Politiet kontrollerer flere kjøretøy og oppetiden på fotoboksene er rundt 90 prosent, forteller enhetsleder Vivi-Ann Haukås ved politiets ATK-senter til VG.

Vivi-Ann Haukås
<-Vivi-Ann Haukås

Enhetsleder ved Politiets ATK-senter

Samtidig har det blitt betraktelig dyrere å bryte trafikkreglene.

I 2021 var det forenklede forelegget for å kjøre i 81 km/t i en 70-sone på 3600 kroner. I 2023 ble summen 4800 kroner, før den i februar økte til 5050 kroner.

I samme periode har boten for mobilbruk økt fra 5000 til 10.200 kroner, og boten for å kjøre på rødt lys fra 7250 til 10.200 kroner.

Statssekretær Tom Kalsås (Ap) forklarer at økningen i 2023 var et engangstilfelle, med en tanke om at høyere bøtesatser gir forebyggende effekt og at satsene skulle gjenspeile alvorligheten i overtredelsene.

Justeringen i 2024 var en KPI-justering.

Kalsås argumenterer med at trafikkfarlig adferd har stort skadepotensial, med potensielt alvorlige konsekvenser.

– Et tilstrekkelig høyt nivå på reaksjoner som bidrar til at flere overholder reglene er derfor positivt for trafikksikkerheten, sier Kalsås.

Tom Kalsås
<-Tom Kalsås

Statssekretær i Samferdselsdepartementet

– Regjeringen bryr seg om pengene

Fremskrittspartiet (Frp) er kritiske, og peker heller på oppgradering av veinettet og utbygging av rumlefelt som nødvendige tiltak for trafikksikkerheten.

– Dessverre ser vi at regjeringen bryr seg om pengene, ikke trafikksikkerhet, sier Frank Sve (Frp) til VG.

– Regjeringens praktisering av bøtesatsene strider mot den alminnelige rettsoppfatning. Det skal være samsvar mellom straff og regelbruddets alvorlighet. Regjeringens markante økning i bøtesatser bryter mot dette.

Frank Sve
<-Frank Sve

Fremskrittspartiets samferdselspolitiske talsmann

Da bøtesatsene ble hevet med 30 prosent i 2023 anså blant annet Politidirektoratet og Advokatforeningen dette som urimelig.

Trygg Trafikk var bekymret for at dette kunne svekke bøtenes legitimitet, og mener at et skjerpet prikkesystem og flere kontroller vil ha større effekt.

– Det er viktig å påpeke at vi mener politikontroller og trafikkbøter har en viktig preventiv effekt, og at satsene må være høye nok til å virke avskrekkende. I denne konkrete saken ble det foreslått å øke takstene kun med bakgrunn om å få mer penger inn i statskassen. Det var heller ikke knyttet mot konkrete tiltak som kunne bidra til å færre ulykker, sier pressesjef Christoffer Solstad Steen til VG.

Christoffer Solstad Steen
<-Christoffer Solstad Steen

Pressesjef i Trygg Trafikk

– Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen til Sve. Vi har satt i gang nye veiprosjekter, i tillegg til at vi tar vare på det vi har, svarer statssekretær Tom Kalsås.

Han forteller at regjeringen skal se på tre mulige regelendringer:

– Dette er muligheten for å inndra kjøretøyet ved råkjøring, et mulig forbud mot tjenester som varsler om kontroller, samt skjerpede regler for mobilbruk i bil, sier Kalsås.

I tillegg vil regjeringen satse på: kontroll og håndheving, kampanjevirksomhet, og infrastrukturtiltak på strekninger med trafikksikkerhetsbehov.

Vil ha annet system

Partiet Rødt sier de er skeptiske til dagens system:

– Faste satser er usosialt. Vi skulle sett en mer progressiv modell som tar utgangspunkt i inntekt for beregning av størrelsen på bøtene. Slik det er i dag straffes de med lav inntekt, mens det nesten ikke er en reell straff for de rike, sier Tobias Drevland Lund.

Tobias Drevland Lund
<-Tobias Drevland Lund

Rødts justispolitisk talsperson

Kalsås sier at regjeringen benytter andre virkemidler for å utjevne forskjellene.

– For å være et effektivt verktøy må behandlingen av slike masseovertredelser være enkel, og dagens system med standardiserte satser ivaretar dette. For å opprettholde det relative strafferettslige nivået, prisjusteres bøtesatsene årlig, sier Kalsås.

Hva tenker du?Hva tenker du om bøtesatsene?

44 millioner flere kontroller

Inntekten fra ATK-kontrollene har økt med 156 millioner mellom 2021 og 2023.

Tall VG har fått fra UP viser at de i 2023 kontrollerte over 288 millioner kjøretøy ved hjelp av fotobokser – fire millioner mer enn i 2022, og 44 millioner mer enn i 2021.

Både Rødt og Trygg Trafikk anser det som positivt at fotoboksene har fått en oppetid på 90 prosent.

Sve i Frp er ikke like enig. Han mener at fotoboksene brukes for mye, og mistenker at også dette handler om å få inn mer penger til staten.

– Fotoboksen er ofte symbolpolitikk. Det virkelige problemet for trafikksikkerheten er veistandard og veikvalitet, sier Sve.