Nå omgjør Riksadvokaten henleggelsen til Spesialenheten for politisaker, og krever nye undersøkelser. Det kommer frem i et ferskt vedtak.

Spesialenheten ble varslet etter drapet fordi politiet hadde vært i kontakt med Rønning og kjæresten (18) etter en voldshendelse kun timer før Rønning ble drept 26. november i fjor.

Hans pårørende har reagert sterkt på at sønnen deres ikke fikk hjelp fra politiet da han ba om det, og de mener at drapet kunne ha vært unngått.

Foto: Helge Mikalsen / VG

I februar henla derimot Spesialenheten saken uten etterforskning, fordi de konkluderte med at «det ikke er tilstrekkelige opplysninger i saken som sannsynliggjør det forhold at politiet har begått en straffbar tjenestehandling.»

Bistandsadvokaten til de etterlatte, Hanne Wold Johansen i Elden Advokatfirma, klaget på henleggelsen, noe som nå har ført den har blitt omgjort.

– Mine klienter er svært lettet over at Riksadvokaten har omgjort henleggelsen hos Spesialenheten, og forutsetter at de nå faktisk gjennomfører en etterforskning av politiets opptreden i dagene og timene før Oliver ble drept av partneren sin, sier Wold Johansen til VG.

Hanne Wold Johansen
<-Hanne Wold Johansen

Bistandsadvokat

Den siktede kvinnen har erkjent voldsutøvelse, men nekter straffskyld. Hun har hevdet at hun handlet i selvforsvar.

Bistandsadvokaten mener at de etterlatte burde vært skånet for tilleggsbelastningen å gå i uvisse.

– Det store spørsmålet de etterlatte må få svar på, er om Oliver hadde vært i live i dag hvis politiet hadde agert annerledes i forkant av drapet, sier hun.

Hadde voldshistorikk

Paret hadde allerede historikk hos politiet før drapet, har Sør-Øst politidistrikt bekreftet til VG.

Det er spesielt på bakgrunn av denne historikken at Riksadvokaten omgjør henleggelsen, og at Riksadvokaten ber Spesialenheten om å undersøke hvilke tiltak politiet eventuelt hadde hatt mulighet til å iverksette eller burde ha iverksatt.

Riksadvokaten har foreløpig ikke besvart VGs henvendelser.

Foto: Helge Mikalsen / VG

– Vårt saksmottak henla den saken uten etterforskning, og Riksadvokaten mener at vi bør gjøre ytterligere undersøkelser og foreta en fornyet vurdering - at vi skal ha et bedre grunnlag, sier sjef for Spesialenheten, Terje Nybøe.

– Hva kommer Spesialenheten til å gjøre nå?

– Vi skal gjøre ytterligere undersøkelser for å foreta en fornyet vurdering om det skal iverksettes etterforskning eller ikke, svarer Nybøe.

Han ønsker ikke å kommentere hva konkret de kommer til å se på.

Riksadvokaten understreker at omgjøringen av henleggelsen ikke er et uttrykk på om det foreligger noe straffbart ved politiets behanding av saken.

Sør-Øst politidistrikt opplyser at de ikke ser det naturlig å kommentere en sak mellom Riksadvokaten og Spesialenheten.

Moren vitne til drap

Politiet har tidligere bekreftet overfor VG at de var i kontakt med paret i 22-tiden samme kveld forbindelse med en hendelse tidligere samme kveld, søndag 26. november.

Dette var kun timer før drapet. Drapssiktede ringte politiet fra legevakten.

Politiet gjorde ingen operative tiltak fordi ingen av partene hadde skader som medførte at de trengte legebehandling, har Sør-Øst politidistrikt tidligere opplyst til VG.

Politiet mener et balltre er drapsvåpenet og at Rønning døde av slag mot hodet. Han skal ha vært i leiligheten for å hente sine eiendeler, mens moren ventet på ham utenfor. Hun ble dermed vitne til at hennes egen sønn ble drept.