Allerede onsdag morgen begynte demonstrerende bønder å samle seg utenfor Stortinget. Onsdag kveld har flere strømmet til, og ifølge NRK planlegger noen av dem å sove utenfor Stortinget natt til torsdag.

Foto: Annemor Larsen/VG

Mange bønder er uenige i tallene som danner grunnlaget for årets bondeoppgjør. Torsdag skal Stortinget stemme over den nye inntektsberegningen, som innebærer at bøndene skal jobbe 145 timer mer enn andre i året.

Tallene som Ap, Sp og Høyre har blitt enige om, innebærer 1845 arbeidstimer for bøndene, sett mot 1700 timer for en lønnsmottaker. Norsk bonde- og småbrukerlag har varslet at de ikke kommer til å akseptere noe over 1700 timer.

Bøndene selv mener beregningen vil ta fra dem muligheten til å tjene mer enn de gjør i dag.

Gråtkvalt

Johanna Hidle som studerer husdyrvitenskap ved NMBU, holdt en tale onsdag kveld.

Gråtkvalt fortalte hun at bøndene trenger hjelp.

– Mange i min generasjon ser våre besteforeldre og foreldre slita seg ut. Dei må brenna ljoset i begge ender, sa Johanna Hidle foran stortinget. Foto: Annemor Larsen/VG

– Å produserere norsk mat på norske ressurser krever ikke bare innsats, vilje og en god arbeidsmoral. Det krever et samfunn som er villige til å se verdiene av arbeidet vi legger ned. Det krever en lønn som gjør det mulig å leve. Det er ikke en vanlig 8–16 jobb, det er å investere hele livet sitt i noe man brenner for.

– Vi står på kne, og er i ferd med å bryte sammen. Vi trenger samfunnet, og de trenger oss, avsluttet hun.

Sover i telt

Kristin Skranefjell Eikeland, mor og melkebonde fra Bjelland Prestegård i Marnadal i Lindesnes, setter opp telt foran Stortinget. Dette blir første natt i telt i år, men sikkert ikke siste, forteller hun.

– Vi har ikke store forhåpninger om å få sove, men et sterkt håp foran avstemningen i morgen. Vi håper på at mange stemmer for forslag 25.

Foto: Annemor Larsen/VG

Eikeland er utdannet sykepleier, men jobber fulltid som melkebonde sammen med mannen.

– Jeg vil være bonde og produsere mat. Mannen min kan ikke drive alene, en gammel prestegård. Vi begynte å drive gården i 2010. Utviklingen har handlet om effektivisering og volum for å ha økonomi til å drifte det. Men vi som drifter og produserer blir færre, sier hun til VG.

Kristin Skranefjell Eikeland
<-Kristin Skranefjell Eikeland

Melkebonde

Åpner for å justere

Etter kraftig kritikk har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) åpnet opp for å justere timetallet, men resten av landbrukspakken vil han ikke endre.

– Nå er det diskusjoner mellom partiene på Stortinget for å lande hele pakken. Dette med timetallet er til diskusjon, og vi er åpne for å diskutere det. Vi mener forslaget vi la fram er godt, men når du er i mindretallsregjering må man alltid søke etter flertall med andre partier, sier Støre til NRK.

Foto: Annemor Larsen/VG