Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har torsdag sendt Tonje Brenna et brev med fem nye spørsmål rundt hennes habilitetssak, skriver Dagens Næringsliv.

I tillegg har MDG også sendt en rekke egne spørsmål til Brenna om saken (se svar fra MDG lenger ned i saken).

– Jeg kan bekrefte at det går ut et brev fra komiteen. Det blir offentlig om litt, sier leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Peter Frølich (H), til NTB.

VG har foreløpig ikke fått en kommentar fra Frølich.

Peter Frølich (H)
<-Peter Frølich (H)

Leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget

Brenna: – Vil naturligvis besvare spørsmålene

– Jeg har fra første stund vært opptatt av å ha full åpenhet i denne saken, og jeg vil naturligvis besvare spørsmålene som Stortinget har, sier Brenna til VG.

Brenna, som er arbeidsminister og Ap-nestleder, har havnet i habilitets-trøbbel rundt regjeringens bevilgninger til Wergelandsenteret.

Habilitetssaken ble først kjent i fjor sommer da Brenna som da var kunnskapsminister, tok kontakt med VG for å fortelle at hun burde sjekket sin egen habilitet tidligere.

Siden er det blitt reist spørsmål om Brenna har informert Stortinget godt nok om saken – altså om hun har overholdt opplysningsplikten. Det er dette kontrollkomiteen nå undersøker.

– Dette er ikke en gjenåpning av habilitetssaken, men en sjekk av om opplysningene vi fikk var fullstendige. Dette innebærer ikke at det formelt er åpnet en kontrollsak, det er kun en undersøkelse, sier komitéleder Frølich til NTB.

Derfor er det viktig

Hva er «habilitetssakene»?

Flere statsråder har begått ulike typer feil mens de satt i regjering: Tonje Brenna ga styreverv til nær venn, Ola Borten Moe har drevet handel med aksjer i selskaper som kan være omfattet av regjeringens beslutninger. Erna Solberg og Anniken Huitfeldt hadde begge ektefeller som handlet med aksjer mens kona var medlem i regjeringen. Alle disse sakene handler om politikerens habilitet, altså om de tok eller deltok i avgjørelser uten å ha personlig interesse i avgjørelsen. Derav navnet «habilitetssakene».

Hva er kontrollkomiteen?

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget skal kontrollere at regjeringen følger opp det som blir vedtatt i Stortinget og – ikke minst – passe på at regjeringen ikke gjør feil.

Hva er en innstilling?

Kontrollkomiteen har jobbet i ni måneder med sin innstilling i «habilitetssakene». I innstillingen får offentligheten vite hvordan Stortinget og de ulike partiene stiller seg til fakta i sakene, og eventuell kritikk til medlemmene av regjeringen. «Kritikk» er en mildere form for irettesettelse fra Stortinget. «Sterk kritikk» er nest strengest og «beklager» – som er sterkest – uttrykker mistillit. I ytterste konsekvens kan komiteen fremme konkrete mistillitsforslag. Dersom de blir vedtatt, må statsråden eller regjeringen gå av.

Reagerer på timingen

Lan Marie Nguyen Berg (MDG), som sitter i kontrollkomiteen, sier til VG at partiets egne spørsmål blant annet handler om hvorvidt Brenna har holdt tilbake informasjon eller har villedet komiteen gjennom sine svar.

– Først etter at komiteen var ferdig med å behandle habilitetssakene, sendte Brenna over en rekke nye dokumenter, som igjen har utløst nye spørsmål om hvorvidt det Brenna tidligere har uttalt er riktig, sier Nguyen Berg til VG.

Ifølge MDG-politikeren handler partiets spørsmål om et utsagn fra Brenna i brev til komiteen av 27. juni, der hun skrev:

«På dette tidspunktet var hverken jeg eller embetsverket i Kunnskapsdepartementet bevisst på at samarbeidet mellom Wergelandsenteret og Utøya AS er å anse som økonomisk støtte til Utøya AS, og at habilitet overfor Utøya AS var det relevant for meg å vurdere.».

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)
<-Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen og Finanskomiteen på Stortinget

– Dokumentene viser ganske tydelig at embetsverket var klar over den tette koblingen mellom Wergelandsenteret og Utøya AS. Derfor virker det rart for meg at embetsverket ikke har vært klar over at dette var å regne som statsstøtte. Jeg lurer også på hvorfor komiteen ikke fikk disse dokumentene tidligere, da komiteen ba om all relevant informasjon i saken, og stiller noen spørsmål om prosessen knyttet til det, sier Nguyen Berg.

I tillegg har MDG på ny bedt om innsyn i statssekretær Sindre Lysøs (Ap) habilitetsvurdering av Tonje Brenna.

– Dette er spørsmål vi trenger å få svar på, og jeg håper at statsråden kan bidra til å oppklare dem. Vi stiller oss også bak de fem spørsmålene komiteen har sendt samlet. Jeg ser frem til svarene fra Tonje Brenna, og håper hun kan bidra til å opplyse saken, slik at vi forhåpentligvis kan legge den bak oss, sier Nguyen Berg.

Nye dokumenter dukket opp

Det ble oppdaget nye dokumenter relevante for Brenna-saken i Kunnskapsdepartementet fredag 8. mars.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) oversendte dokumentene til kontrollkomiteen samme kveld, og skrev:

«Etter søk i departementets systemer i forbindelse med vurderingen av et innsynskrav, er det nå identifisert to dokumenter for 2024-budsjettet til politisk ledelse.»

At dokumentene ikke hadde kommet frem tidligere, vakte sterke reaksjoner.

– Det gjør det stadig mer aktuelt å undersøke om Brenna har oppfylt sin opplysningsplikt for Stortinget, sa leder Peter Frølich i Stortingets kontrollkomité da nyheten ble kjent.

Fikk kritikk for å ikke ha meldt seg inhabil

Gjennom høsten har Brenna-saken vært del av kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av habilitetsbråket rundt statsråder.

Komiteen leverte sin innstilling i slutten av februar.

Brenna fikk «kritikk» for at hun ikke meldte seg inhabil da hun utnevnte en nær venn til styreverv – og for at hun deltok i behandlingen av økonomisk støtte som gikk videre til Utøya AS.

I styret for Utøya AS sitter Brennas ekssamboer, som hun har to barn med. Også to av hennes venninner sitter i styret.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss