Fylkesstyret i Trøndelag bestemte i slutten av februar at det skulle lages nye regler for stortingsnominasjonen i fylket.

– Vi slo oss sammen i 2017 og hadde en veldig klar plan om å ha én nominasjon, fordi det skulle bli en valgkrets. Det skjedde ikke. Vi har derfor fått et oppdrag om å lage nye vedtekter. Det sitter vi og diskuterer nå, sier redaksjonskomiteens leder Per Olav Skurdal Hopsø til VG.

Det knytter seg stor spenning til om tidligere nestleder Trond Giske (Ap) vil på Stortinget igjen. Fristen for å nominere kandidater går ut i november.

Han vil ikke si til VG om han ønsker å stille.

– Det skal jeg ta stilling til når vi kommer i gang med nominasjonsprosessen her, sier Trond Giske til VG.

Tidliger Ap-nestleder Trond Giske på vei inn til Trøndelag Aps årsmøte. Foto: Fredrik Solstad / VG

Ifølge VGs opplysninger har redaksjonskomiteen vurdert nye vedtekter som legger større vekt på geografi enn før - og fordeler innflytelsen slik at mindre lokallag får mer å si.

Spørsmålet er hvor mye makt - ved antall delegater - hvert lokallag får når fylkeslaget skal bestemme hvem som blir deres nye stortingkandidater.

– Kjøttvekta skal fremdeles være det som gir uttelling. Så diskuterer vi hva slags overordnet inngang som styrker den helhetlige, organisatoriske arbeidet i Trøndelag. Jeg har tro på at vi skal få til en god diskusjon, også i salen. Men de skal få vite det først, sier redaksjonskomiteens leder, Per Olav Skurdal Hopsø (Ap).

Per Olav Skurdal Hopsø leder redaksjonskomiteen for organisatoriske saker. Foto: Fredrik Solstad / VG

Han er til daglig statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Han har tidligere vært fylkesleder.

Han sier at forslaget blir lagt frem for årsmøtet rundt en halvtimes tid etter møtets slutt lørdag.

Trond Giske i salen på Scandic Hell. Foto: Fredrik Solstad / VG

Trond Giskes lokallag Nidaros har hatt en voldsom medlemsvekst de siste par årene. I 2023 hadde de rundt 4500 medlemmer, ifølge Giske.

– Vi har hatt et utvalg som er veldig tydelig på at vi skal styrke det politiske og organisatoriske arbeidet. Vi ser på hvordan vi i enda større grad kan gjøre disse møtene til arenaene hvor folk får delta og være med på å ta beslutninger, sier Hopsø.

Han sier at de har sett på vedtekter fra Innlandet, Agder og Vestland når de skal lage sine egne.

– Vi skal komme frem med et forslag basert på det, sier han.

– Vurderer dere å ha et mer geografisk fordelende vedtekter enn det gamle Sør-Trøndelag i sin tid hadde?

– Vi tar nå utgangspunkt at vi skal lage et sett vedtekter i sør og nord. I basis både i organisasjonsarbeidet vi har, men også at vi har noen vedtekter som sier hvem som skal være der og er med på å styrke partiorganisasjonen. Om det er i Flatanger, Tydal, Hitra, Meløy eller Trondheim – alle sammen må få muligheten til å bidra, sier han.

Han understreker at medlemstall fremdeles blir avgjørende.

– Medlemstall skal fortsatt være den faktoren som gir uttelling. Vi kan ikke gå bort fra slike prinsipper. Kjøttvektas betydning er det bærende prinsippet alle går inn med. Når Trondheim er så store som de er, så ligger det prinsippet fremdeles til grunn, sier han.