Elevorganisasjonen og en nasjonal russ-representant er positiv, men i hovedstaden er russetoppene kritisk til forslaget om å flytte russetiden til etter eksamen.

– Vi ønsker å ivareta russetiden slik den er i dag, sier presse- og kommunikasjonssjef Simen Preus Dovland i russens hovedstyre i Stor-Oslo.

– Vi er absolutt positive til en tryggere og mer inkluderende russetid, men vi er kritiske til å flytte russetiden. Politikerne har ansvaret for opplæringen og undervisningen. Så skal vi elever ta ansvaret for å opprettholde kunnskapsnivået gjennom russetiden, sier Dovland.

Vil hegne om 17. mai

Han gir følgende argumenter:

– Vi forstår politikernes bekymring for feiringens mulige negative innvirkning på eksamen, men å flytte russetiden til etter eksamen har flere negative konsekvenser, sier han og viser til kortere tid å sommerjobbe eller å ha ferie.

– Og en del reiser rett i Forsvaret.

– Du sier at russetiden og feiringen kommer til å gå som vanlig, uavhengig av hva politikerne vedtar?

– Det vi lurer på er hvordan de kommer til å flytte den. Hvis de løser det via dialog så må alle fylkene, kommunene, skolene og elevene være enig. Vi ønsker derimot at 17. mai skal være sentral i russetiden. Det er en lang tradisjon, som vi ønsker bevare. Derfor er vi kritiske til å flytte russetiden.

VG har tidligere skrevet at Russens Hovedstyre for Stor-Oslo er omstridt. Les mer om dette her.

Russen fotografert på russetreff i Kongeparken i 2023. Foto: Bastian Lunde Hvitmyhr / VG

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og flere av hans statsråder stod frem i VG onsdag morgen og fortalte om sine planer om å endre rammene for russetiden.

Å flytte russetiden til etter eksamen, er et av de viktigste tiltakene. Det skal etter planen skje inne 2026.

De understreker at det må skje i nært samarbeid med eierne av de videregående skolene, fylkene, og med russen.

– Ødelegger litt av poenget

– Det at sidestilte busser ikke lenger kan operere, det synes jeg er dumt, sier Marcus Aasland.

VG besøker Oslo Handelsgym, hvor Marcus Aasland går. Her arrangeres det onsdag et arrangement hvor russen pynter russedressene sine.

Der diskuteres dagens store nyheter, og aller mest opprørende er det som angår bussene.

Samferdselsdepartementet har bedt Statens vegvesen blant annet se på forbud mot bruk av sidestilte seter og ståplasser i russebusser under kjøring.

– Det er veldig kjedelig om man nå må sitte. Det ødelegger litt av poenget, spør du meg. Det er en tradisjon, mener Aasland.

Marcus Aasland
<-Marcus Aasland

Russ 2024

Han får støtte av sin medstudent Emily Hagelsteen (18).

– Rullingen blir kanskje ikke det man er vant til, sier Hagelsteen.

– Vi stemmer nok nei. Jeg tror sidestilt rulling er bedre enn gruppestilt.

– Hva tenker du om at det kan bli ulovlig å stå inne i bussen?

– Det funker absolutt ikke. Man må få lov til å stå!

Emily Hagelsteen (18) pynter russedressen og diskuterer dagens russe-nyheter. Foto: Even Nævdal / VG

– Vi vet at disse bussene er spesielt populære blant russen, men disse kan være farlige i ulykkessituasjoner eller ved kraftig bremsing, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til VG tirsdag.

Se flere reaksjoner fra Oslo-russen her:

Høyre-støtte

Høyres skolepolitiske talsperson, Jan Tore Sanner, er veldig klar:

– Det er bra at Støre-regjeringen nå vil flytte russetiden. Høyre har tatt til ordet for det i flere år, sier han.

Det er Sanner enig i.

– Siden russetiden er et privat arrangement, er det opp til russen selv å avgjøre når russetiden skal være. Derfor er det avgjørende med god dialog med russen. Men eksamenstider er et politisk spørsmål. Det hadde derfor vært en mer fruktbar diskusjon om Støre-regjeringen snart kan avklare hvordan fremtidens eksamensordning vil bli, sier Sanner.

Sanner tror eksamensresultatene bedres ved å vri russetiden til etter eksamen. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Kan være utfordringer

Han er også som regjeringen i tvil om det er praktisk fornuftig å legge eksamen før 17. mai.

– Regjeringen bør se på tidspunktet for eksamen når man nå ser på eksamensordningen og tidspunktet for russefeiringen. Samtidig kan det være utfordringer med å komprimere avgangsåret i videregående. Elevene får kortere tid til å lære alt de skal, og det kan påvirke både lærernes arbeidstid og andre elevers opplæring på videregående skole.

Elevstøtte

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Madelen Kloster, er positiv.

– Elevorganisasjonen er svært positiv til tiltakene regjeringen foreslår for å skape en tryggere og mer inkluderende russetid, inkludert å flytte russetiden til etter eksamen. Dette er et steg i riktig retning om tiltakene implementeres godt, sier hun.

Madelen Kloster
<-Madelen Kloster

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen

Kloster sier at de for to uker siden fremmet tiltak for å gjøre russetiden tryggere og mer inkluderende.

– Mange av tiltakene regjeringen foreslår samsvarer med elevenes ønsker. Men vi vil samtidig påpeke at hver enkelt skole må anerkjenne og ta ansvar for at russetiden angår elevenes hverdag fra ungdomsskolen, slik at man forebygger problemstillingene som har kommet frem.

Elevorganisasjonen representerer 180000 elever på ungdomsskoler og videregående skoler, inkludert lærlinger.

– Positivt

– Det vil være positivt om russefeiringen kommer etter eksamen. Alt man kan gjøre for å endre russetiden slik den er i dag, er positivt, for å gi en trygg og mer inkluderende russetid, sier Vilja Heilmann, Stavanger-russ neste år og medlem i Nasjonal samarbeidsgruppe for ny og inkluderende avgangsfeiring.

Vilja Heilmann
<-Vilja Heilmann

– Det viktigste er at elevene skal komme seg gjennom skoletiden og eksamen og at vi får en russefeiring for alle, som den er ment å være. Dessverre er det altfor mange som ekskluderes og holdes utenfor, sier hun.

Advarer, men støtter

Venstres medlem i utdanningskomiteen, Abid Raja, Jeg vil advare Støre mot å male all russ med en bred pensel.

Abid Raja
<-Abid Raja

– Det er store variasjoner i russen. De snilleste, sindigste og fornuftige moderate russ, får sjeldent spalteplass. De fortjener også en god russetid, uten at deres gleder kommer i skyggen av stygge busser.

Han legger til:

– Når det er sagt, er det ingen utfordring for oss i Venstre å flytte russetiden til etter eksamen, det er mange i Venstre som har ment det lenge.

Leder av utdanningskomiteen på Stortinget, Hege Bae Nyholt fra Rødt, er i tvil.

Hege Bae Nyholt.
<-Hege Bae Nyholt.

Foto: Eirik Røsvik.

– Jublende glade

– Jeg skjønner godt hva regjeringen vil med å flytte russetiden til etter eksamen, men er likevel i tvil om dette er den best løsningen. Konsekvensen kan fort bli en forlenget russetid, med mer sosialt press, sier Nyholt.

Lektorlaget jubler.

– Vi er jublende glade for at Støre og Nordtun nå trer frem som de voksne i klasserommet og plasserer russetiden etter eksamen. Dette har vi jobbet med lenge, sier leder Helle Christin Nyhuus i Lektorlaget til VG.

Helle Kristin Nyhuus
<-Helle Kristin Nyhuus

– Går ut over eksamen

Hun sier erfaringene er klare.

– Våre medlemmer som jobber i videregående, har sett hvordan russefeiringen går ut over elevenes resultater og eksamen.

– Har du tillit til at fylkeskommunene som skoleeiere vil følge opp?

– Ja, jeg forutsetter at utdanningsdirektørene i fylkene følger opp dette.

– Hva gjør dere hvis russen bare fortsetter som før?

– Mange elever opplever at russefeiringen er ekskluderende i sin nåværende form. Jeg har god tro på at også elevene har stor vilje til å gjøre noe, sier hun.

VG opplyser: En av journalistene på denne saken, Jonathan Falk, er svigersønn av Jan Tore Sanner. Falk har ikke vært involvert i intervjuet med Sanner. Han har heller ikke vært kjent med at det ble lagt inn i saken.