– Våris er den farligste istypen. Flere dødsulykker har skjedd når isfiskere beveger seg mot innløpet på en innsjø, hvor fisket kanskje er best. Der de tidligere på vinteren kunne gå nesten til iskanten, går de overraskende gjennom på råtten våris før de kommer så langt, sier isvarsler Kjetil Melvold i NVE i en pressemelding.

Isen regnes fremdeles som farbar i Nord-Norge og i høyden i Midt- og Sør-Norge. Kystnært, der man gjerne finner snøfrie vann med skøytemuligheter, er isforholdene mer variable.

Les også: Solskinnsdag i vente: – Finn deg en plass i solveggen

Skal du krysse et vann islagt i påsken anbefaler vi alle å sjekke istykkelsen grundig før man krysser over, sier Melvold og anbefaler bruk av turøks eller isstav.

NVE anbefaler å ikke ferdes på isen alene. Går du gjennom isen, er det svært vanskelig å komme seg opp da isen kan briste på nytt. Derfor er du avhengig av rask hjelp fra andre.

Vårisdannelsen starter når snøen på isen har smeltet bort. På snøfrie vann kan man få våris som bærer etter en kald natt, men som utover formiddagen plutselig mister bæreevnen når sol og varme slår til.

– Det er viktig å unngå steder med strøm under isen, slik som innløp, utløp og trange sund. Spesielt utsatt er vann som er påvirket av kraftverksreguleringer. Her kan isen være svekket på overraskende steder, sier Melvold.

Se «alltid svake områder» som røde felter i bakgrunnskartet på www.iskart.no. I år er mange vann ekstra nedtappet.