– Volden har eskalert til et punkt som er helt uakseptabelt, sier en tydelig Francesca Albanese under pressekonferansen i Genève onsdag formiddag.

Den italienske juristen er spesialrapportør for de palestinske områdene og har skrevet FN-rapporten som tirsdag fikk stor internasjonal oppmerksomhet.

  • Rapporten konkluderer med at det er grunn til å tro at Israel begår folkemord i Gaza.
  • I rapporten skriver Albanese at det også er tegn til etnisk rensing.

Du kan lese hele rapporten i sin helhet her.

– Når skal vi sette grensen og si at nå er det nok? Når skal vi si at de ikke kan bestemme alt uten konsekvenser. Det funker ikke å fordømme Israel og si at de ikke respekterer internasjonal lov. Det ikke nok.

Francesca Albanese
<-Francesca Albanese

FNs pesialrapportør for de palestinske områdene

Albanese er hard og tydelig når hun presenterer rapporten for pressen onsdag.

– Grusomhetene som utfolder seg kommer med et anti-palestinsk narrativ og dehumanisering, fra toppen av det israelske samfunnet, inkludert høytstående myndighetspersoner.

Store deler av Gaza ligger i ruiner. VG var i helgen om bord i et nødhjelpsfly over det krigsherjede området. Foto: Kyrre Lien / VG

Israel reagerte kraftig på rapporten. Deres diplomatiske delegasjon i Genève sa tirsdag at de «fullstendig avviser rapporten».

– Dette er bare en forlenging av en kampanje for å undergrave den jødiske staten, heter det i en israelsk uttalelse.

Får trusler

Albanese fikk spørsmål om hvilke reaksjoner hun har fått på arbeidet sitt, og om hun har mottatt trusler i forbindelse med rapporten.

– Det har vært en vanskelig tid. Jeg har blitt angrepet siden jeg fikk mandatet mitt. Det har ikke vært en gledelig reise, men smerten kommer først og fremst fra det jeg må observere og undersøke dag for dag, svarte hun.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTB

– Ja, jeg får trusler. Ja, det er press. Men det endrer ikke min forpliktelse eller resultatene av undersøkelsene mine.

Dette er punktene i rapporten

Albanese underbygger konklusjonen med den rekke eksempler. Dette er noen av dem:

  • Tusenvis drept: Over 30.000 palestinere er drept, og minst 12.000 savnet, antatt døde under ruinene. 70 prosent av de drepte er kvinner og barn. Rapporten mener Israel har ikke har bevist at de gjenværende 30 prosentene, som var menn, var Hamas-medlemmer.
  • Voldsomme angrep: Israel har sluppet over 25.000 tonn eksplosiver over Gaza. Det tilsvarer to atombomber.
  • Israels blokade: Flere palestinere dør av sult, og har begrenset tilgang på rent drikkevann. Mange spiser dyrefor for å få i seg mat.
  • Pågripelser: Israelske styrker har anholdt tusenvis av palestinere, for det meste menn og unge gutter. Mange har blitt alvorlig mishandlet, inkludert tortur som i noen tilfeller har ført til død
  • Traumer hos overlevende: Befolkningen opplever et kollektivt traume som vil merkes flere generasjoner fremover
  • Intensjon om folkemord: Flere israelske myndighetspersoner har hatt uttalelser som rapporten mener kan bygge opp under at Israel har til hensikt å begå folkemord i Gaza.
En liten gutt i ruinene i Rafah, Gaza onsdag etter israelske angrep. Foto: Bassam Masoud / Reuters / NTB

På spørsmål fra en journalist om hun har sett et skriftlig dokument fra israelske myndigheter om at de vil begå folkemord, svarer hun:

– Tror du, at regjeringen i Rwanda eller Bosnia/Hercegovina, skrev et dokument hvor de skriver «jeg vil begå folkemord»? Nei. Det funker ikke slik. Og disse uttalelsene er bare toppen av isberget.

Store områder i Gaza er blitt pulverisert av den israelske bombingen som nå har vart i snart seks måneder.

Ifølge rapporten er 70 prosent av Gazas boligområder ødelagt.

VG var i helgen om bord i et nødhjelpsfly over Gaza.

Oppe i FN-domstolen

Den internasjonale domstolen i Haag besluttet i slutten av januar at de skal behandle Sør-Afrikas anklager om at Israel begår folkemord i Gaza.

Les også: Den internasjonale domstolen vil behandle folkemordsaken: – Dypt bekymret

Det kan imidlertid ta lang tid før vi får FN-domstolens konklusjon.