Den tidligere landslagskapteinen kommer fra et macho-miljø som mangeårig proff i de engelske toppklubbene Fulham og Crystal Palace.

På hjemmebane er han jentepappa til tre, spilleransvarlig for landslaget og aktivt medlem i Mannsutvalget, som la frem sine 35 forslag onsdag.

– Nå har jeg bare døtre selv. Men jeg ser en norsk skole som treffer jentene bedre enn guttene. Jeg tror det er forskjeller på hvordan menn og damer møter barn, sier Hangeland til VG.

Han mener regjeringen må manne seg opp til å jakte gutter og menn som har talent for- og lyst til å jobbe med barn.

– En del gutter raser gjerne litt. Mange av dem trenger mer praktisk læring og fysisk aktivitet. De trenger nok også flere menn som kan irettesette dem, men også være gode forbilder, sier den 199 centimeter høye rogalendingen.

TOPPSPILLER: Brede Hangeland ruvet godt i hodedueller på fotballbanen – som her i Europa League-finalen mellom Fulham og Atlético Madrid i 2010. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Hangeland er kjent for å være over snittet samfunnsengasjert, han er Ap-medlem – og svarte ja til å bli med i Mannsutvalget.

– Hvorfor ble du med?

– Jeg er jo generelt opptatt av at flest mulig skal ha det bra, og ser som mange andre at det er en del gutter og menn som faller litt utenfor fellesskapet. Det bekymrer meg, svarer Hangeland.

Større «gutterom»

Han legger til at han gjerne vil løfte problemstillinger rundt gutta og gjøre situasjonen bedre for dem.

– Det synes jeg det er fint og få lov til å bidra til, sier Hangeland etter at han har deltatt på podiet i en debatt med Mannsutvalgets medlemmer.

Der var budskapet hans at mange gutters handlingsrom er blitt for trangt. Og at det må bli mye mer naturlig for dem å gå inn i jobber som barnehagelærere, lærere og sykepleiere.

TRENERDUO: Brede Hangeland er med i trenerteamet til det norske herrelandslaget i fotball – der han sammen med Ståle Solbakken leder stjerner som Haaland og Ødegaard. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Hvorfor og hvordan?

– Det er jo ikke sånn at jeg mener at alle gutter nå skal springe av gårde og bli sykepleiere. Men det som er et viktig poeng er at rommet for hva en mann kan drive på med i Norge i dag er litt mindre enn det er for kvinnene. Kvinnene kan godt være hjemme, de kan sikte på en lederjobb i næringslivet, eller de kan jobbe i skole eller helse.

– Mens for oss gutter er det litt trangere rom for det som anses som vellykket. Og jeg tror at vi må åpne opp det rommet. Få det mer i takt med det som burde være tilfelle – at yrkesvalg og hvordan du bruker livet ditt er basert på interesse og kompetanse – og ikke om du er kvinne eller mann, svarer Brede Hangeland.

Forbilde

Han var nok selv en rollemodell for gutter og jenter som kunne tenke seg å bli spillende midtstoppere spesielt eller fotballspillere generelt.

Hangeland var nok i et mindretall av engelske proffspillere med høyere utdanning bak seg, og også slik et forbilde.

MANNE-POLITIKER: Brede Hangeland fremsnakket gutter og menn sammen med resten av Mannsutvalget i marmorhallen sist onsdag. Til venstre: Are Saastad. Til høyre: Lisa Reizel Foto: Frank Ertesvåg / VG

– Du mener det er viktig med mannlige rollemodeller. Hvorfor?

– Det er viktig fordi det gir anerkjennelse til at menn kan være omsorgspersoner.
Det er viktig å si det høyt, slik at det ikke ligger så innhyllet i kulturen vår at jobbing med omsorg og oppvekst – det er kvinnene best på, svarer Hangeland.

Må møte flere menn

Han mener det fortsatt henger litt igjen at omsorg er kvinnenes domene.

– Det må vi bort fra. Sånn at det rommet kan åpne seg mer opp for gutter og menn, hvis de har lyst til å entre det rommet. Jeg tror det er viktig at gutter i barnehage og skole må møte flere menn.

Hva tenker du?Tror du Mannsutvalgets forslag kan bidra til at barn og unge møter flere menn gjennom oppveksten?

Mannsutvalget skriver i sin utredning «Likestillingens neste steg» at myndighetenes innsats for at flere unge skal velge utradisjonelt i skole og høyere utdanning, hittil har vært lite samordnet – med få og begrensede tiltak rettet mot gutter.

Utvalget med leder Claus Jervell og Brede Hangeland i spissen, mener at denne innsatsen må styrkes betydelig.

De skriver også at det er viktig med flere mannlige rollemodeller, og at det er uheldig med en så tydelig kvinnedominans i yrkesgruppene som skal forme barn og unge i oppveksten.

HELE UTVALGET: Ikke rent «mannskor», men mer som et blandakor: Mannsutvalget – med leder Claus Jervell og oppdragsgiver – likestillingsminister Lubna Jaffery i front. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB