Ramadan-lyssettingen i Roald Amundsens gate og ved Rådhuset rundt Fridtjof Nansens plass skal lyse frem til 8. april, da den hellige fastemåneden avsluttes.

– Jeg synes vi i Oslo skal la oss inspirere av det som skjer i London. Oslo skal være en inkluderende by som tar på alvor at vi har et stort mangfold i byen og som viser at vi setter pris på det, sa byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) til VG for et år siden.

Noen dager før hadde Londons ordfører Sadiq Khan skrudd på «Ramadan-lysene» for første i gang i London-gaten Coventry Street.

FOLKSOMT: Byrådsleder Eirik Lae Solberg var den som åpnet «lysshowet». Foto: Naina Helén Jåma / VG

Siden den gang er Lae Solberg blitt byrådsleder, og som sagt så gjort.

Belysningen ble tent under et arrangement ved Rådhuset klokken 17.45 – og lystenningen markeres med taler fra byrådslederen og muslimske organisasjoner.

Det er masse folk til stedet, og veldig god stemning. Folk VG snakker med, sier de setter enormt pris på tiltaket.

– Dere er en svært viktig del av det mangfoldet som gjør Oslo til Oslo. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå får på plass ramadanbelysning her ved Rådhuset. Det er et viktig symbol på at Oslo står for fellesskap, inkludering og mangfold, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg under sin tale søndag ettermiddag.

Se bilder fra lystenningen ved Oslo rådhus i billedgalleriet:

Idet halvmånelysene tennes søndag ettermiddag i Oslo, er det til jubel og glede fra flere hundre fremmøtte.

Dette er ramadan:

Hva er ramadan?
  • Ramadan er den islamske fastemåneden. Det er den niende måneden i det islamske måneåret.
  • Muslimer faster fordi det er en av de fem søylene i islam. Det betyr at det er en viktig religiøs plikt for muslimer. Fasten skal rense en indre og føre til selvbeherskelse.
  • Barn før puberteten og syke er fritatt fra fasten. Det samme gjelder gravide, ammende og eldre.
Hvordan faster muslimer?
  • Under ramadan skal muslimer avstå fra mat, drikke, røyking og tyggegummi fra soloppgang til solnedgang. De kan spise igjen etter solnedgang. Måltidet etter solnedgang kalles iftar.
Hvor lenge varer ramadan?
  • I 29–30 dager, avhengig av månesyklusen. Starten på ramadan bestemmes ut fra observasjon av nymånen.
  • Datoen avgjøres ut fra islamsk månekalender som er basert på månens syklus. Derfor varierer datoen fra år til år.
  • I år varer ramadan til 8. april.
Hva skjer ellers i ramadan?
  • I moskeene leses Koranen gjennom i løpet av ramadan. Muslimer samles også til bønn i moskeene om kvelden under ramadan. Ramadan avsluttes med høytiden Id al-fitr.
Hvor mange muslimer faster under ramadan?
  • Omtrent 90 prosent av muslimer i Asia og Afrika faster under ramadan. I Europa og USA er det estimert at omtrent halvparten faster.

Kilde: Store norske leksikon. Faktaboksen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra Anthropic, og kvalitetssikret av VGs journalister.

– Jeg er så glad for ramadan og for at det tennes mye lys i Oslo, sier Siham (10) til VG utenfor Rådhuset.

Mamma Aysan legger til at barn ikke faster som de voksne, men litt i helgene for å lære hva det går ut på.

Oslo lyses opp

Videre forteller byrådslederen at han er glad for at Oslo er en by der alle skal kunne føle seg hjemme.

– Oslo er en by som bokstavelig talt kaster lys på mangfoldet, og derfor sier jeg ramadan mubarak, sier byrådslederen.

INSPIRASJON: Byrådsleder Eirik Lae Solberg er ærlig på at han hentet inspirasjonen fra London. Nå håper han, og de fremmøtte, at dette skal bli en årlig tradisjon i Norges hovedstad. Foto: ANNA GORDON / Reuters / NTB

Halvmåne, hilal, er et viktig symbol i islam.

Det brukes ofte som dekorativt element i moskeer. Månen tillegges religiøs betydning i islam, blant annet ved at månefasene bestemmer den islamske kalenderen og følgelig også tidspunktet for de religiøse høytidene, ifølge Store norske leksikon.

Familien Needa Wahbi, Abdelrahman Aljaski, Amir (6) og Yamen (5) deltok på åpningen.

– Dette er fantastisk og veldig fint. Vi er engasjert i Oslo og Oslo inkluderer alle. Det er en god start, sier Needa Wahbi.

Prislappen for innkjøp av lysene og ha disse tent i én måned, er i overkant av en million kroner. Innkjøp av lysene har vært den største kostnaden. Pengene er hentet fra bilfritt byliv-satsingen, skriver Aftenposten.

Islamsk Råd Norge er tilfreds

– Vi er heldige som får vært med på dette historiske øyeblikket. Det er med stor glede og stolthet og takknemlighet at jeg står her i dag for å markere det faktum at Oslo kommune ønsker å markere og feire ramadan sammen med oss alle, sier Masoom Zubair fra Islamsk Råd Norge under sin tale.

Masoom Zubair
<-Masoom Zubair

Han mener det som skjer søndag ettermiddag er et historisk øyeblikk hvor Oslo by sammen tar et viktig skritt for en mer inkluderende og mangfoldig fremtid.

– Med ramadan-belysning i våre gater sender vi et kraftfullt budskap om fellesskap. Dette er et symbol på at vi som by står sammen. Ramadan er en hellig tid fylt med refleksjon, barmhjertighet og solidaritet. Det er rørende å se at vår by Oslo ønsker å inkludere alle samfunnsgrupper, sier Zubair.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss