– Det var ikke noe selvmord, men et drap, sier aktor Ole Andreas Aftret i retten.

I retten har mannen i 60-årene innrømmet at han skaffet til veie en dødelig dose med tabletter.

På kvelden torsdag 29. juni 2023 ble May Irene Eliassen funnet livløs hjemme i boligen i Ørland kommune i Trøndelag.

– Vi får håpe hun ikke skjønte hva som har skjedd da hun satt i godstolen og kjente på forgiftningssymptomene. Helt til morfinen gjorde at hun ikke klarte å puste, sier aktor Ole Andreas Aftret i det han legger ned påstand om straff.

Ektemannen hennes gjennom 33 år er tiltalt å ha drept henne. Aktor sier til retten at han vil legge ned påstand om 17 års fengsel.

– Alt tilsier at det er N.N. (drapstiltalte) som har knust tablettene. Blandet det i drikke og eventuelt i mat, og dratt ut for å slippe å være der når May ble syk og døde. Han kom tilbake etter å ha ventet tilstrekkelig lenge til han var sikker på at hun var død, uttalte aktor Unni Sandøy under prosedyren.

SPOR AV FORGIFTNING: På kjøkkenbenken, i glass, i en støvsuger og i sugerør fant politiet spor av narkotiske stoffer. Foto: Politiet Foto: Politiet

Ifølge tiltalen skal ektemannen ha gitt kona pulveriserte tabletter med de narkotiske stoffene morfin, alprazolam og klonazepam, uten at hun selv var klar over det.

Politiet har funnet rester av morfin på kjøkkenet til paret, og på kjøkkenutstyr som på en stekespade og i en stekepanne.

Det er også funnet i blant annet sugerør, glass, og i en liten støvsuger.

– Åstedet er fornærmedes eget hjem hvor hun har krav på å føle seg trygg, sier aktor ole Andreas Aftret.

Mannen har i retten forklart at han skaffet narkotikaen til kona – som ifølge ham ønsket å begå selvdrap.

Hun hadde fått påvist diagnosen Parkinson pluss.

– Jeg visste at May hatet tanken om å bli en pasient som kunne bli plassert på et sykehjem. Kanskje i en seng med en sonde. Det er ikke sikkert det hadde blitt resultatet, men det var det hun så for seg, forklarte han til retten.

Han hevder at det var kona som tok tablettene, og at han selv ikke visste når eller hvordan hun skulle ta dem.

Han har erkjent straffskyld for å ha medvirket til at kona tok sitt eget liv.

Forsvarene la ned påstand om at den drapstiltalte mannen i 60-årene skulle frifinnes for drap og drapsforsøk, og for øvrig anses på mildeste måte.

– Er det helt utelukket at tiltaltes versjon kan stemme? Er det helt utelukket at avdøde ikke ønsket å avslutte livet før hun ble pleietrengende? Hvis svaret er nei, så må tvilen komme tiltalte til gode, sa forsvarer Kristina Jørgensen under prosedyrene ifølge Adresseavisen.

AKTOR: Førstestatsadvokat Unni Sandøy og politiadvokat Ole Andreas Aftret Foto: Foto: Preben Sørensen Olsen / VG

– Ble May Irene Eliassen fortvilt da hun fikk diagnosen sin? Helt sikkert! Har hun grått? Ja, det skulle bare mangle, sier statsadvokat Unni Sandøy under sin prosedyre.

Hun argumenterte for at den drapstiltalte ektemannen hadde større vansker mot å akseptere konas diagnose, enn det hun hadde.

– Har May Irene Eliassen bedt mannen sin kjøpe narkotiske tabletter for henne for at hun skal ta selvmord. Nei, mener hun å kunne slå fast.

Til tross for sykdommen mente aktor at May Irene Eliassen kunne leve i fem til ti år til.

– Vi snakker ikke om et menneske som sto på dørstokken inn i det neste riket. Hun hadde flere, om ikke mange år igjen å leve, sier Sandøy

Forsvarerne Jasmin Gheshlaghi (foran) og Kristina Jørgensen. Foto: Preben Sørensen Olsen, VG

Mannen i 60-årene er også tiltalt for drapsforsøk mot kona rundt et halvt år før hun døde.

Heller ikke dette erkjente han straffskyld for i retten.

I februar i fjor ble May Irene Eliassen fraktet til St. Olavs hospital med luftambulanse.

Under behandlingen responderte hun positivt på motgift mot opiater. Saken ble meldt videre til politiet – men de åpnet aldri etterforskning av saken.

Sønnen hennes har tatt opp en samtale med henne i etterkant av denne innleggelsen.

– Hun sier klart fra til sine nærmeste at hun ikke har tatt morfinen. Ikke vet hvor den kommer fra. Og at noen har forsøkt å ta livet hennes, sier Unni Sandøy om opptaket.

I samme samtale forkastet hun ideen om at den tiltalte ektemannen kunne stå bak.