Fredag 12. januar mistet Roald Falch Eriksen (18) livet i en arbeidsulykke ved Kjerringåsen alpinsenter i Sarpsborg. Politiet etterforsker saken, og skisenteret er formelt siktet.

Noen dager før Roald døde skal han ha fortalt foreldrene sine at en vaier i skitrekket falt ned og traff en person.

– Roald sa at vedkommende fikk et kutt i ansiktet, og var så fortumlet at han ikke klarte å komme seg ned fra skibakken alene, sier Martin Eriksen, Roalds far, til VG.

Roald skal ha fortalt at han måtte hente personen med snøscooter.

Alle nødetater var på plass 12. januar på Kjerringåsen alpinsenter i Sarpsborg. Foto: Thomas Andersen / NTB

Daglig leder ved Kjerringåsen alpinsenter, Leif Skaar, sier at personen som ble skadet i leppen forsvant uten at alpinsenteret fikk notert navn og adresse på vedkommende.

– Han var for øvrig en ukjent person for senteret, sier Skaar til VG.

Ifølge Skaar er dette grunnen til at de ikke rapporterte om hendelsen – som skjedde 7. januar – til Statens jernbanetilsyn.

– Vi beklager at dette ikke ble gjort og skal ettersende rapporten.

Til legevakt

I februar i fjor ble et barn truffet av en vaier på siden av skihjelmen. Trekkvaieren som sporet av i skitrekket, snittet også skulderen til barnet, skriver alpinsenteret i en rapport til Statens jernbanetilsyn.

Barnet ble undersøkt på legevakt, noe som også står i rapporten.

– Det ble konstatert at barnet fikk hjernerystelse, og dette informerte jeg Kjerringåsen om. Men de bare erstattet skihjelmen og så var den saken glemt, sier barnets mor, som ønsker å være anonym, til VG.

Brannvesenet undersøker deler av skiheisen i bunnen av bakken i forbindelse med dødsulykken 12. januar. Foto: Thomas Andersen/NTB

Daglig leder Leif Skaar viser til at det i rapporten står at barnet fikk en mulig lettere hjernerystelse og at de ikke hadde mottatt legerapport fra undersøkelsen av barnet.

I legerapporten, som VG har sett, står det at det «gikk i svart», at barnet så stjerner i noen sekunder og hadde smerter i skulderen. Barnet fikk ingen varige mén.

Kjerringåsen opplyser at tauavsporingen skyldtes en passasjerfeil, og at dette er en feil som kan oppstå når folk kjører sikksakk i heistraseen.

– Dette er et problem som Statens jernbanetilsyn og Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner har hatt sterk fokus på de senere år, gjennom flere kampanjer, sier Skaar.

Etterforsker

Statens jernbanetilsyn har ikke fått noen rapporter om andre ulykker med personskade – enn dødsulykken – ved Kjerringåsen alpinsenter siden starten av 2019.

På spørsmål om det som kommer frem fra hendelsene i februar i fjor og januar i år, vil kategoriseres som personskade, svarer de at de ikke kan kommentere dette uten et medisinsk grunnlag.

– Men vi tar med oss denne informasjonen i videre oppfølging av saken. På generelt grunnlag kan jeg si at vi ikke er fornøyde med rapporteringen fra Kjerringåsen, sier direktør Erik Ø. Reiersøl-Johnsen til VG.

Erik Ø. Reiersøl-Johnsen
<-Erik Ø. Reiersøl-Johnsen

Direktør i Statens jernbanetilsyn

Øst politidistrikt opplyser at de er kjent med at det har vært hendelser i skianlegget tidligere.

– Vi vil i etterforskningen vurdere hvorvidt disse har hatt noen sammenheng med ulykken, sier påtaleleder ved seksjon for Økonomi og miljø, Ole Rasmus Knudsen, til VG.

– Helt bak mål

Roalds foreldre reagerer på at sønnen skal ha kjørt snøscooter for å hente personen som ble skadet i leppen i januar.

De forteller at han også ved andre anledninger skal ha kjørt snøscooter på arbeidsplassen, til tross for at 18-åringen ikke hadde snøscootersertifikat, noe VG har sett dokumentasjon på.

– Roald må jo ta ansvar selv for om han kjører scooter, men når du er 18 år og verdensmester, så synes du jo det er kult. Du har ingen begrep over hva du egentlig risikerer, sier pappa Martin.

– Kjerringåsen skulle jo ikke latt medarbeiderne sine uten lappen få lov til å kjøre. Det er jo helt bak mål.

– Farlig

John Egil Måleng, tidligere leder for alpingruppen i Sarpsborg idrettslag, forteller at mange reagerte på at ansatte ved Kjerringåsen alpinsenter kjørte snøscooter selv om de ikke hadde sertifikat for dette.

– De bare så gjennom fingrene på det, sier Måleng til VG.

VG har stilt Kjerringåsen flere spørsmål om snøscooterkjøringen, men har ikke fått svar på disse.

John Egil Måleng
<-John Egil Måleng

Tidligere leder for alpingruppen i Sarpsborg idrettslag

Under en trening i alpinbakken i fjor vinter gikk strømmen og anlegget var helt mørklagt. Da skal en person uten snøscooterlappen ha kjørt opp skibakken for å lete etter folk.

– De hadde ingen rutiner. Det opplevdes farlig og kaotisk, sier Måleng.

Daglig leder i Kjerringåsen Leif Skaar sier at alpinsenteret ikke ønsker å kommentere opplysningene fra Måleng eller diskutere personlige forhold rundt enkeltpersoner.

– Alpinsenteret har et godt forhold til alpingruppen og har fått klare tilbakemeldinger på at gruppen er tilfreds med sikkerheten i bakkene og med hvordan alpinsenteret håndterer hendelser.

Etter hendelsen ble det sendt inn et varsel til Kjerringåsen, som VG har sett. Flere personer tok opp den ulovlige snøscooterkjøringen mange ganger, forteller Måleng.

– Jeg er ikke hevngjerrig eller ute etter å ta noen. Jeg deler min erfaring fordi jeg håper på endring, av respekt for Roald.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss