43 prosent tekstlikhet i plagiatkontrollen i 2024 inkluderer også treff på selve oppgaven og alt som er skrevet om oppgaven siden 20 januar – for eksempel i mediene, deriblant saker i VG.
Det høye tallet var overskriften i en rekke saker fredag kveld, deriblant VG.

– Vi i nemnda har sett at det er masse treff på medieomtale i den siste plagiatrapporten, og derfor har vi ikke lagt vekt på den rapporten i det hele tatt, sier leder i nemnda for studentsaker, Eilif Nordahl, til Adresseavisen.

– Hvis tallet er så misvisende – burde dere ha hatt det med i rapporten i det hele tatt?

– Plagiatrapporten er en del av dokumentene vi har hatt til gjennomsyn, men vi har ikke vektlagt den – og det påpeker vi også i rapporten. Alle i nemnda har vært klar over at plagiatrapportene som ble kjørt i 2024 inneholdt en rekke treff fra medieomtale, sier Nordahl.

Konklusjonen fra nemnda var at «det foreligger et ikke ubetydelig omfang av plagiat, og at det dermed foreligger fusk».

I helgen kommenterte Kjerkol at nemnda har tatt sin beslutning på bakgrunn av samme funn på tekstlikhet som også ble kjent i den opprinnelige sensuren, altså tekstlikhet på 19 prosent – noe Nordahl bekrefter.

– Vi har ikke angitt noen prosent som vi definerer som plagiat, men vi skriver at det ikke er ubetydelig, og vi henviser til konkrete eksempler i rapporten der det framgår, sier han.