Stadig yngre barn er opptatt av hudpleie og kjøper produkter de egentlig ikke trenger, ifølge norske hudleger. Spesielt på TikTok har trenden tatt helt av, der svært unge jenter lager innhold med sminke og skin-care.

Hudlege Michael Zangani sier han har sett en tydelig endring i at stadig yngre barn bruker hudpleie med aktive ingredienser.

– Spesielt det siste halvåret har jeg skjønt at her foregår det et eller annet. Dette smitter garantert via sosiale medier, og jeg har møtt 12-åringer som snakker som om de er eksperter på dette og har holdt på med det lenge. Det er oppsiktsvekkende.

Zangani har også uttalt seg om dette til NRK.

Hudlege Michael Zangani
<-Hudlege Michael Zangani

I Sverige har de sett samme trenden. Og nå har Apotek Hjärtat bestemt seg for å innføre aldersgrense på 15 år for såkalte avanserte hudpleieprodukter.

Dette inkluderer blant annet produkter med de populære ingrediensene retinol og vitamin C. Retinol brukes blant annet i anti-aging-produkter.

– Vi ønsker å være i forkant, og ta et større ansvar for ikke å være med på å drive frem usunn adferd og idealer som har vokst frem blant mange unge, sier Monika Magnusson, administrerende direktør i Apotek Hjärtat, i en pressemelding.

Svenske SVT har omtalt saken. I et svar til kanalen skriver apotekkjeden Apoteket at også de har til hensikt å innføre aldersgrense i sine apotek.

Også Kronans Apotek vurderer samme aldersgrense.

Kommunikasjonssjef i Norges største apotekkjede Apotek 1, Mai-Bente Paulsen, sier til VG at de ser de samme tendensene her til lands.

– Barn og ungdom bruker hudpleieprodukter de absolutt ikke trenger eller bør bruke, og hvor de er påvirket av hudpleie-videoer fra sosiale medier med feilinformasjon.

Mai-Bente Paulsen
<-Mai-Bente Paulsen

– Et skjønnhetstyranni

Apotek 1 utelukker heller ikke å innføre en lignende aldersrestriksjon i fremtiden.

– Vi har lagt merke til initiativet fra Apotek Hjärtat og synes det er veldig positivt og bra. Akkurat nå følger vi med på utviklingen, det vil kanskje være noe vi ser på i fremtiden.

– Det er en uheldig utvikling som føyer seg inn i et skjønnhetstyranni, sier Mai-Bente Paulsen i Apotek 1. Foto: Ludvig Heiberg Larsen / NTB

Også Boots Apotek har merket utviklingen, og ser en økende trend i bruk av feil hudpleieprodukter til barn og ungdom.

– Når bruk av hudpleie kan være skadelig for huden, skal vi sterkt fraråde bruk, og det skal utvises særlig aktsomhet ved salg til barn og ungdom under 18 år, sier kommersiell direktør Tim Gustavsson.

Heller ikke han ser bort ifra at det vil bli aktuelt med en aldersgrense i Norge.

– Når vi nå ser en økende trend i bruk av feil hudpleieprodukter til barn og ungdom, jobber vi med å sette ekstra fokus på dette i våre apotek. Vi vil også videre og sammen med bransjen vurdere om det er behov for mer konkrete tiltak.

Vitus Apotek vurderer ikke aldersgrense.

– Skulle vi imidlertid se at norske forbrukere følger trenden i Sverige, er det naturligvis noe vi kan vurdere, sier kommunikasjonsrådgiver Nina Sørlie Nilssen.

Hudlege Zangani er tydelig på at tenåringer med normal hud ikke trenger å bruke aktive ingredienser.

– Disse ingrediensene skal fylle på det man begynner å miste i slutten av 20-årene. Barnehud er mer sårbar, og syrene kan føre til skader, eksemutvikling og allergiutvikling. Det har ingenting positivt ved seg.

Han understreker at tenåringer også kan ha problemhud, for eksempel med akne, og at man skal ta det på alvor.

– Men ingen barn med normal hud trenger dette. Voksne bruker vitamin c, retinol og slikt for å forebygge aldring. Det er galskap at barn skal bruke det.

Han får støtte av hudlege Anne Birgitte Nordal.

Hudlege Anne Birgitte Nordal
<-Hudlege Anne Birgitte Nordal

– Jeg mener at det har blitt en trend blant mange unge med mye produkter som enten kan påføres lag på lag og lage mer hudormer og akne, eller i verste fall forstyrre en tynn barnehud og lage irritasjonseksem i huden.

Nordal mener fokuset på «den perfekte huden» kan være problematisk.

– Mange kan bli lei seg etter å ha forsøkt den ene etter den andre ingrediensen på TikTok, og ikke oppnådd feilfri hud. Og ikke minst blir det veldig dyrt å skulle kjøpe det ene og det andre virale produktet.

Leger vurderer aldersgrense

Overlege Berit Sofie Hembre i Direktoratet for medisinske produkter (DMP) skriver i en e-post til VG at en del hudpleieprodukter med retinollignende stoffer eller lavere konsentrasjon av retinol regnes ikke som legemidler.

Berit Sofie Hembre
<-Berit Sofie Hembre

– Det finnes i Norge markedsførte legemidler med retinol (som smøres på), og alle disse er reseptbelagt. Disse legemidlene er godkjent for behandling av akne og kviser, og med unntak av ett produkt er de godkjent for bruk fra 12-årsalder. Unntaket er epiduo som er godkjent fra 9 år.

– DMP har ikke vurdert aldersgrense for utlevering av legemidler med retinol, men siden dette er reseptbelagte legemidler gjør leger denne vurderingen for den enkelte pasient før de forskriver legemiddelet.