Respons partimåling for VG viser en oppgang for Ap, og et knapt 85–84 flertall for de borgerlige partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre.

Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse, som er faglig ansvarlig for målingen, sier at Aps økte oppslutning den siste måneden har to forklaringer:

– Det ser ut som Arbeiderpartiet har klart å stoppe lekkasjen av velgere til SV. Samtidig sier mange av Sp-velgerne fra forrige stortingsvalg, at de nå vurderer å stemme Ap, sier han.

Her er hovedtall:

  • Ap går frem fra 17,9 til 21,2 prosent fra marsmålingen. Det er langt bak 26,3 som Ap fikk ved stortingsvalget i 2021, men langt bedre enn de siste resultatene, hvor de tidvis har ligget godt under 20 prosent.
  • Høyre holder et stabilt høyt nivå, med 28,4 prosent, omtrent det samme som i mars og veldig mye høyere enn ved stortingsvalget i 2021, da de fikk 20,4 prosent.
  • Frp faller litt, men holder seg stabilt litt under 15 prosent.
  • SV faller for første gang på en stund under ti prosent.
  • Ellers er det verdt å merke seg at KrF er under sperregrensen.
  • Det er et knapt borgerlig flertall 85 mot 84 mandater. Altså selv med KrF under sperregrensen. De får bare to mandater.

Sprik

Ap har slitt lenge med oppslutning på under 20 prosent. Målingene spriker endel.

Aps oppgang ble først fanget opp av målingen til Nationen og Klassekampen 6. april.

Der gikk Ap frem 1,9 prosentpoeng, til 20,5.

Samtidig hadde den målingen en vekst for Sp, opp 2,7 prosentpoeng, til 8,6.

På Respons måling for VG faller Sp fra 6,1 til 5,7 prosent. Bare 30 prosent av velgerne fra 2021-valget er fortsatt med Sp. 30 prosent sitter på gjerdet, mens både Ap og Høyre har fått gamle Sp-velgere om bord.

Fornøyd Støre

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at det at det går i riktig retning, er motiverende for hele Arbeiderparti-laget når de nå starter jobben mot valget i 2025.

Støre deltar tirsdag formiddag på landsstyremøtet til Ap på Youngstorget. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Det er et valg vi både skal og kan vinne. Så skal vi fortsette å jobbe for å få tilliten tilbake fra flere velgere. Vi er på vei mot et vendepunkt i økonomien, der folk kan få bedre hverdagsøkonomi.

Han viser også til at regjeringen har lagt frem mange viktige saker «for å gi folk trygghet den siste tiden».

– Blant annet en ny langtidsplan for Forsvaret. Denne uken har vi samlet våre lokale tillitsvalgte til landsstyremøte for å sette kursen mot valget neste år. Vi har et sterkt lag og skal mobilisere over hele landet for valgseier neste år, sier Støre.

– Vi skal opp på et høyere nivå enn dette - noe andre meningsmålinger i april viser, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Ap).

Hun peker også på den rykende ferske satsningen på forsvaret, i tillegg til at det har blitt billigere å fly i distriktene og billigere å ha barn i barnehage og fritidsordning.

– Vi gjør det for å utvikle hele Norge, sier Tvinnereim.

Høyre-nestleder Tina Bru er fornøyd.

Tina Bru
<-Tina Bru

– Skal ikke være skråsikker

– Dette er veldig motiverende, ikke minst at Høyre og borgerlig side gjør det så bra over tid. Det er alltid hyggelig med tilbakemelding om at folk ønsker seg en borgerlig regjering.

Hennes analyse er slik:

– Jeg skal ikke være skråsikker på hvorfor det er sånn, men jeg tror folk ønsker seg en regjering som skaper ro og trygghet, og prioriterer tid og penger på det som er aller viktigst. Skattene har økt, helsekøene har økt, kriminaliteten har blitt tøffere mens Politiet svekkes og folk mister valgfrihet i møte med de offentlige tjenestene for seg og sine.

INP forsvant

Thore Gaard Olaussen forklarer det knappe borgerlige flertallet med at KrF igjen har falt under sperregrensen, mens Miljøpartiet de grønne klatret over fire prosent-grensen.

Han merker seg også at INP faller helt ned til 1,6 prosent. Forklaringen er åpenbar: Bråk, uro og partisplittelse.

– Jeg vil ikke avskrive dem helt, INP har hatt sterkere oppslutning på Vestlandet enn i resten av landet. Men i øyeblikket er de milelangt unna stortingsplass, sier Olaussen.