Tolv husstander ble anbefalt å evakuere som følge av snøskredfare i Oldervik søndag kveld.

Det er ikke første gang den lille bygda må evakueres som følge av faren, og vil neppe være den siste.

For Hanne Junge Eliassen og familien var det derimot lettere sagt enn gjort. De fikk beskjed om å evakuere søndag ettermiddag, men hørte aldri noe mer fra kommunen før midnatt samme dag.

– Jeg brukte til midnatt for å finne ut hvor vi skulle gjøre av oss. Det var ingen som ivaretok oss, eller som ordnet et sted å bo. Slik skal det ikke være. Må vi fikse oss bosted selv i en allerede veldig stressende situasjon, spør hun.

Hanne Junge Eliassen
<-Hanne Junge Eliassen

Innbygger i Oldervik.

Tromsø kommune har blitt forelagt kritikken.

Agnar Christensen er strategisk rådgiver innen samfunnssikkerhet og beredskap i Tromsø kommune. Han sier at han ikke kjenner seg helt igjen i kritikken, ut fra den informasjonen han har. Han sier samtidig at de skal møte beboere fra rasutsatte områder og forbedre seg.

Les hele svaret lenger ned i saken.

Eliassen er leder for utviklingslaget i Oldervik.

I etterkant meldte politiet at fire husstander «nektet» å evakuere. Det var derimot ikke hele sannheten, for flere husstander hadde nemlig ikke noe sted å dra, ifølge Eliassen.

Umulig oppgave

For Eliassen og familien sin del, fikk de beskjed om å ta kontakt med forsikringsselskapet slik at de kunne dekke hotellrom. Der fikk hun ikke svar søndag kveld.

Da hun fikk svar mandag formiddag var beskjeden tydelig: Forsikringsselskapet dekker ikke hotellrom ved en slik hendelse.

Å skaffe et sted å bo på så kort varsel for mann og barn, pluss to hunder, viste seg å være en vanskelig oppgave.

– Det er ganske umulig. Som regel klarer man å skaffe et bosted hos bekjente i området, men det er ingen garanti at det er mulig hver gang. Vi hadde mye bedre system på dette før, men det har kollapset helt de siste to årene. Det er ikke hotellrommet som betyr noe her, men håndsrekningen og hjelpen fra Tromsø kommune.

SKRED: Oldervik treffes titt og stadig av skred. Her fra 21. april 2023. Foto: Privat

Eliassen er kritisk til kommunen som ikke fulgte opp saken. Hun ga tydelig beskjed om at de ikke følte seg ivaretatt.

– Vi har barn som vi har et ansvar overfor. Evakueringen ble aldri løst på en ordentlig måte. Alt var på halv åtte. Det føles ikke bra ut. Vi er i en sårbar situasjon. Ingen ringte for å høre om vi kom oss vekk i går, og det har ingen gjort i dag heller. Jeg føler at medmenneskeligheten var borte i går, sier Eliassen.

Måtte avlyse visning

Eliassen sier at de følte seg tvunget til å evakuere.

– Jeg fikk tydelig beskjed om at jeg hadde ansvar for barn, og derfor måtte vi evakuere. Men jeg sendte ungene til den eldre søsteren deres straks beskjeden om evakueringen kom.

Til slutt endte familien opp med å avlyse en boligvisning i barndomshjemmet til Eliassen. De tok med seg luftmadrasser og sov der til tirsdag.

– Vi måtte bare stappe med dyner og komme oss vekk. For de som ikke har opplevd dette, så er det selvfølgelig et traume på kroppen. Ungene lurer på hva som foregår, og vi voksne kan ikke gi et tydelig svar.

NØDLØSNING: Til slutt endte deler av familien opp på en luftmadrass i en bolig som skal selges. Foto: Privat

Kunne blitt løst bedre

Agnar Christensen i Tromsø kommune forteller at de var i kontakt med et fåtall, men at personene de var i dialog med valgte andre løsninger enn det kommunen tilbød.

Likevel mener han at situasjonen kunne blitt løst på en bedre måte.

– Det har muligens blitt snakket litt rundt hverandre underveis. Det viktigste er ikke å få avklart med forsikringsselskapet søndag kveld, men å komme seg på trygg grunn.

Christensen understreker at kommunen står parat til å hjelpe de evakuerte om forsikringen ikke strekker til.

– Hvis de ikke har en forsikring som ordner det, så er det kommunen som må ta ansvaret å sørge for innkvarteringen de nettene

Kommunen har nå fokus på å forbedre dialogen med innbyggerne i de rasutsatte bygdene.

– Vi har, og skal ta ansvar. Vi kaster ingen på gaten.

– Rett etter påske skal vi sette oss ned med rasutsatte bygder for å avklare. Kommunen kommer til å ta initiativ til å få avklart de gjensidige forventningene i slike situasjoner, forteller Christensen.