– De var bestevenninner. De hadde et helt spesielt bånd, de to jentene. De var så glade hver gang de møttes. Det fulgte så mye liv med både Lena og Stine Sofie. Begge var utadvendte, sier han.

– Så kom 19. mai 2000, sier Beckstrøm, og trekker pusten.

Jan Helge Andersen er tiltalt for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia den 19. mai 2000. Han er allerede dømt, og har sonet, for drapet på Stine Sofie Sørstrønen (8).

Da retten ble satt, nektet han straffskyld.

– Jentene skulle bare bade i Baneheia, sier Beckstrøm.

Foto: Helge Mikalsen / VG

– Og så traff de Jan Helge Andersen på stien. Det store spørsmålet, som retten må ta stilling til er, var han alene da han kom der på stien, Jan Helge Andersen?

– Det ønsker foreldrene svar på.

Jan Helge Andersen ser ned i pulten mens Beckstrøm snakker.

– Nå håper foreldrene at sannheten kommer frem og et punktum kan settes, så de får mulighet til å endelig få fred.

– Foreldrene tenker på sine kjære døtre hver eneste dag.

Du kan følge VGs direktedekning av rettssaken og stille spørsmål til Krimpodden her

Vært mange tøffe år

Etter rettsdagen er ferdig sier Beckstrøm at dagen har gått fint, og han opplever at de har fått en grundig redegjørelse av situasjonen. Samtidig har det vært tungt for foreldrene:

– Det har vært vanskelig å se Jan Helge Andersen sitte i salen når de vet hva han har gjort.

Tre av foreldrene skal senere vitne i rettssaken.

– De gruer seg nok til det, men samtidig er de godt forberedt. De har også et ønske om å fortelle om jentene sine og om hvordan de har hatt det etterpå. Det har vært mange tøffe år.

Foto: PRIVAT / SCANPIX

Får utsette forklaringen

Når innledningsforedragene er over, har klokken begynt å nærme seg 14. Jan Helge Andersen skulle ha begynt å forklare seg klokken 13, i henhold til tidsplanen. Det løftes om hvorvidt det bør utsettes.

– Jeg tror Andersen opplever det som svært vanskelig å skulle starte i dag. Vi har rikelig med tid under saken, og jeg har vanskelig for å forstå at vi skal pushe dette nå for å tjene inn en time, sier Andersens forsvarer Holden.

Statsadvokat Schei ser på sin side ingen grunn til å vente med hans forklaring.

Andersens forsvarere Celine Krogh Fornes og Svein Holden. Foto: Helge Mikalsen / VG

Dommeren er litt frem og tilbake, men avslutter med å si at Andersen skal forklare seg. Da sier Holden igjen:

– Dette har vært en lang dag. Vi vil sterkt anbefale retten å revurdere dette.

Da sier dommeren at retten tar en fem minutter pause. Når de kommer tilbake, sier dommeren at Andersen sin forklaring utsettes.

– Jeg er enig i at det har vært en lang dag. Vi stopper nå, sier dommeren.

Holden griper muligheten til å takke ham, og samtidig beklage om det ble skarpt fra ham.

– Det er helt innenfor, betrygges det fra dommeren.

– Vi signaliserte at vi var klare for å gå igang med hans forklaring, men vi har forståelse for at det har vært en lang dag, både for ham og rettens medlemmer. Vi har etter planen satt av tilstrekkelig med tid til at både han og Viggo Kristiansen skal forklare seg, så det var en helt grei beslutning, sier statsadvokat Johan Øverberg til VG etter at rettsdagen er over.

Holden: – Vil gi nyanser

Jan Helge Andersens forsvarer Holden sier det ikke er stor grunn for dem til å supplere aktoratets gjennomgang av saken. Samtidig sier han at de vil komme med flere punkter som vil nyansere deres fremstilling. Han påpeker også:

– En frikjennelse av Andersen trenger ikke rokke med frifinnelsen av Kristiansen. Spørsmålet er hvilke sikre slutninger kan vi trekke ut fra bevismaterialet, snart 24 år etter ugjerningene?

Han understreker også at man skal være forsiktig med å la ønsket om at saken blir oppklart være førende, fordi straff kun skal skje om bevisene gir grunnlag for det.

Holden forsvarer Jan Helge Andersen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Fant mulig ulovlig overgrepsmateriale

Jan Helge Andersen ble dømt for drap og overgrep i Baneheia sammen med kameraten Viggo Kristiansen. Kristiansen har hele tiden sagt han er uskyldig, og i 2022 ble han endelig frikjent. Da hadde han sonet over 20 år i fengsel.

Da Kristiansen ble frikjent, ble etterforskningen mot Jan Helge Andersen gjenopptatt, og han ble til slutt tiltalt også for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Under den nye etterforskningen er det funnet opplysninger om mulig relevant historikk på Andersen.

Under innledningsforedraget forteller statsadvokat Andreas Schei at det i mars 2024 ble opprettet en ny anmeldelse mot Jan Helge Andersen.

Schei forteller at det ble funnet noen tekster med seksuelt innhold som involverer mindreårige.

– Disse er vel, sånn som jeg forstår det, vurdert som mulig bevisst nedlastet, men dette er ikke ferdig etterforsket, sier Schei.

Det er dermed ikke en del av saken mot Andersen i dag, Hans forsvarer Svein Holden sier at det ikke er bevisst nedlastet.

– Skyldkravet er ikke oppfylt, det er det som er viktig, sier han.

Baneheia-saken forklart

Under den nye etterforskningen har det også blitt gjort nye DNA-analyser.

I innledningsforedraget går aktor Andreas Schei i dybden på DNA-beviset mot Andersen.

– DNA beviset fremstår stadig mer annerledes enn da saken først ble behandlet. Av prøver fra Lena Sløgedal Paulsen og klærne hennes ble det fra Oslo universitetssykehus funnet flere funn som samsvarer med Jan Helge Andersen.

Flere ganger understreker statsadvokatene hvor viktige DNA blir videre i rettssaken. Samtidig sier han også at dette ikke i seg selv vil være nok, men har stor betydning for saken:

– Det er særlig endringen i DNA som har ført til begge gjenåpningene. DNA-spor er viktig informasjon i seg selv. Det er egnet til å si noe om hendelsesforløpet.

Ingen funn samsvarer med Kristiansen

Det er innkalt sakkyndige vitner til å belyse DNA-spørsmålet:

– Men bare så det er klart. Det er ikke funnet DNA-profil, helprofil eller delprofil samsvarende med Viggo Kristiansen i materialet fra jentene eller åstedet, sier Øverberg.

– Det er på det rene, og det er ikke omstridt, at dette var en påstand som det absolutt ikke var grunnlag for, sier statsadvokat Johan Øverberg under innledningsforedraget i saken mot Jan Helge Andersen.

Han utelukker derimot ikke at det kan ha vært en annen til stede.

DNA-undersøkelsene fra 2000 kan tilsi mulig innblanding fra en annen bidragsyter, uten at vi kan vite hvem bidraget i så fall stammer fra.

Da nikker forsvarerne til Andersen til hverandre og dommerne, og begynner å hviske seg imellom.

Advokat Svein Holden og Advokat Celine Krogh Fornes forsvarer Jan Helge Andersen Foto: Helge Mikalsen / VG

Statsadvokat Andreas Schei forteller at det ble analysert og gjennomgått mye materiale fra åstedet, og at man da fant man et hårstrå som tilhører Jan Helge Andersen.

– Analysen av hårstrået er den eneste relevante DNA-profilen man analyserte den gang, sier statsadvokat Schei.

Andre analyser som ble gjort i utlandet på tidlig 2000-tall inneholdt små mengder mannlig biologisk materiale som ga ørsmå utslag som skulle bli tolket som bevis i saken, oppsummerer statsadvokaten.

– Dette er analyser som vi i dag ikke ser på som bevis for noe som helst, understreker han.

Andreas Schei går detaljert til verks når han snakker om de nye DNA-analysene. Foto: Helge Mikalsen / VG

Andersen skal vitne senere

Andersen er på plass i rettssalen i det store, svarte tinghuset i Sandnes. Han går ikledd en hvit genser og dongeribukse, og et gullkjede rundt halsen.

Etter at tiltalen mot ham er lest opp, blir Andersen spurt om han erkjenner straffskyld.

– Ikke skyldig, svarer han fra tiltalebenken.

De fire foreldrene sitter på motsatt side av Andersen. Senere skal han selv innta vitneboksen.

Blir avbrutt

Deler av pressen følger saken via videooverføring. Til nå har pressen glemt å mute egne mikrofoner tre ganger, og avbrutt statsadvokaten.

Rettssalen har så langt fått høre deler av et morgenmøte i en redaksjon, og begynnelsen av en annen samtale.

Dommeren har nå bedt alle, igjen, om å passe på at lyden deres er skrudd av.

Les også: Drapene i Baneheia: Dette må du vite

Drapene i Baneheia

Om kvelden 19. mai 2000 ble de to jentene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) voldtatt og drept i turområdet Baneheia i Kristiansand. De ble meldt savnet samme kveld, men det tok to dager med intenst letearbeid før de ble funnet.

I september 2000 ble Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen pågrepet og siktet for ugjerningene. Kristiansen nektet for å ha noe med det å gjøre, mens Andersen etter hvert innrømte å ha hatt en rolle. Andersen dro også Kristiansen inn i saken, og ga ham hovedansvaret.

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelseskommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. mars 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.

Krimpodden følger Baneheia-saken og kommer med nye episoder etter at rettsdagen er ferdig. Du finner episoden på PodMe eller via VG+.