I helgen var Andre Krause på tur til Tromsdalstinden. På toppen fikk han øye på en gruppe turister på vei mot toppen. De fulgte skispor som ikke går over fjellet, men over en skavl med snø.

– På bildet kan man se en svart prikk og dette er en stein. Ved steinen er det satt opp ei stikke. Hvis man går på Tromsdalstinden om sommeren, så vet man at steinen står halvannen til to meter unna fjellsiden. Der går det loddrett ned 300–400 meter. De turistene sto ikke på trygg grunn. De sto langt utenfor fjellet, sier Krause til iTromsø.

Tromsdalstinden innerst i Tromsdalen er, ifølge ut.no den høyeste toppen synlig fra Tromsø. Den er et mektig syn med sine 1238 meter.

– Det er jo helt forferdelig å se. Jeg har sett flere slike bilder i vinter, også fra andre steder i landet. Det er som å stå i løse luften, sier Carsten Gade Rolland, skredforsker og instituttleder på Idrettshøgskolen ved UiT til VG.

– Rase i døden

Gade Rolland mener snøskavlen ved Tromsdalstinden og andre overhengende skavler på fjellene rundt Tromsø er svært farlige å begi seg ut på.

– Man utsetter seg jo for livsfare. Vi har hatt dødsulykker med folk som har gått ut på skavler som har knekt, sier han.

SKREDFORSKER: Carsten Gade Rolland, er instituttleder på Idrettshøgskolen ved UiT. Foto: Care/ UiT

På bildet ser man tydelig at det står flere ute på skavlen samtidig.

– Jo flere som står på skavlen, jo større er sjansen for at den knekker.

Utfallet er nærmest gitt.

– Hvis du står ute på en overhengende skavl, så vil du etter all sannsynlighet rase i døden dersom den knekker, sier Gade Rolland som forsker på skred og sikker ferdsel i fjellet.

– Mange hundre meter rett ned

– Vi rykker alltid ut ved slike ulykker men ofte er fallet så høyt at skadene ikke overleves, sier Mads Gilbert, overlege ved UNN og professor i akuttmedisin ved UiT.

Han sier de har opplevd en del dødsulykker som følge av skavlbrudd de siste årene. På Tromsdalstinden er det to-tre som har omkommet. Det har også skjedd dødsulykker i Lyngen og i Nordfylket.

– Vi har hentet turister som har gått for langt ut og toppskavlen har knekt, og de har styrtet mange hundre meter rett ned, sier Gilbert til VG.

Problemet, mener han, er at det er vanskelig å vurdere hvor fast fjell slutter og skavlen begynner, når man kommer til topps fra den minst bratte siden.

– Her som i mye annet som er på grensen mellom nytelse og forferdelse må man være føre var og tenke defensivt, sier han.

– Svært høy risiko

Gade Rolland sier at du heller ikke er trygg om du står på en skavl som ligger på fast grunn.

– En skavl over fast grunn kan knekke i inntil 45 grader og risikoen er svært høy for at du blir dratt med ned når den raser.

– Hva skjer med deg når du står på en skavl som knekker?

– Du vil sannsynligvis falle rett ned med skavlen. Ofte vil det være et loddrett heng på flere hundre meter.

Skredforskeren mener du må skaffe deg kunnskap om snøforholdene og legge inn en sikkerhetsmargin på toppene.

– Falsk trygghet

Han sier mange tror det er trygt når de følger et skispor. Men det er falsk trygghet.

– Selv om det er spor så betyr ikke det at det er trygt når du skal gå der. Det er stor sannsynlighet for at, på et eller annet tidspunkt, en skavl vil kollapse, sier Gade Rolland.

Hans råd er å unngå slike skavler, gjennom hele sesongen.

– Man kan aldri vite med 100 prosent sikkerhet at skavlen vil holde. Skavler dannes ved at snø blåser og bygger seg opp – og utover toppene. Jo mer snø en skavl inneholder, jo tyngre er den og da er tyngdekraften gjeldende.

SYNLIG FRA TROMSØ: Tromsdalstinden ligger helt innerst i Tromsdalen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Den tiden vi er inne i nå er ekstra skummel, mener forskeren.

– I disse dager når sola står høyere og det er varmere, så svekkes bindingene i snøen og det øker sjansen for at skavlene vil kollapse, sier han.

– Fantastisk i fjellet nå

– Hvordan er skredsituasjonen generelt i områdene rundt Tromsø nå?

– Den generelle situasjonen nå er at det er lav skredfare. Men folk må sjekke Varsom-appen, og sette seg inn i hvilke skredproblemer det er i det området man skal gå i, sier han.

Men Gade Rolland vil absolutt ikke fraråde folk å gå i fjellet.

– Det er fantastisk å gå i fjellet nå, med lange, lyse dager og fortsatt masse snø.

TURVANT: Andre Krause er ofte på fjelltopper og møter stadig oftere på skiturister. Mange av dem gjør dårlige risikovurderinger før de starter turen, mener han. Bildet av Krause er tatt onsdag ettermiddag, under en løpetur til Nordfjellet. Foto: Privat

Turistgruppen som var på tur i helgen kom seg helskinnet opp til toppen. Da forsøkte Krause å si fra.

– Jeg ventet på dem og spurte om de var klar over at de sto på en snøskavl og at det ikke var trygt. Det jeg sa ble registrert, men de kommenterte det ikke. Det hørtes ikke ut som de var veldig bekymret, forteller Krause.

Dette er ikke første gang han har observert en slik situasjon.

– For tre-fire uker siden var det tre utenlandske skiturister som sto lengst ute på den samme snøskavlen. Da ropte jeg til dem at de måtte trekke seg bort fra kanten umiddelbart. De bare flirte. De synes det var grusomt artig, sier Krause.