SISTE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu opplyser rett over klokken 21 at krigskabinettet har vedtatt å fortsette den planlage bakkeoperasjonen i Rafah. Les mer her.

I en uttalelse fra Hamas gjengitt av Reuters heter det at de har godkjent et våpenhvileforslag lagt frem av Egypt og Qatar.

Detaljene i den foreslåtte avtalen er så langt ikke kjent. Ei heller hvordan Israel offisielt stiller seg til forslaget.

ØNSKER VÅPENHVILE: Norges utenriksminister, Espen Barth Eide, gjentar mandag kveld budskapet om at krigen må ta slutt. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Det er helt avgjørende at både Hamas og Israel gjør det de kan for å få på plass en våpenhvile i Gaza. En hel verden følger med og forventer at begge parter viser vilje til å komme hverandre i møte, sier utenriksminister Espen Barth Eide om situasjonen.

Alle forsøk på å få på plass en våpenhvile kan være skillet mellom liv og død for alt for mange mennesker, på begge sider av konflikten. En slik avtale er det som er målet på kort sikt, for å få en slutt på de enorme lidelsene i Gaza, mener utenriksministeren.

– Jeg gjentar kravet om at krigen må ta slutt, gislene må frigis og folk i Gaza må få den hjelpen de trenger. Samtidig må vi jobbe videre for en tostatsløsning som er den virkelige løsningen på dette.

Itamar Ben-Gvir utenfor Damaskusporten i Jerusalem den 18. mai 2023. Foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP / NTB

Reuters siterer en kilde som de oppgir er en israelsk myndighetsperson på at forslaget ikke er akseptabelt for Israel.

– Dette virker å være et knep ment til å få Israel til å fremstå som siden som nekter å godta en avtale, sier den anonyme israelske kilden til Reuters.

Den kontroversielle og ytterliggående israelske sikkerhetsministeren Itamar Ben-Gvir kaller det hele et spill på X mandag kveld.

– Det finnes bare ett svar til Hamas’ triks og spill – en umiddelbar ordre om å erobre Rafah, øke militært press og fortsette å knuse Hamas inntil de er fullstendig nedkjempet, skriver han klokken 19.30 norsk tid.

Kåre Reidar Aas er en norsk diplomat og strategisk rådgiver. Han har tidligere vært Norges ambassadør i Israel fra 2020 til 2023.

– Jeg tror det er for tidlig å konkludere med noe, før man ser mer tydelig hvordan Israel forholder seg til dette. Det gjenstår å se hva Israel gjør de neste timene, sier Aas til VG.

Han påpeker at man har blitt både overrasket og skuffet før, og at det er umulig å si om våpenhvileforslaget går gjennom eller ikke.

Kåre Reidar Aas
<-Kåre Reidar Aas

Norsk diplomat og tidligere ambassadør i Israel.

– Man har vært nær en avtale før, uten at det har ført fram med en endelig avtale. Det er en viss optimisme, men det gjenstår å se hvordan dette utvikler seg i tiden fremover.

Aas tror vi vil kunne komme til å se en dragkamp innad i statsminister Netanyahus regjering hvor de ultraortodokse og de ytterliggående nasjonalistene vil motsette seg en avtale.

– Det gjenstår også å få et langt klare bilde av detaljene i en eventuell våpenhvileavtale når det gjelder frigivelse av gisler og tilfangetatte palestinere og humanitær tilgang.

Les også: Israel forbereder Rafah-operasjon – har startet evakuering

Sier avtalen er annerledes

Ifølge flere israelske nyhetskanaler skal forslaget som Hamas har godtatt, ha en annen ordlyd enn hva Israel har fått presentert.

Angivelig inneholder det «vidtgående konklusjoner» som ikke er akseptable for Israel.

– Vi vurderer hvert utspill fra Hamas, vi vil svare seriøst og undersøker hver eneste mulighet vedrørende forhandlingene og å få gislene tilbake, sier talsperson for det israelske militæret (IDF), kontreadmiral Daniel Hagari.

– Samtidig fortsetter operasjonen på Gazastripen, understreker han

En av rådgiverne til Hamas-bevegelsens politiske leder Ismail Haniyeh, Taher Al-Nono opplyser til nyhetsbyrået Reuters at avtalen blant annet omfatter en våpenhvile, rekonstruksjon, returen av fordrevne mennesker og en fangeutveksling.

Deres delegasjon vil besøke Kairo snart for å diskutere avtalen og de neste stegene, opplyser Al-Nono videre.

Les også: Reuters: Hamas hevder Israel angriper evakuert område i Gaza

Bakkeinvasjon

Nyheten kommer samtidig som innbyggere sør på Gazastripen har måttet forberede seg på en mulig israelsk bakkeinvasjon av byen Rafah.

Over en million palestinere har søkt tilflukt her som følge av krigen som har rast i det palestinske området siden oktober i fjor.

Al-Jazeeras reporter i Rafah snakker med folk på bakken, som uttrykker glede og lettelse over meldingen om at Hamas har sagt ja til et våpenhvileforslag.

De sier de håper våpenhvilen betyr slutten på grusomhetene de har opplevd under krigen.

Professor i historie ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Prio, Hilde Henriksen Waage, kaller situasjonen mandag kveld for uoversiktlig.

– Samtidig ser vi allerede køer av palestinere ut av Rafah. Det tyder på at Israel virkelig har tenkt å gjennomføre invasjonen, tvert mot de sterke oppfordringene fra resten av verden.

Waage mener det er vanskelig å si hvor dette lede.

– Vi kan håpe på dette som en siste krampetrekning før krigen er over. Da ser vi ofte en opptrapping rett før det er slutt. Vi kan håpe at dette er begynnelsen på slutten.

Tidligere mandag ba Israel folk i den østlige delen av Rafah om å evakuere. Blant innbyggerne skapte dette frykt for at en bakkeinvasjon kan være nær forestående.

Hamas' forhandlere har i helgen møtt meglere fra Qatar, Egypt og USA i Kairo.