Det var mandag kveld at arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) leverte sine svar til Stortingets kontrollkomité. I mars stilte de henne fem nye spørsmål knyttet til hennes inhabilitet i forbindelse med utdeling av pengestøtte til Wergelandsenteret og Utøya AS.

Komiteen spurte blant annet om beskrivelsene hun tidligere har gitt om statsbudsjettet for 2024. I sitt svar poengterer Brenna at det var settestatsråden som håndterte de aktuelle tilskuddene i budsjettet.

– Som tidligere nevnt, foreslo jeg ikke endringer i tilskuddet til Wergelandsenteret for 2024-budsjettet, verken for driftsbevilgningen eller i tilskuddet til prosjektet «22. juli og demokratisk medborgerskap», skriver Brenna i svaret.

– Min vurdering i ettertid er at komiteen tidligere burde fått mer informasjon om de interne budsjettprosessene i departementet, herunder om de interne prosessene knyttet til forberedelse av statsbudsjettet for 2024, skriver hun også.

I sine spørsmål peker kontrollkomiteen på at de tidligere har bedt om all relevant informasjon i saken. Brenna har svart at hun ikke har funnet andre relevante opplysninger, men komiteen mener at det i ettertid har blitt avdekket at det forelå relevante dokumenter.

Derfor er det viktig

Hva er «habilitetssakene»?

Flere statsråder har begått ulike typer feil mens de satt i regjering: Tonje Brenna ga styreverv til nær venn, Ola Borten Moe har drevet handel med aksjer i selskaper som kan være omfattet av regjeringens beslutninger. Erna Solberg og Anniken Huitfeldt hadde begge ektefeller som handlet med aksjer mens kona var medlem i regjeringen. Alle disse sakene handler om politikerens habilitet, altså om de tok eller deltok i avgjørelser uten å ha personlig interesse i avgjørelsen. Derav navnet «habilitetssakene».

Hva er kontrollkomiteen?

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget skal kontrollere at regjeringen følger opp det som blir vedtatt i Stortinget og – ikke minst – passe på at regjeringen ikke gjør feil.

Hva er en innstilling?

Kontrollkomiteen har jobbet i ni måneder med sin innstilling i «habilitetssakene». I innstillingen får offentligheten vite hvordan Stortinget og de ulike partiene stiller seg til fakta i sakene, og eventuell kritikk til medlemmene av regjeringen. «Kritikk» er en mildere form for irettesettelse fra Stortinget. «Sterk kritikk» er nest strengest og «beklager» – som er sterkest – uttrykker mistillit. I ytterste konsekvens kan komiteen fremme konkrete mistillitsforslag. Dersom de blir vedtatt, må statsråden eller regjeringen gå av.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss