– Vi er svært overrasket og reagerer på dette med det største alvor, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Stine Steffensen Børke til VG.

Redningsselskapet er en av kundene til telefonsalgsfirmaet Windmill.

VG skrev onsdag om hvordan den mangeårige slovakiske partitoppen Viktor Stromček har flyttet rundt 90 millioner kroner gjennom selskapet på Jessheim.

VG har avslørt at papirene som skal forklare mye av pengenes opphav, er fiktive, oppdiktede avtaler.

Frosset aktiviteter

Kun få timer etter VGs avsløring ble publisert opplyser Redningsselskapet at de allerede har satt i gang tiltak.

– Vi har frosset pågående aktiviteter med Windmill AS med umiddelbar virkning. Det har vi fått bekreftet fra deres side at det er gjort. Vi har også bedt om et møte med ledelsen for Windmill for å be dem redegjøre om saken, sier Børke.

– Basert på det som kommer frem i møtet vil vi gjøre tiltak for å avklare videre samarbeid, sier hun.

Styreleder og eier Haakon Lunde i Windmill bekrefter møtet:

– Vi ser frem til møtet med Redningsselskapet der vi, som VG selv har sett og bekreftet, vil legge frem hva vi har gjort og for å forvisse dem om at vi følger alle lover og regler knyttet til AML, skriver Lunde i en tekstmelding til VG.

Stine Steffensen Børke
<-Stine Steffensen Børke

Kommunikasjons- og markedsdirektør i Redningsselskapet

Børke opplyser at dette møtet trolig blir holdt før helgen og at det onsdag pågår en dialog om å finne et konkret tidspunkt. 

– Vurderer dere å bryte samarbeidet?

– Dersom opplysningene dere legger frem er riktige, vil vi gjøre det. Det vil være brudd med våre etiske retningslinjer. Det er ikke noe vi ønsker å støtte opp om eller være assosiert med.

To eksperter mener transaksjonene gjennom telefonsalgfirmaet minner om mønstre man ser i hvitvasking, noe både Stromček og selskapet selv nekter for at er tilfelle.

KJØPTE EIENDOM: Pengene fra den slovakiske partitoppen ble brukt til å kjøpe blant annet denne eiendommen i Frankrike. Foto: VG

VG har skrevet hvordan det ble sluset penger fra blant annet Dubai gjennom telefonsalgfirmaet. Pengene endte opp i Frankrike, der de ble brukt til å kjøpe to luksuseiendommer.

– Hva er det som er et brudd på retningslinjene?

– Vi er opptatt av å samarbeide med leverandører som har kvalitet og lovlig virksomhet i hele verdikjeden. Vi må gå nærmere inn i opplysningene som blir lagt frem. VG stiller spørsmål ved om dette kan være potensiell hvitvasking. Hvis det viser seg å stemme, er det en leverandør vi ikke kan bruke fremover, sier hun. 

Børke sier at salget gjennom Windmill AS utgjør en mindre del av Redningsselskapets inntekter.

– Vi gjør det meste av salget selv. Vi bruker Windmill på mindre aktiviteter og kampanjer, som for eksempel salg av kalendere, lodd og aktivitetshefter. Vi har bygd opp en egen organisasjon som har kontakt med egne medlemmer, opprettholder småbåtregisteret og sikrer den maritime beredskapen langs kysten, sier hun.

Børke opplyser at årets aktivitet har pågått i to dager og at omsetningen utgjør under 500.000 kroner. Denne kampanjen er nå stoppet.

Selskapet opplyste til VG i fjor at inntektene da utgjorde rundt 7 millioner kroner i året.

Ingen kommentar

VG har vært i kontakt med Økokrim:

– Økokrim-sjef Pål Lønseth ønsker ikke å kommentere saken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Katrine Hatlen Nylund.