Tore Johansen takker datteren for at huset i Alta fortsatt står.

– Hun hadde akkurat stått opp og ordnet seg frokost, da hun hørte brannvarsleren ule i underetasjen, forteller Johansen.

Nødetatene var raskt på stedet da meldingen om brann kom. Foto: Dennis Bjerring

– Da hun kom ned trappen møtte hun røyk. Inne på et av rommene nede, brant det i taket. Smeltet plast hadde dryppet fra taket og ned på gulvteppet, og gjort at det tok fyr der. Flammene bevegde seg mot sofaen, gjenforteller Tore.

Alarmen gikk ved 11-tiden og datteren varslet raskt både nødetater og pappa Tore. Han slapp det han hadde i hendene på jobb og dro rett hjem.

Samtidig som Tore hastet hjemover, slåss yngstedatteren mot flammene.

Røykvarsleren som skal varsle brann ser ut til og ha tatt fyr selv. Tore Johansen er mildt sagt sjokkert. Foto: Dennis Bjerring

– Da jeg kom hjem var det brannbiler, sykebil og politibil utenfor huset med blålys. Det er selvfølgelig ikke det man ønsker å se når man kommer hjem.

Datteren slapp fra det hele uten fysiske skader. Hun fikk en helsesjekk av ambulansepersonell på stedet, som konkluderte med at det til alt hell gikk bra.

Da Altaposten tar en prat med Johansen, har han selv nettopp sluppet inn i boligen igjen. Han er sjokkert over hva som ser ut til å ha ført til brannen:

– Jeg fryktet at det var noe annet av elektriske artikler som hadde tatt fyr. Så fikk jeg høre at brannen startet i røykvarsleren.

I overetasjen er boligen brannsikret med flere seriekoblede varslere med kabel. I underetasjen var de seriekoblede varslerne trådløse.

– Brannen hadde ikke gått inn i noe bindingsverk. Jeg fryktet at det var noe inne i veggene man ikke så, som kunne ha tatt fyr.

Røykvarslerne i underetasjen har to batteripakker hver. Den ene batteripakken driver selve røykvarslersambandet, den andre driver det trådløse sambandet varslerne seg mellom.

– Hva som egentlig har skjedd, må fuglene vite. Det var ingenting igjen av varsleren som brant, forteller Johansen videre.

Han fortsetter:

– Hadde vi sovet hadde vi forhåpentligvis våknet av de to andre røykvarslerne som ulte i underetasjen.

Nå må takstmann inn i huset for å vurdere skadene på boligen.

Johansen ønsker å rette en stor takk til redningstjenesten som kom raskt til stedet.

– Brannfolkene var utrolig flinke, og restverdigruppen var raskt inne for å berge det de kan av verdier.

Har forårsaket flere branner

Brannvernforeningen advarer mot røykvarsleren, og ber folk ta en sjekk.

– Vi har gått ut og advart mot en spesiell type varslere. Disse er påført nummer KD-101, etterfulgt av noen bokstaver, sier kommunikasjonsrådgiver Tor Erik Skaar.

Tore Johansen tatt ned brannvarsleren i naborommet, som er av samme type som den som brant, av merket No-Flame. Røykvarsleren han viser fram er merket med nummer KD-101LD.

– Denne typen har forårsaket flere tilfeller av brann, som vi er kjent med. Derfor har vi og myndighetene gått ut og advart mot akkurat denne, sier Skaar i Brannvernforeningen.

Det uskyldige merket «KD-101LD» (merket med rød ring) bak på røykvarsleren forteller at røykvarslerne i underetasjen hjemme hos Tore Johansen og familien kan være brannfarlige. Foto: Dennis Bjerring

Norges mest populære røykvarsler

Røykvarslerne det er tale om ble solgt i Norge for om lag ti år siden, og det finnes fortsatt mange av dem i norske hjem.

– Den var Norges mest solgte røykvarsler i en periode. Vi antar at det ble solgt flere hundre tusen eksemplarer i Norge, under merket No-Flame og andre merker. Bak står en kjempestor, kinesisk produsent.

– Hvordan kan disse begynne å brenne?

– Røykvarsleren er utstyrt med to sett batteri, tre vanlige AA-batterier og ett 9-voltsbatteri. Utformingen på røykvarsleren gjør at det er mulig å sette 9-voltsbatteriet feil vei. Og på enkelte batcher av denne typen, kan et feil innsatt 9-voltsbatteri føre til brann, sier Skaar.

Selv om ikke alle røykvarslere tar fyr ved feil innsatt batteri, kan det også føre til at røykvarsleren ikke fungerer som den skal.

– Vi anbefaler sterkt å bytte ut disse røykvarslerne. Anbefalingen er at man velger røykvarslere med «puter» hvor det ikke er mulig å feste inn 9-voltsbatteriet feil vei, eventuelt at du velger en type som bruker andre typer batterier. Mange røykvarslere som er i handelen nå har andre batterityper som gjerne varer i flere år, og som ikke har denne problematikken.

Sinnssykt

Når huseier Tore Johansen får vite at røykvarsleren utgjør en kjent, potensiell brannfare, får han hakeslepp.

– Fy f ... Det er jo helt sinnssykt. Jeg visste ikke om dette, sier han.

– Her har man røykvarslere, som skal varsle om brann – og så er det de som forårsaker brannen. Jeg vet ikke hva jeg skal si til dette. Jeg er rystet.

  • Senest for tre dager sider omtalte Nettavisen hvordan en eneboligeier i Oslo øst skulle montere nytt batteri i røykvarsleren. Batteriet ble satt inn feil vei, og i løpet av minutter førte det til kortslutning – og at røykvarsleren tok fyr.