En samlet arbeids- og sosialkomité har blitt enige om å be regjeringen se på hvilke tiltak som kan være nødvendige for å øke aktiviteten i bransjen.

Dette skjer etter at Rødt fremmet et forslag om forlenge permitteringsperioden og holde byggeaktiviteten oppe for å beholde fagarbeidere i byggenæringen.

– Vi har fått med oss alle partiene på å gi en marsjordre til regjeringen om at de må lete etter gryteklare prosjekter som kan settes i gang. Og at de må komme raskt, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen om vedtaket.

NHO Byggenæringens ferskeste estimater viser at 2025 kan by på en redusert byggeaktivitet mellom 60 og 80 milliarder kroner sammenlignet med 2022. De har etterlyst regjeringen før.

– Dette er ikke lenger naturlige svingninger i byggenæringen. Med denne utviklingen risikerer vi å miste 50.000–60.000 årsverk. Dette er et konservativt anslag, sier Nina Solli administrerende direktør i NHO Byggenæringen.

Nina Solli
<-Nina Solli

Administrerende direktør for NHO Byggenæringen.

Rødt vil også øke permitteringsperioden i næringen fra 26 til 52 uker. Det gikk ikke gjennom komiteen, men stemmes over i Stortinget på fredag.

Dette er jo et regelverk som har vært endret 20 ganger de siste 30 årene. Så det er jo egentlig et verktøy som man kan justere ut fra situasjonen i arbeidslivet, sier Solli i NHO.

Hun understreker at de er godt fornøyd med at regjeringen skal se på tiltak, men mener det er kritisk at de også revurderer permitteringslengden. Hvis ikke spår hun at dyktige fagarbeidere forsvinner for godt.

BYGGEPLASS: Marie Sneve Martinussen møtte VG på en av Veidekkes byggeplasser i mars. Foto: Magnus Borlaug Eriksen / VG

–Det verktøyet som er nå, det passer ikke situasjonen. Regelverket er nå på sitt nest dyreste og strengeste for arbeidsgiverne. Bedriftene har ikke råd til å permittere, og må gå rett på oppsigelse.

Det haster nå. Det verste er jo foran oss.

Skjer allerede i revidert statsbudsjett

– Vi er veldig glad for at Rødt får flertall for å holde folk i arbeid i byggenæringen. Med dette vedtaket presser vi regjeringen til å sikre fortsatt aktivitet i byggebransjen. Og det er veldig bra at dette må skje allerede i revidert budsjett, sier Rødt-lederen om vedtaket.

Det reviderte statsbudsjettet legges frem 14. mai.

Hun sier Rødt nå forventer at regjeringen kommer tilbake med en lang og konkret oversikt over prosjekter som kan settes i gang.

– Vi skal følge veldig nøye med på at dette ikke bare blir ord på papir.

Rødt-lederen understreker at ingen foreslår subsidier eller å utføre ufornuftig arbeid for det offentlige.

– Kostnaden for samfunnet ved at 60.000 dyktige fagfolk skal ha dagpenger og gå hjemme i stedet for å være i arbeid, det er en mye større kostnad enn å få satt i gang prosjekter som uansett skal gjøres.

–Må ha både og

– Byggebransjen er først i køen når økonomien skal kjøles ned, men den kan ikke ta hele børen alene.

Det sier forbundssekretær i Fellesforbundet Christian Justnes. Også han er fornøyd med vedtaket.

Likevel skulle han gjerne sett at det ble gjennomslag for å øke permitteringslengden.

Christian Justnes
<-Christian Justnes

Forbundssekretær i Fellesforbundet.

Folk blir sagt opp i stedet for å bli permittert, fordi at bedriften ikke ser en bedring innenfor de 26 ukene.

Som Solli i NHO frykter han at mye av kompetansen kan forsvinne ut av næringen for godt.

– Vi må ha både og. Vi må ha tiltak for økt aktivitet, men sånne type tiltak tar alltid litt tid før de virker, sier han om hvorfor permitteringslengden er viktig.

Seks måneder er lang tid

LOs andre nestleder Steinar Krogstad har fortid i Fellesforbundet, men er ikke enig med dem her. Han tror ikke en økt permitteringslengde vil hindre at folk slutter i byggenæringen.

Steinar Krogstad
<-Steinar Krogstad

Andre nestleder i LO.

Det å være permittert i seks måneder det er jaggu lang nok tid. Det er i utgangspunktet for lang tid, sier Krogstad.

Han sier at arbeidsmarkedet i Norge generelt er bra, og tror at permitterte arbeidere i næringen lett kan finne seg jobb andre steder.

LO er i utgangspunktet fornøyd med vedtaket som unnlot å øke permitteringslengden, sier han.

– Fra vår side er det viktigste å få øremerkede midler i revidert statsbudsjett til direkte tiltak som kan settes i gang kjapt.