SVs Kari Elisabeth Kaski vil til kamp mot de store tech-selskapene som Meta, Google og TikTok.

Hun mener særlig én gruppe betaler en skyhøy pris, når selskapene tjener på informasjon.

Barn og ungdom.

– De håver inn penger på å selge informasjon om oss – og ikke minst barna våre, sier stortingsrepresentanten.

Og videre:

– Barn utsettes for aggressiv, målrettet reklame. Og når de bruker apper på skolen, selges informasjonen om dem videre av de globale teknologigigantene.

Kaski mener at norske politikere altfor lenge har overlatt kampen mot de store selskapene til Forbrukerrådet og Datatilsynet, og mener det er på tide at politikerne tar grep.

– Gigantisk paradoks

Hun ønsker å forby reklame mot barn og unge under 18 år.

– Det er et gigantisk paradoks at vi forbyr reklame rettet mot barn på TV, mens det er fritt fram når de samme barna bruker en iPad.

– Personvernkommisjonen har gått gjennom dette, og dokumentert at ei jente på 12 år fikk reklame for slankepiller, da hun brukte en kalkulator på iPaden, sier hun.

Kari Elisabeth Kaski er kritisk til hvordan barn blir påvirket av aggressiv reklame på nett. Foto: Frode Hansen / VG

– Å snakke om TikTok-forbud eller mobilfri skole er et blindspor i denne sammenheng. For elevene har ennå skjerm og nettbrett i klasserommet.

Vil ha forbud

Kaski vil også forby «avhengighetsskapende teknologi» – helst generelt, men i første omgang rettet mot barn.

Det dreier seg om funksjoner som «streaks» eller «reels».

Kaski vil også at de store teknologiselskapene skal skattlegges for verdiene de skaper i Norge.

– Vi som politikere er nødt til å tøyle teknologigigantenes makt over sinnene våre. Dette er så store spørsmål at vi ikke kan overlate det til den enkelte forelder, eller lærer for den saks skyld.

– Vi er nødt til å regulere det. For det er skapt et enormt globalt marked som skaper gigantisk profitt på våre personopplysninger. Opplysninger om hvem man er, hva man søker på, hvor man befinner seg.

Les også: Datatilsynets Meta-regler utvides og gjøres permanente

Google: – Selger aldri informasjon

Flere av de største aktørene sier til VG at de ikke samler og selger informasjon om unge brukere, som gjør det mulig for andre å målrette reklamen mot dem.

Google har også egne løsninger for skoleverket.

– Vi tillater ikke målrettede annonser mot barn. Vi selger aldri informasjon til andre, uansett alder, skriver kommunikasjonssjef i Google Norway, Sondre Ronander til VG.

Google setter inn ekstra beskyttelse av personvernet når de er klar over at brukeren av tjenestene deres er under 18 år, ifølge Ronander.

– Det er med andre ord et ansvar vi tar på ytterste alvor, og vi har allerede betydelige, effektive løsninger som holder barn trygge når de bruker Google, sier Ronander.

Tiktok har blitt en av de mest brukte plattformen for de yngre på sosiale medier. Barn og unge ned til 13 år kan bruke appen, men de jobber for å unngå at barn under 13 år har tilgang.

– Vi setter pris på bekymringene som blir adressert, og vi kan bekrefte at vi ikke tillater personlig tilpasset reklame til brukere under 18 år i Europa, og heller ikke selger brukerdata til tredjeparter, sier Tiktok i en uttalelse til VG.