Det skjedde under en kontroll ved Høvik togstasjon i 01.30-tiden.

Like i nærheten, på E18, ble en annen russebuss beslaglagt natt til torsdag.

– Som i går gikk det også her på forskriftsmessig og forsvarlig stand. Blant annet er det antall nødutganger. Det er også snakk om bruk av aggregatet under kjøring, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt Bjørn Gunnar Nysæter til VG natt til fredag.

En representant fra Statens Vegvesen var med på nattens kontroll.

– Bussen er beslaglagt og vil bli fremstilt for kontroll ved Statens Vegvesen for å få en undersøkelse på hva som er i orden og ikke i orden, sier operasjonslederen.

– Godkjent i Sverige

Begge bussene er svenskregistrerte, og er leid ut til russen gjennom tre firmaer.

– Dette gir en problematikk rundt fører og hvilken tilknytning personen har til kjøretøy som kjøres i Norge. Når det gjelder leieforhold av bussen fra et firma, så skal det være leietaker som har den formelle kjøretøyklassen i orden, og den leietakeren skal også være med under kjøring i Norge, sier operasjonslederen.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

VG har snakket med en russ i gruppa som leier den aktuelle bussen natt til fredag. De ønsker ikke å uttale seg om saken.

De har leid bussen av Buss Kompaniet. Både denne bussen og den som ble beslaglagt natten før, er svenskregistrerte og eid av selskapet Rent4. Dette firmaet har leid bussene ut til Buss Kompaniet, som leier dem videre til Sidestilt, som leier dem til russegruppene.

Scott Boje Bækkel er daglig leder i både Buss Kompaniet og Sidestilt. Han mener at bussene de leier ut til russen, er helt lovlige å kjøre.

– Det hadde ikke vært skilter på dem om de ikke hadde vært godkjent i Sverige. Da kan de også brukes i Norge, under kabotasjereglene.

Mener svenske skilter forskjellsbehandles

VG har tidligere skrevet om hvordan flere norske busser kjøres over til Sverige for å bli godkjent og registrert der. Årsaken er enkel: Med svensk godkjenning er det lov med langt flere personer i bussen.

En buss som hadde lovlig plass til 25 personer da den var norskregistrert, fikk med svenske skilter lov til å ha 82 personer.

Det er denne praksisen som politiet og Vegvesenet vil til livs, ved å beslaglegge svenskregistrerte busser, mener Bækkel.

– Vi hadde en annen buss som ble stanset på Svinesund med samme type ting. Det ble rettet på stedet, forskjellen er at den er norskregistrert, sier Bækkel.

Les også: Det hemmelige russe-tilbudet

– Jeg tror det politiet gjør er å drive det litt langt fordi de har fått press på seg til å gjøre dette. De har heller ikke varslet oss, som er eier av bussen, om at den var beslaglagt.

Daglig leder i Rent4 sier til VG at russebussene som nå er beslaglagt er laget for det svenske markedet.

– Våre svenske kjøretøy kjører i Sverige hele året. Det er bare én måned de kjører i Norge, resten av året kjører de i Sverige, sier daglig leder Dag Vemund Ljung-Haanäs.

– Blir russebussene bygget om før de leies ut i Sverige?

– I utgangspunktet ikke.

– Hva er markedet for norske russebusser i Sverige?

– Det er up and coming.

Forventer flere busser inndratt

Ivar Brandvol, forfatter av dokumentarboka «Fitte og diesel» og journalist i VG, sier at det er ekstra mange svenskregistrerte russebusser i år.

– Prisene på sidestilte russebusser har eksplodert de siste årene, fordi det bare finnes 35 igjen av dem i Norge. Derfor har kreative utleiere finlest EU-regler og henter bussene fra Litauen og Sverige i stedet, der reglene tolkes annlerledes.

Han forventer at flere av dem enn disse to vil bli stanset i tiden framover.

– Norske myndigheter prøver å stanse dem ved å innskrenke antall dager de kan rulle i Norge, og har denne sesongen satt en grense på 20 dager. Det kommer til å bli bråk når disse bussene stanses, for det er mange synspunkter på hvordan EU-reglene skal tolkes, sier Brandvol.

40-ÅRING FOR 18-ÅRINGER: Scott Boje Bækkel, eier og daglig leder i Buss Kompaniet, som leier ut russebusser til russegrupper. Her foran en ombygget veteranbuss fra 1984. Foto: Privat

Bækkel i Buss Kompaniet mener at bussen som ble beslaglagt natt til fredag, ikke manglet nødutganger, slik Oslopolitiet sier til VG.

– Det mangler ingen nødutganger. Den holder kravene til det landet den er godkjent i, og den har lov til å kjøre inn i Norge slik den er, sier Bækkel.

De siste nettenes beslagleggelser blir dyrt for selskapet, sier han.

– Dette koster oss 60.000 kroner per dag, at vi ikke får levert busser til russen som skal rulle. Politiet kommer til å slå oss utleieselskaper konkurs.

Strammer inn, men ikke nå

Operasjonsleder Nysæter hos politiet forteller at de har flere kontroller av russebusser.

– Ja, russebusser er noe vi har fokus på. Det er jo ikke helt ukjent at disse bussene kan ha en veldig variabel teknisk og forvarsling stand. Det handler om sikkerheten for russen og andre trafikanter, sier han og legger til:

– Det er all grunn til å fortsette med de kontrollene. Det er beklagelig at det går utover russefeiringen, men sånn er det dessverre.

Det samme sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård til VG:

– Det er kjedelig at det går utover denne russegjengen. Men vi kan ikke kompromisse på trafikksikkerheten – verken for russen eller for andre.

For en måned siden kom regjeringen med en rekke forslag som de mener vil gjøre russetiden tryggere. Blant disse var å få Statens Vegvsesen til å stramme inn reglene for busser med sidestilte seter. De siste netters beslagleggelser er ikke en del av innstrammingene, mener Nygård.

– Statens vegvesen og politiet gjør faglige vurderinger ut ifra det gjeldende regelverket i Norge. Statens vegvesen har blitt bedt om å utrede mulige innstramminger, men det er ingenting som er innført ennå.

Rettelse

Politiets operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter fikk ved en feil fornavnet Odd Gunnar i første versjon av denne saken. Dette ble rettet 27. april klokken 23.13.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss