Unge vernepliktige kan risikere å måtte vente opptil to år på sikkerhetsklarering for å tjenestegjøre i Forsvaret.

VG har tidligere intervjuet flere unge som forteller om tap av studie- og arbeidstid mens de venter på grønt lys.

– Derfor er et av tiltakene i langtidsplanen å styrke Forsvarets sikkerhetsavdeling. Og det er viktig at vi håndterer det på en måte som gjør at man ikke må vente veldig lenge for å få avklaringer, lover Gram.

UTEN MAT OG DRIKKE: Forsvaret får 600 milliarder kroner. Da kan man godte seg med indrefilet til lunsj. Foto: Xueqi Pang/VG

Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) ligger i Hamar, og endret for to år siden ordlyden i offisielt brev for å unngå å gi vernepliktige falske forhåpninger.

Da fortalte kommandørkaptein Erik Hansen at Forsvarets sikkerhetssenter (FSA) ikke har fått oppgraderinger siden 2017.

Men fra og med 2024 kan det bli andre boller, nå som forsvarsbudsjettene nesten dobles sammenlignet de neste tolv årene.

Tidligere i april ble det meldt at Norges forsvar skal økes med 4600 nye ansatte. Blant disse også ansettelser til avdelingen for sikkerhetsklarering.

IKKE KLARERT: Pardis Hafezinejad (da 19 år) ventet i 19 måneder på svar fra Forsvaret og gikk glipp av et studieår mens hun sto i kø. Foto: Xueqi Pang / VG

– Det blir økte ressurser til Forsvarets sikkerhetsavdeling, som skal jobbe direkte med å sikkerhetsklarering.

Gram sier til VG at sikkerhetsklarering er viktig for å ivareta beskyttelsesbehovene i Forsvaret. Alle vurderinger må dessuten være individuelle.

Hva tenker du?Er sikkerhetsklarering i Forsvaret for streng?

Lover mangfoldsbevisst ansettelse

Flere nordmenn med flerkulturell bakgrunn eller med tilknytning til land uten sikkerhetsavtale med Norge får ofte avslag på sikkerhetsklarering, selv etter lang ventetid.

Forsvaret har lenge proklamert at mangfold er et viktig fokus i deres operasjon.

Les også: Forsvaret endrer ikke praksis: – Unge folk må sette livene sine på vent

Derfor har spørsmålet om flere arbeidsplasser som krever begrenset sikkerhetsklarering eller ingen klarering kommet opp.

– Det blir flere ressurser til å sørge for at vi får gjennomført anskaffelsene. På hvilket klareringsnivå de vil ha, det er jeg ikke i stand til å svare på, sier Gram foreløpig.

HAAKONSVERN: Forsvarsministeren var på besøk i Bergen tidligere i april. Her fikk han møte mange unge rekrutter i Forsvaret. Foto: Xueqi Pang/VG

– Hvilke mangfoldsplaner har dere for disse nye ansettelsene?

– Det er Forsvaret og etatens ansvar å ha gode strategier for rekruttering, og sikre at vi får det mangfoldet vi ønsker oss. Vi har jo behov for flere, og vi kan ikke utelukke noen del av befolkningen. Tvert imot. Vi må rekruttere fra hele befolkningen. Og det er bra i seg selv at vi har et mangfold, sier Gram.

Talsmann for «Gruppen av ansatte med klareringsutfordringer» mener tiltakene ikke er nok for å styrke mangfoldet i Forsvaret.

– Denne styrkingen vil bare før til at avslagene blir produsert raskere. FSA vil da oppnå at kritikken mot saksbehandlingstider vil bli nedtonet, mener Frode Nilsen.

– Så lenge ikke klareringspraksisen blir fundamentalt endret, vil ikke dette være med på å styrke mangfoldet i det hele tatt, sier han.