Kommunedirektøren, som er en kommunes øverste administrative leder, får med seg en etterlønn på 1,3 millioner kroner, skriver Glåmdalen.

Orlund sluttet på dagen torsdag ettermiddag.

I en pressemelding skriver Sør-Odal kommune at ordfører Knut Hvithammer (Ap) takker Orlund for innsatsen. Og at Sør-Odal kommune mister en sterk og strategisk ressurs som vil bli savnet.

Han bekrefter overfor VG at all uroen på Glommasvingen skole, som er Innlandets største grunnskole, er en del av årsaken til at Orlund forsvinner.

FOLKETS MANN: Knut Hvithammer (Ap) er ordfører i Sør-Odal kommune. Foto: Fredrik Solstad / VG

– Hvorfor så brå avgang for kommunedirektøren?

– Vi kom til et punkt der det var riktig å gå hver vår vei. Det har vært en støyende hverdag spesielt rundt Glommasvingen skole i det siste. Jeg beklager det som er skjedd. Men jeg vil understreke at kommunedirektøren og jeg har hatt et nært og godt samarbeid, sier Hvithammer til VG.

– Hvor stor del av årsaken til avgangen er knyttet til uroen på skolen?

– Det er en sak som har medført et stort press på oss alle i kommunen. Dialogen mellom skolen og rådhuset har ikke vært optimal. Vi må spille på samme lag, svarer ordføreren.

– Ustabilt

Han beskriver skolen som veldig ung - og med betydelig start-trøbbel.

– Den ble åpnet til skolestart i 2019. Den har aldri kommet skikkelig i gang. For i mars 2020 kom pandemien. Og en periode med nedstenging. Samtidig har det vært hyppig skifte av folk i skoleledelsen. Det har vært ustabilt, beskriver Ap-ordføreren.

Mye uro

Både Glåmdalen og VG har i flere saker omtalt et krevende læringsmiljø og arbeidsmiljø på Glommasvingen skole.

Nylig sluttet også rektor Ingrid Maria Ulheim på dagen etter at hele skolen måtte stenge noen uker tidligere - da Ulheim og ass.rektor begge gjorde det kjent at de ville slutte.

En stor del av lærerne brukte egenmelding og ble borte fra skolen samme dag.

Anita Orlund, eks.kommunedirektør
<-Anita Orlund, eks.kommunedirektør

Da uttalte kommunedirektør Orlund at hennes førsteprioritet var å få på plass en god dialog med skolens ledelse, som kunne bedre skolehverdagen for alle elever og lærere så raskt som mulig.

Utfallet ble at begge topplederne på skolen sluttet - før hun selv sluttet som kommunedirektør (tidligere rådmann) etter to og et halvt år i jobben.

Gjennomtrekk på toppen

Det er også kommet frem at Glommasvingen skole har hatt til sammen ti personer som rektorer og ass. rektorer siden den nye, store skolen åpnet i 2019.

– Kunne dere ha jobbet bedre med lederrekruttering, ordfører?

– Kommunedirektøren som nå slutter er en veldig erfaren leder som jeg vil savne. Når det gjelder rektor-ansettelsene på Glommasvingen så er det ikke noe jeg kan blande meg borti som ordfører, sier Knut Hvithammer.

Skolen har også hatt flere mobbesaker enn snittet de siste årene, og får spesiell oppfølging fra utdanningsavdelingen hos Statsforvalteren i Innlandet.

Avgått kommunedirektør Anita Orlund skriver i en uttalelse på e-post fredag ettermiddag at hun og kommunen har kommet til et veiskille.

– Vi har kommet til et veiskille hvor det er riktig for meg å gå videre, skriver Orlund som også mener hun i samarbeid med kolleger har satt god retning på mange områder.