– Det sterkeste minnet er veldig lange forhandlingsmøter, mangel på mat og drikke i en forhandlings-maraton. Og så var det mange store og vanskelige spørsmål, sa den norske statsministeren på VGs spørsmål om hva han husker best fra EØS-forhandlingene.

EØS-prosessen gikk sømløst over i medlemskapsforhandlinger for den daværende rådgiveren i embetsverket ved Statsministerens kontor.

Ett av oppdragene 30 år tilbake var å holde norske journalister oppdatert på forhandlingene:

I MIDTEN: Jonas Gahr Støre snakker med norsk presse under EU-forhandlingene i Brussel 9. mars 1994. Foto: Jon Hauge / Aftenposten

– Det var fire år med forhandlinger. Veldig mye av min arbeidshverdag i fire år, sa han.

Og han mener ikke overraskende at avtalen står fjellstøtt den dag i dag:

– Vi fikk til en stabil og god avtale.. Selv om det ikke var mitt førstevalg da, så har det sikret Norges interesser i 30 år, sa Støre.

Åpnet døren til EU-markedet

EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994. Den regulerer Norges forhold til den europeiske unionen og sikrer norsk næringsliv markedsadgang til EUs 27 medlemsland.

Året etter stemte det norske folk nei til medlemskap. Men EØS-avtalen binder Norge til å innføre de aller fleste av EUs store og små reguleringer slik at landene skal ha like vilkår for næringsliv og borgere.

– En hel fotballkamp

Fredag formiddag hadde toppmøtet med EUs stats- og regjeringssjefer satt av halvannen time til å møte de politiske lederne fra EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein.

Støre skulle gjerne sittet inne videre og diskutert våpenhjelp til Ukraina, krigen på Gaza, klima, migrasjon og andre saker på toppen av EUs agenda.

Men han trøster seg selv slik:

– 90 minutter er en bra uttelling. Det er en hel fotballkamp. De får vi bruke så godt vi kan. Så får vi sende våre kommentarer til ekstraomgangene, sa Støre til norsk presse før han gikk inn i møtet.

Takket for samarbeid

Men et mindretall av EU-landenes toppledere var til stede da Støre fikk slippe til for å holde en kort tale om hva EØS-avtalen har betydd for Norge og Europa.

Den norske statsministeren takket EU-toppene for samarbeidet, og lovet på Norges vegne å bidra videre til det europeiske fellesskapet. Han fortalte hvordan Norge nå bidrar inn i EUs anstrengelser for å skaffe mer ammunisjon til Ukraina.

– Når det har vært hindringer, har vi evnet å finne felles løsninger, sa Støre.