Norge får kjeft av FN mandag i en bekymringsmelding om rasisme.

En arbeidsgruppe etablert av FNs kommisjon for menneskerettigheter slår fast at mennesker av afrikansk opphav i Norge opplever diskriminering og forskjellsbehandling i skolen og arbeidslivet.

Dette sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) at de tar på alvor.

Vi vet at både barn, unge og voksne opplever rasisme og diskriminering i Norge, at flere ulike minoriteter opplever hets. Ingen skal oppleve rasisme og forskjellsbehandling i Norge, og vi tar på alvor når noen opplever dette på grunn av opprinnelsen sin, sier Jaffery til VG.

– Nå skal vi sette oss godt inn i det som er en foreløpig rapport, og så skal vi gi tilbakemeldinger på innholdet og utformingen fram mot den endelige rapporten i september, fortsetter hun.

Jaffery sier innsatsen mot rasisme og diskriminering er høyt prioritert og viser til at regjeringen la frem en handlingsplan med 50 tiltak mot rasisme og diskriminering i fjor.

Barnevernet får FN-refs

Arbeidsgruppen trekker også frem alvorlige bekymringer for barnevernets behandling av familier og barn av afrikansk bakgrunn.

– Tvangsfjerning av barn med afrikansk opphav har ikke alltid blitt gjort på den mest hensiktsmessige måten. I noen tilfeller resulterer det i traumatisering av noen barn, og skaper frykt blant mennesker av afrikansk oppga i Norge, skriver FN i rapporten.

Les også: FN dypt bekymret for rasisme mot mennesker av afrikansk opphav i Norge

Det er ikke første gang det norske barnevernet høster internasjonal kritikk. I fjor fikk Norge oppmerksomhet da en norsk barnevernssak ble Bollywood-film.

Også i denne saken som filmen er basert på, får Norge kritikk for mangel på kulturforståelse i møte med flerkulturelle familier.

– Dette er ett av temaene vi skal se på når vi setter oss inn i rapporten. Den er som sagt foreløpig og vi skal gi våre tilbakemelding når vi har fått gjennomgått den, sier Jaffery.

Frykter at Norge ikke vil ta FN på alvor

Leder av Minotenk mener refsen fra FN ikke kommer som et sjokk.

– Jeg er definitivt ikke overrasket, da dette stemmer helt overens med tilbakemeldinger vi også har fått, sier Linda Noor.

Hun mener nordmenn tenker vi er «fargeblinde» og åpne, og at det gjør oss ironisk nok mer lukket for å granske våre egne fordommer.

– Vi har en illusjon i Norge om at rasisme er noe vi er ferdig med, fordi vi har et relativt godt lovverk og fordi vi ikke lenger snakker om «rase».

MINORITETSPOLITISK: Minotenks mål er å jobbe for å fremme inkludering og likestilling i det norske samfunn. Foto: Xueqi Pang / VG

Hun mener at rasistiske forestillinger er dypt forankret i det norske samfunnet og ikke borte i våre daglige møter med mennesker med minoritetsbakgrunn.

– Jeg frykter at denne bekymringsmeldingen ikke vil bli tatt tilstrekkelig på alvorlig, fordi den velmenende, men samtidig fornektende holdningen vi har til rasisme står så sterkt i vårt samfunn, sier Linda Noor fra MinoTenk.

Jaffery: – Bekymret

VG har spurt Jaffery om det bør være bekymring for at også andre minoritetsgrupper er utsatt for utenforskap.

– Jeg er bekymret for at mange opplever å bli diskriminert og utsatt for rasisme. Omfanget har vi mindre kunnskap om, sier hun og legger til at vi i utgangspunktet har et godt diskrimineringsvern i Norge.

Jaffery mener at arbeidet for å inkludere alle er noe av det viktigste de driver med.

– Vi beveger oss i riktig retning, men jeg tror nok at både vi som enkeltmennesker og de større systemene har forbedringspotensial. Mangfoldet gjør oss bedre og rikere.