Forslaget som skal spilles inn til programkomiteen i partiet kommer som en reaksjon på økende kriminalitet begått av unge.

Justispolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik etterlyser mer inngripende tiltak og mer informasjonsdeling mellom instansene i kommunen.

– Det handler om å identifisere hvem som er bråkmakere eller i randsonen til å bli det – og følge de personene tett, sier hun.

Tiltaket er inspirert av en dansk modell, der de håndplukker ungdommer de mener har stor risiko for å bli rekruttert til kriminelle nettverk, og tar de med rundt på ulike fritidsaktiviteter.

– De skal rett og slett ikke ha tid til å drive med bøll, sier Tajik.

Kan føles som straff

– Det virker kjempespennende, men jeg tror fortsatt det aller viktigste er å få til forebygging tidligere, sier Ghulam Abbas om forslaget.

Han jobber som miljøarbeider og har en fortid som ungdomskriminell og leder for B-gjengen.

Abbas mener premisset for å innføre fotfølging må være at man har prøvd alt av forebyggende tiltak først.

I boken «Gudfaren» har Abbas fortalt om en barndom i fattigdom og utenforskap, som førte han inn i kriminelle miljøer. Her fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Fredrik Solstad / VG

Abbas tror tiltaket kan mislykkes dersom det føles som straff og ikke hjelp.

Han tror også det er viktig at ungdommene som eventuelt skal fotfølges møter mennesker de kan kjenne seg igjen i.

– I Danmark ser det ut til at de voksne som følger disse ungdommene, selv har vært utenfor. Det bygger tillit, sier han.

Ghulam Abbas jobber som miljøarbeider i barnevernet i Oslo. Her fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Espen Rasmussen / VG

Bekymret for byene

Det er kommet til et punkt der forebygging ikke er nok, mener Dag Mossige, gruppeleder i Stavanger Arbeiderparti.

– Noen barn begår opp mot 90 lovbrudd i året, sier han.

Mossige etterlyser flere virkemidler rettet mot barn som ikke kan fengsles, men som begår kriminalitet som om de var voksne.

– Vi kan ikke akseptere at disse ungdommene går rundt og terroriserer enkelte bydeler i Stavanger.

Mossige (Stavanger Ap) og Mushtaq (Oslo Ap) diskuterer hvordan mer åpenhet mellom politi, barnevern og kommune kan gjøre det lettere å kartlegge hvilke unge som trenger intensive tiltak. Foto: Kristian Krystad, VG

Også i Oslo er det stadig flere unge lovbrytere. Tidligere byråd for arbeid, Usman Mushtaq er opptatt av at også jobbtrening kan inngå i tiltaket.

– Når de får tilgang til en jobb eller utdanning, så vet vi også at de får mindre tid til å drive med kriminelt arbeid og bli rekruttert til kriminelle nettverk, sier han.

Hva tenker du?Hva synes du om forslaget?

Trengs mer penger

Abbas deler politikernes bekymringer for byene og tror fritidsaktiviteter kan være en av løsningene.

– Hvis du blir en del av et fotballag kan det for eksempel holde deg unna utenforskap og rekruttering til kriminelle nettverk.

Han frykter samtidig at tilbudet kan ligne mer på overvåkning enn hjelp, dersom det blir utført uten nok ressurser.

– Det blir håpløst uten nok midler, sier han.

Prosjektet i København følger rundt 20 unge gutter. Kommunen anser at prosjektet koster rundt 6 millioner kroner årlig.