Dermed er NPE helt uenig med Statens helsetilsyn som i en rapport fra desember 2023 slo fast at Kari-Anne fikk forsvarlig helsehjelp i timene før hun døde. 19-åringen fødte på Sykehuset Innlandet, Elverum. En ekspertgruppe engasjert av Norsk pasientskadeerstatning er helt uenig og sier i sin rapport:

«På bakgrunn av de opplysningene vi har i dag, er vår vurdering at pasienten døde som følge av svikt i forbindelse med fødselshjelpen.»

31. mai i 2022 ble fødselen satt i gang med ballong klokken 08.00. Da var Kari-Anne to uker over termin. Ni timer senere stanset mors hjerte. 12 minutter senere var sønnen født ved hastekeisersnitt.

Kari-Anne og samboeren hadde i flere timer varslet om hennes kraftige smerter i overkroppen. Den nyfødte gutten ble brakt til Ullevål sykehus i helikopter. Der ble han kjølebehandlet for å hindre hjerneskader.

Lille William overlevde, men mistet moren sin.

NEDKJØLT: Kari-Annes nyfødte sønn ble brakt fra Elverum sykehus til Ullevål sykehus. Der ble han kjølt ned for å forhindre hjerneskader etter fødselen. Foto: Roger Kolstad / Roger Kolstad

Statens helsetilsyn konkluderte i desember 2023 med at Kari-Anne Vanebo Paulsen fikk forsvarlig helsehjelp på Elverum Sykehus. Norsk pasientskadeerstatning har på selvstendig grunnlag vurdert den svært alvorlige hendelsen i forhold til Kari-Annes sønn og samboers erstatningskrav. De er ikke enige med Helsetilsynet:

– NPE mener at Kari-Anne høyst sannsynlig kunne overlevd hvis legene hadde gjort andre undersøkelser. De mener at det er veldig god overlevelse med riktig behandling. Vårt hovedargument har vært at det ikke ble gjort nok for å utelukke alvorlig sykdom. Det er NPE enige i, sier familiens bistandsadvokat Gorm Grammeltvedt.

– Ikke god medisinsk praksis

Norsk pasientskadeerstatning engasjerte flere sakkyndige fra blant annet Rikshospitalet; spesialist i barnesykdommer, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, spesialist i radiologi og spesialist i torakskirurgi.

Ekspertene mener at det ikke var noe i Kari-Annes tidligere sykdomshistorie som tilsa at hun ikke kunne føde ved Sykehuset Innlandet Elverum. Men de er kritiske til den faglige behandlingen av den fødende 19-åringen som sammen med sin samboer i flere timer varslet om smerter i overkropp og armer.

Ekspertene mener blant annet at vurderingen av røntgenbilder ikke var i tråd med god medisinsk praksis. De skriver også at det ikke er dokumentert at det ble lyttet på hjertet.

«Det burde ha blitt gjort. Hvis man hadde hørt bilyd, kunne det også gitt mistanke om noe galt. Det er kjent at hjertesykdom er den hyppigste årsaken til dødsfall under fødsel i Norge, og av dem er aortadisseksjon den vanligste,» skriver NPE i rapporten.

Kari-Anne døde av aortadisseksjon åtte-ni timer etter at fødselen ble satt i gang. Det betyr at hovedpulsåren sprakk.

EN MAGER TRØST: Advokat Gorm Grammeltvedt mener NPEs rapport er en oppreisning for Kari-Anne og henne samboer. – NPEs rapport bekrefter at Kari-Anne hadde god grunn til å klage på smertene, sier han. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Advokat Gorm Grammeltvedt uttaler seg på vegne av Kari-Annes snart to år gamle sønn og samboer.

– Både samboer og Kari-Anne hadde rett i at noe var alvorlig galt. De prøvde gjentatte ganger å varsle om det. Hennes samboer tar NPEs rapport med fatning. Han er glad for å få bekreftet at det ble gjort feil. Men han sier det er en mager trøst. Dette er en tragisk sak, sier advokat Grammeltvedt.

Han mener NPEs avgjørelse er en oppreisning for både Kari-Anne og samboeren.

– De er blitt fremstilt som veldig klagete. Denne rapporten bekrefter at Kari-Anne hadde god grunn til å klage på smertene og å be om hjelp, sier Grammeltvedt.

MISTET MAMMA: Lille William, som npå har blitt to år sammen med pappa Aleksander Kolstad. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Han vil fremme et erstatningskrav på vegne av Kari-Annes sønn og hennes samboer.

– Jeg har forberedt samboer på at hverken han eller sønnen vil få en stor erstatning etter tapet av Kari-Anne. I norsk erstatningsrett legger man til grunn at Kari-Anne ville ha bidratt inn i familiens helhetsøkonomi. De som er gjenlevende har en veldig stor omstillingsplikt. Kari-Anne var ufør etter en vanskelig oppvekst og hadde ikke inntekt. Det vil påvirke erstatningssummen, sier Grammeltvedt.

Det finnes ikke mange saker å sammenligne med, ifølge advokaten.

– Det er få i Norge som mister livet i fødsel på grunn av feilbehandling, sier Grammeltvedt.

Avdelingssjef Anne Birthe Lømo ved Gynekologi- og fødeavdelingen i Elverum, sier at sykehuset vil gå nøye gjennom rapporten fra NPE.

– Dette er en trist og tragisk hendelse for avdødes aller nærmeste og andre berørte. Sykehuset har fulgt opp hendelsen grundig på ulike måter i etterkant av dødsfallet og rapporten fra Statens helsetilsyn. Vi registrerer at NPEs sakkyndige i sin gjennomgang av saken har kommet til en annen konklusjon enn Statens helsetilsyn, og sykehuset vil gå nøye gjennom rapporten fra NPE, sier Lømo.