nominasjonen til Stortinget, sier han.

TALTE: Trond Giske mener at partiet må ha mye større ambisjoner. Foto: Fredrik Solstad / VG

– Trenger kraft

Den tidligere Ap-nestlederen talte lørdag ettermiddag til Trøndelag Aps årsmøte.

Han mener at Arbeiderpartiet må ta tilbake kontroll i strømpolitikken, heve yrkesfagenes status og bekjempe fattigdom.

– En del tror at bare renta snur, så kommer velgerne tilbake, sa Giske i talen.

– Vi må bruke tid på det som er viktig. Vi som det største fylkespartiet må vise den nye kursen som kan ta partiet opp på målinger på 30-tallet, slik at vi har makt og kraft til å gjennomføre god sosialdemokratisk politikk i Norge, sa han.

Giskes analyse

Giske viser til at partiet har ligget under 30 prosent på meningsmålingene i syv år – og under 20 prosent i ett og et halvt år.

– Da handler det ikke om en enkeltsak som habilitet eller mastersak. Det er en mer grunnleggende jobb å gjøre for å få velgerne tilbake, sier Giske.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har en rekke ganger vist til at partiet blir straffet på meningsmålingene på grunn av dårlig økonomi.

Han har varslet at han tror vi nå ser et økonomisk vendepunkt.

Trond Giske utdypet poengene sine i et intervju med VG før talen. Foto: Fredrik Solstad / VG

– To skoler i Arbeiderpartiet

Giske vil ikke peke direkte på Støre. Men han mener at det er flere i partiet som har for stor tro på at det er de økonomiske tidene som har svekket – og kan løfte partiet igjen.

– Jeg opplever at det er to forskjellige skoler i Arbeiderpartiet. En som tenker at bare økonomien snur, så kommer velgerne tilbake. Jeg tror de har delvis rett. Når økonomien går bedre, så går det bedre for regjeringspartiene, sier Giske og legger til:

– Men for å få oss opp på midten av 30-tallet så tror jeg ikke det holder. Det kan løfte oss på midt på 20-tallet, men vi bør ha ambisjon om å være dobbelt så store som vi er nå, sier han.

Foto: Fredrik Solstad / VG

Årsmøtet i Trondheim Ap for to uker siden endte i et mistillitsforslag mot sittende leder Gunn Elin Høgli – og mye bråk.

Giske tar ikke selvkritikk:

– Vi skiftet leder. Det er alltid en tøff prosess. Det skjønner jeg skaper uro. Men av og til er det nødvendig. Det var det et flertall som mente. Nå må vi gå videre, sier Giske.

– Det har vært en del bråk rundt deg de siste par årene. Hvorfor blir det så mye styr?

– Det må du nesten spør dem som lager styr. Jeg lager ikke styr. Jeg har blitt leder av et lag som har fått 4500 medlemmer. Det er det vi driver med. Vi har til og med en klausul i statuttene våre, som sier at vi snakker om sak og ikke person, sier han.