– De to første ølene på landsmøtet, sier Simen Velle (FpU) - mens han gliser over en duggfrisk, iskald pils, og skåler med sitt politiske idol, Tor Mikkel Wara.

Velle tørker en vekk en bart med ølskum, og legger til:

– I fjor drakk vi to de to siste! Skål, Tor Mikkel!

Etter fire skåler til, er VGs fotograf fornøyd, og han påstår at det hele ser nogen lunde naturlig ut.

FRP-ÅPNING: Slik åpner to erfarne Frp-politikere årets landsmøtehelg. Ingen vil risikere å bli tatt i promillekontroll – for å ha holdt tale helt edru. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Wara og Velle har denne uken varslet i VG at de ønsker å representere Oslo Frp på Stortinget.

Nå stiller de opp i sitt første fellesintervju, og forteller om planene for å kapre henholdsvis første og annenplassen til Oslo Frp.

– Vi må heve Oslo Frp nasjonalt. Oslo kan ikke være det dårligste fylkeslaget lengre. Det har vært for mye uro, og for dårlige valg. Nå skal vi vinne i Oslo, sier Wara.

Oslo Frp fikk kun seks prosent og én stortingsrepresentant ved sist stortingsvalg. Det er en dramatisk nedgang fra storhetstiden fra slutten av 80-tallet til midten av 2000-tallet, hvor partiet nesten fikk 18 prosent oppslutning i stortingsvalg.

– Oslo er en by som er stappfull av Frp-ere. De bare vet det ikke ennå. Og det skal jeg og Tor Mikkel gjøre noe med, sier Velle selvsikkert mens han lener seg mot bardisken og står skulder mot skulder med sitt politiske idol.

ELLE, VELLE DEG FORTELLE: De to Frp-karene har klart å kapre seg en halvliter i baren, før Velle skal opp på Frps talerstol Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Sist stilte Oslo Frp med Christian Tybring-Gjedde og Jon Helgheim på topp. Begge to med veldig tydelig innvandringskritisk profil. 

Wara sier at han ønsker en bredere profil.

– Vi skal bredde ut partiet, og ikke være et énsaks parti. Det er ikke sånn at vi ikke har hatt politikk på skatter og avgifter i Oslo, men vi har ikke vært så tydelige, sier han.

Kunne ringt Gjedde

Frps eneste stortingsrepresentant fra Oslo, Christian Tybring Gjedde, hadde ikke avklart om han tok gjenvalg eller ikke da Wara lanserte at han ønsket plassen sin.

Han stilte etterpå opp i Aftenposten og ga beskjed om at han ga seg på Stortinget. Han var ikke utpreget imponert over Waras lansering.

– Det som overrasket meg, var at jeg ikke fikk beskjed. Dette hadde jo vært klart om jeg hadde fått en telefon. Det hadde ikke vært noe vanskeligere enn som så, sa Tybring Gjedde til Aftenposten.

– Sånn sett i ettertid, når jeg vet hva han tenker om dette, så kunne jeg ringt han. Men det falt meg ikke inn da, sier Wara.

– Frykt

Med Wara & Velle vil man få både «fornying og erfaring» på Stortinget, hevder de to.

Men:

– Jeg mener jeg representerer både erfaring – og fornying, sier Wara.

– Mens Simen åpenbart vil være en fornying, og har erfaring med å nå unge velgere, slår han fast.

Velle sier han føler at han ikke har noe annet valg enn å stille til Stortinget.

– Jeg gjør det egentlig rett og slett ut av frykt. Jeg er livredd for hva statsministeren er villig til å gjøre med landet de neste fire årene, sier Velle.

ERFARING OG FORNYELSE: Men hvem er hvem? Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Har lanseringen av deres kandidatur vært del av en utspekulert masterplan kokt i hop på First House-kontoret?

– Jeg lanserte mitt kandidatur uavhengig av Simen. Men jeg har alltid oppfordret ham til å stille.

Hva med de rike?

Wara har representert Oslo Frp på Stortinget tidligere – fra 1989 til 1993. På spørsmål fra VG om hva han angret mest på etter 12 år som politiker og fire år på Tinget, svarte han:

– At jeg glemte de rike og deres sak. De rike i Norge er en forfulgt minoritet, som stadig er utsatt for mobbing, uttalte Tor Mikkel Wara til VG.

– Nå er det på tide at noen også tenker på dem. Hvorfor skulle ikke de ha det godt? la han til.

Nå, 31 år senere, er han klar for en ny runde på løvebakken.

– Nå får du mulighet for å rette opp forsømmelsen. Blir det de rikes tur nå?

– Nei, men jeg tror vi heller skal si at det er behov for å sørge for at flyttestrømmen vi har ut av landet, stopper. Og det haster, for det er irreversibelt.

Han sikter til bemidlede nordmenn som setter seg på flyet med en enveisbillett til Sveits, og tar med seg formuene på vei ut.

– Når de først forlater landet, så får vi dem ikke tilbake. Det som er viktig er ikke at de er rike. Det viktige er at de representerer kunnskap, kreativitet og enormt med arbeidsplasser. Og mens arbeidsplassene blir igjen, så forvitrer det over tid, sier Wara.

LANSERING: Slik så det ut, da Simen Velle lanserte sitt kandidatur til Stortinget tidligere denne uken. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Ligger an til kamp

Aina Stenersen i Oslo Frp har også varslet at hun ønsker en plass på Stortinget. De to karene mener det er et sunnhetstegn at det er flere om beinet.

Men de tror ikke deres politiske motstandere er forberedt på hva de har i vente – om de blir valgt.

– Jeg tror at dette er en valgkamp dere skal følge med på.

– Kan du utdype?

– Nei, svarer Wara, og sender et lurt blikk til Velle.