Men du bør likevel få opp farten. Ved midnatt ryker nemlig fristen for å gjøre endringer.

Og beskjeden fra ekspertene er klar: Sjekk skattemeldingen!

– Selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt, kan du ikke bruke det som en hvilepute, sier advokat i Skattebetalerforeningen Ivar Slettedal til VG.

Ivar Slettedal
<-Ivar Slettedal

Advokat i Skattebetalerforeningen

Skatteetatens tall fra i fjor viser stor differanse fra skattemeldingen ble sendt ut til innlveringsfristen:

  • Antall skattebetalere som fikk igjen på skatten økte med 300.000
  • Antallet som fikk restskatt ble redusert fra 900.000 til 740.000

Likevel er det rundt 500.000 nordmenn som ikke åpner skattemeldingen sin, ifølge Skatteetaten.

– Det er et veldig høyt tall, sier Slettedal.

Han legger til:

– Det er urovekkende, siden skattebetalerne selv har ansvar for å sjekke at det som står der er riktig. Det kan være feil, også i det som er forhåndsutfylt, så det er viktig å se over alt.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han får støtte av privatøkonom Hallgeir Kvadsheim:

– Det er veldig synd, for de kan gå glipp av fradrag. Man kan også risikere straffeskatt om det står lavere inntekt eller høyere fradrag enn du har krav på, sier han til VG.

Hallgeir Kvadsheim
<-Hallgeir Kvadsheim

Privatøkonom

– Til syvende og sist skal du kontrollere dette, så de som ikke sjekker lever til syvende og sist litt risikofylt.

Kvadsheim tror mange tar for gitt at det som står i skattemeldingen er riktig, og har et overdrevent syn på hvor mye myndighetene faktisk vet om en.

– Man tenker at alle banker og arbeidsgivere rapporterer inn riktig, men det skjer feil. Det er du som må passe på det. Det er kun du som kjenner din egen økonomi.

Fem tips:

Er du ute i siste liten, og skal sjekke i kveld? Her er fem tips.

PS: Oppdager du at du har glemt noe, kan du endre den og levere på nytt. Om du ikke rekker å levere innen fristen, kan du søke om utsettelse.

1. Sjekk tallene: Er det noe som skurrer?
– Det er ikke sånn at skattemyndighetene tenker du skal kontrollere på kronen at inntekten er det samme. Men du må gjøre en grovsjekk, og se at ikke inntekten eller lånet ditt er mye høyere eller lavere enn det er, sier Kvadsheim.

2. Er det felt som mangler?

Et eksempel kan være kryptovaluta, som ifølge Kvadsheim eies av rundt 400.000 nordmenn.

– Det vil sannsynligvis ikke være forhåndsutfylt. Skatteetaten har stor fokus på krypto, så det er dumt å ikke føre det opp. Risikoen for å bli tatt er ganske stor.

3. Tenk: Var det store ting som skjedde?

– Skjedde det noe spesielt i 2023? Tok du opp høyere lån? Flyttet du? Ble du foreldre? De store tingene som har skjedd i livet ditt, kan ha fått konsekvenser for økonomien og dermed også på skatten, sier Kvadsheim.

Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim Foto: Janne Møller-Hansen / VG

4. Sjekk hvilke fradrag du har krav på

Noen fradrag er forhåndsutfylt, men noen må man fylle inn selv, for eksempel reisefradrag. Foreldrefradrag skal være fylt ut på forhånd, men visste du at du også kan få fradrag for å kjøre omvei til barnehagen eller reisekostnadene til barnevakten?

Sjekk Skatteetatens fradragsveileder.

5. Ny endring i år: Rentene deles

Har du lån, bør du merke deg denne endringen: Lån og rentefradrag fordeles nå mellom låntakerne. Det er nytt i år.

– I år vil den ene få mye mer igjen på skatten enn den er vant med, og den andre må betale mer. Med felles økonomi spiller det ingen rolle, men har dere mer separat økonomi, må dere kanskje rette litt opp, sier Kvadsheim.

Foto: Skjermdump Astrid Dalen

22 milliarder utbetalt

Divisjonsdirektør i Skatteetaten Marta Johanne Gjengedal sier de ser at mange sjekker og leverer skattemeldingen så snart de får den.

– Vi ønsker selvsagt at alle skal sjekke. Men våre undesøkelser tyder på at de som ikke sjekker ofte har enkle og forutsigbare skatteforhold, sier hun til VG.

Marta Johanne Gjengedal
<-Marta Johanne Gjengedal

Divisjonsdirektør i Skattetaten

Ifølge Skatteetatens egne tall, har 4 millioner så langt sjekket skattemeldingen. 2,8 millioner har sendt den inn.

Så langt er det sendt ut 1,7 millioner skatteoppgjør. Til sammen har disse fått 22 milliarder i skatt til gode, opplyser hun.

– Ved å ikke sjekke, kan du for eksempel gå glipp av fradrag du har rett på, eller at du sender in en ufullstendig skattemelding. Det er ditt ansvar at opplysningene som blir levert er riktige.