Fjerde uken i rettssaken mot Jan Helge Andersen er i gang. Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10).

Han erkjenner ikke straffskyld.

En svært tøff dag

Audun Beckstrøm er bistandsadvokaten til foreldrene.

– Det har vært en vanskelig dag i dag. Det har blitt vist mange bilder fra obduksjonen og annet. Og det har vært tungt.

Bistandsadvokat
<-Bistandsadvokat

Audun Beckstrøm

Beckstrøm forteller også at ikke alle foreldrene har klart å være til stede i dag.

– Det kommer noen tårer. Man må se ned og se vekk fra bildene. En svært tøff dag.

Arne Bernt Paulsen, far til Lena Sløgedal Paulsen, valgte på forhånd og ikke være i retten i dag. Jostein Sørstrønen , far til Stine Sofie Sørstrønen, måtte forlate salen.

Senere skal tre av foreldrene selv vitne i saken.

– Det gruer de seg til, men de er godt forberedt.

Han nevner også erstatningskravet foreldrene har rettet mot Jan Helge Andersen:

– De første ukene, månedene og første årene var veldig, veldig tunge. Det er viktig å få fram.

Foreldrene til jentene, sammen med sine bistandsadvokater. Bildet er tatt første rettsdag, 16 april. Foto: Helge Mikalsen / VG

Dommeren Tor Christian Carlsen begynte dagen med å understreke at retten må være forberedt på at det blir en del bilder i dag:

– Og det er uvanlig mange fæle bilder her. Og det er vi forberedt på så godt vi kan.

Tingrettsdommer Tor Christian Carlsen advarte retten i dag om sterke bilder og inntrykk. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det var professor og lege Torleiv Ole Rognum som startet med å vitne om obduksjonsrapportene. Han var en av dem som utførte obduksjonen av de to jentene tilbake i 2000.

Det vises flere svært sterke bilder i retten.

Rognum går detaljert gjennom de ulike skadene på kroppene til de to jentene. Dette er blant annet stikkskader fra en kniv, stump vold og DNA funnet steder forbundet med overgrep.

Andersen, iført en blomstrete T-skjorte, ser rett ned i pulten de to timene Rognum har snakket.

VGs Krimpodden lager flere episoder i uken der de følger rettssaken. Hør via VG+ eller Podme.

En av Jan Helge Andersens forsvarere, Svein Holden, stiller Rognum flere spørsmål:

– Ser du tegn på kroppene deres på at de kan ha blitt flyttet? Spør Holden.

– Ja, jeg vil si at det er tegn til det, svarer Rognum.

Forsvarer
<-Forsvarer

Svein Holden

– Ser du tegn til at de kan ha blitt løftet?

– Det kan vi ikke utelukke, sier Rognum.

Baneheia-saken forklart

Rognum får også flere tekniske spørsmål fra alle kanter i retten. Særlig spørsmål om jentene har blitt flyttet og ulike forskjeller på skadene til jentene er sentrale. Forsvarer Krogh Fornes er også opptatt av rutinene rundt prøvetakningen, og mulig DNA-smitte.

Forsvarerene til Jan Helge Andersen Foto: Terje Pedersen / NTB

Etter Rognum er ferdig, er det to andre sakkyndige, Hege Cathrine Luytkis og Lars Uhlin-Hansen som fortsetter. De går gjennom deres rettsmedisinsk sakkyndige erklæring fra 2021. Denne skal svare på spørsmål rundt den opprinnelige obduksjonsrapporten.

Hege Cathrine Luytkis
<-Hege Cathrine Luytkis

Sakkyndig

De går også inn på stikkskadene jentene ble utsatt for, der de konkluderer med at det er uvisst om det er samme gjerningsperson eller flere. Stikkene er like, men Uhlin-Hansen påpeker:

– Den ene kan ha sett hvordan den andre har gjort det, eller de kan ha lært det på samme måte. Derfor konkluderer vi med at det er vanskelig å si om det er en eller to gjerningspersoner.

Ekspertene kan heller ikke slå fast at skadene er utført av en kniv, flere kniver eller av en annen skarp gjenstand.

Ekspertene ble i dag ferdig med obduksjonsrapportene. I morgen skal blant annet faren til Stine Sofie Sløgedal vitne.

Lars Uhlin-Hansen
<-Lars Uhlin-Hansen

Sakkyndig

Baneheia-saken forklart

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. april 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.