Fødselsleger fraråder på det sterkeste mot uassistert hjemmefødsel. VG har møtt en gruppe kvinner som mener «fri fødsel» er det eneste riktige.

I en samtalesirkel i Oslo sitter de syv kvinnene med to nyfødte babyer på gulvet. Øynene er lukket og pusten deres høres godt.

De har møttes for å snakke om valget om å føde hjemme uten helsepersonell til stede.

Utenfor er hovedstadens ettermiddagsrush godt i gang.

En ambulanse med blålys haster forbi i takt med at Oslo-folk er ferdige på jobb.

Men innenfor vinduene er det stille. Kvinnene fører hånden til hjertet og blir bedt om å «samle seg og bringe fokuset innover» av sirkelens fasilitator Maria Heiberg (35).

Samtalene som foregår i sirkelen er vanligvis konfidensielle, men i dag har VG fått være flue på veggen.

– Tusen takk for at dere er her i dag, for at vi kan samles og snakke fortrolig sammen helt uten krav og forventning, sier Maria.

De trekker pusten dypt inn gjennom nesen, og slipper den ut med kollektiv stønnelyd.

Alle syv har forskjellige historier, men det som knytter dem sammen er at de er for såkalt fri fødsel eller «freebirth» – altså å føde barn hjemme uten helsepersonell til stede.

Fødselsoverlege Thorbjørn Brook Steen sier til VG at han fraråder kvinner å føde hjemme uten jordmor. Les mer om hva Steen sier lenger ned i saken.

Fødselsoverlege Thorbjørn Brook Steen
<-Fødselsoverlege Thorbjørn Brook Steen

Stadig flere norske kvinner føder hjemme. Det viser tall fra FHI.

I 2023 ble det født 434 barn utenfor fødeinstitusjon i Norge. 139 kvinner valgte å føde planlagt hjemme i 2023. I 2022 var antallet 90.

Uassisterte fødsler uten jordmor er det vanskelig å finne tall på, men det er fullt lovlig.

Den norske Facebook-gruppen «Fødsel - uassistert fødsel - Freebirth» har i skrivende stund 224 medlemmer.

Maria legger hånden på brystet trekker pusten dypt og rolig.

– Vi kommer sammen for å kunne ha et sted hvor vi kan være autentiske og sårbare i alt vi står i. Vi skal kunne dukke opp her med alt vi er, og lande i trygghet, sier Maria til VG.

Det er hun som har tatt initiativ til samtalesirkelen, som gjennomføres på fast basis.

Meningen er at mødre, og de som ønsker å bli det, skal få snakke uavbrutt til en satt tid, om tanker og følelser det kanskje ikke er så mange i deres egen krets som deler.

Når tiden har gått ut kan de andre kvinnene gi støtte og feedback for de som ønsker det, forklarer hun.

«– For når man tar valg utenfor normen i livet generelt, og særlig når der gjelder noe så personlig og sensitivt som fødsel, er det lett å være og føle seg utenfor.»

Maria Heiberg, fasilitator og initiativtaker bak kvinnesirkelen

– Jeg brenner for at kvinner skal få ta sine egne, informerte valg. Om det er å føde på sykehus, hjemme med jordmor eller uten, sier Maria.

Hun fødte sitt første barn på sykehus, og det andre barnet hjemme uten helsepersonell til stede.

Maria ønsker å inspirere kvinner til å starte opp lignende sirkler og tiltak der de bor.

Flere av de fremmøtte har født uassistert hjemme, noen er nysgjerrige, mens andre ønsker å gjennomføre det.

– Hva er det inni deg her og nå som du ønsker å snakke høyt om? sier Maria og henvender seg til sirkelen.

– Kanskje det er noen tanker du går og kverner på som vil være lettere å bære hvis du deler? Du bestemmer, sier hun og forklarer at hver og en i sirkelen får ti til femten minutter hver til å snakke helt uavbrutt.

Nora Bull (28) er første kvinne ut. Hun fødte for syv uker siden datteren Aya på sykehus, men planla egentlig for en hjemmefødsel med jordmor.

I ukene etter fødselen stiller Nora spørsmål til hva hun kan lære av kvinnene i sirkelen slik at hennes neste fødselsopplevelse blir enda bedre.

– Jeg er her i dag fordi jeg er veldig interessert i fri fødsel. Det er kanskje en intensjon fremtids-Nora har, selv om det ikke har vært riktig til nå. Jeg er veldig nysgjerrig, og det tror jeg er for en grunn.

– Det kjennes veldig dypt og ekte. Jeg er derfor veldig spent på å høre deres erfaringer, sier hun og løfter blikket mot de seks andre kvinnene.

Tobarnsmoren Kristin Indereide (33) tar ordet. Hvis hun skal føde en tredje gang, skal det foregå hjemme uten jordmor.

– Det var ingen jordmor som kunne assistere meg hjemme ved min første fødsel, så jeg endte med å føde på sykehus mot min vilje. Jeg visste ikke da at jeg egentlig bare kunne bli hjemme.

– Men hvorfor vil du føde hjemme uten helsepersonell til stede?

– Jeg tror på at det er det tryggeste. Å føde hjemme uten jordmor er et valg, men det er det ingen som opplyser om, sier Kristin, som nettopp har startet en podcast om bevegelsen fri fødsel.

Hun har deltatt i sirkelen fordi hun søker fellesskap med kvinner som har felles syn på livet, fødsel og i morskapet.

– Mange kunne nok ikke tenke seg en hjemmefødsel utenfor sykehuset, og hvert fall ikke uten helsepersonell til stede. Tenk hvis det skjer noe underveis i fødselen, at barnet sitter fast?

– Da ønsker jeg å snu det andre veien. Tenk om det skjer noe fordi du er på sykehuset, og tenk om det ikke hadde skjedd hvis du var hjemme. Forskning viser at det blir mindre komplikasjoner ved en hjemmefødsel, svarer Kristin.

Forskningen hun viser til er en oversiktsartikkel og metaanalyse hos PubMed, en stor database som samler litteratur publisert i medisinske tidsskrifter.

Funnene indikerer at hjemmefødsel er trygt for kvinner med lav risiko for komplikasjoner. Studien har ikke undersøkt hvorvidt disse kvinnene har hatt helsepersonell til stede eller ikke.

– Jeg ønsket autonomi, selvstyre i min egen fødsel, sier Helene Brekkenes Clarke (33) som selv fødte på gjesterommet sitt for syv uker siden, uassistert av helsepersonell.

Maria setter i gang en øvelse i oppmerksomt nærvær.

– Legg begge hendene på livmoren og slapp av i skuldrene, sier Maria til sirkelen.

– Pust, og se for deg at det vokser røtter fra bena dine ned mot jorden, gjennom lag av asfalt og betong.

Nyfødte Aya har sovnet sittende tett inntil mamma Nora da hun tar ordet i sirkelen.

«– Både mamma og bestemoren min hadde lange og smertefulle fødsler, og tipp-oldemoren min mistet et barn som satt fast da hun fødte hjemme. Jeg prøvde så hardt å fortelle meg selv at «jeg er ikke dem, dette går kjempebra. Jeg har ikke trang fødselskanal, dette skal jeg klare».»

Nora Bull, sirkeldeltager

Nora og samboeren begynte å planlegge for hjemmefødsel i frykt for hvem de skulle møte på sykehuset av jordmødre og tvungne prosedyrer.

Men da terminen nærmet seg var det én tanke som dukket opp igjen og igjen, som hun ikke ble kvitt.

– Alt jeg klarte å se for meg var et dødt barn i armene mine. Og da skjønte jeg at jeg ikke var klar for å føde et annet sted enn på et sykehus. Instinktet mitt fortalte meg det, og da ble alt mye lysere, sier Nora.

Hun mener at dagens samfunn har surret seg langt vekk fra det som er det viktigste og det det som betyr aller mest, nemlig mor, barn og det naturlige instinktet.

– Nå er det på tide å surre seg tilbake. Det er en krig med egoet, det er så tøft å velge instinkt overfor det som resten av samfunnet gjør. Jeg hørte noen si på podkast at når du ordentlig skjønner hvorfor og får forankret det i deg selv, så er det ikke så farlig med hvordan lenger.

For Anja Bache-Wiig Solberg (28) var det selvsagt at hun skulle føde alene uten jordmor i sitt eget hjem fra første stund.

Hun gikk heller ikke til ultralyd eller oppfølging av helsepersonell under svangerskapet, i liket med flere av kvinnene i sirkelen.

28-åringen forteller at hun researchet mye i forkant og på ingen måte nok lett på avgjørelsen, og da fødselen nærmet seg føltes det helt naturlig og trygt.

– Jeg utelukker ikke at andre kan velge fri fødsel på en uansvarlig måte, sier Anja.

– Jeg ser på det som en naturlig del av min kropp og min helse at jeg kan bli gravid uten å bli målt og veid når jeg ikke føler meg syk selv. Graviditeten min gikk helt av seg selv, sier Anja.

Hun fortsetter:

– Intuisjonen min sa aldri at det var noe galt, og det var ingenting galt. Jeg har tillit til den individuelle kvinnens intuisjon og at det er den som sier ifra når det er noe som ikke er som det skal være.

Da fødselen startet var Anja hjemme.

I over ett døgn sa hun til seg selv at det ikke kunne stemme at fødselen var i gang, for det var jo ikke vondt som hun hadde blitt fortalt.

– Jeg var aldri redd. Plutselig gikk vannet, så kom hodet og så ble det helt stille. Plopp, så dyttet magen han ut. Kroppen gjorde det helt av seg selv, forteller Anja og ler.

Sønnen hennes er i dag 22 måneder og går ikke i barnehage.

– Jeg ammer han fortsatt mye og er hjemme med han hver dag. Det kunne ikke falt meg inn å sende han fra meg. Barnehage føles så fremmed. Selvfølgelig er vi sammen hele tiden, og selvfølgelig fødte jeg han hjemme.

Anja fortsetter:

– Jeg kan ikke skjønne at det var noe rart eller farlig med det. Jeg opplevde det ikke som farlig, det var derimot helt naturlig.

– Jeg mener ikke at man skal opphøye det naturlige, for det kan fort bli misbrukt. Men jeg skulle ønske at flere kunne forstå det naturlige og ha tid til å observere det, fortsetter Anja.

– Mange tenker ikke på hjemmefødsel, eller uassistert fødsel som et alternativ når de skal føde. Er det ikke farlig og direkte uansvarlig å ta dette valget på vegne av barnet sitt og seg selv?

– Grunnen til at vi tror at det er farlig er at samfunnet er utrolig redde for fødsel, og tenker at det er en farlig situasjon i seg selv. Det er obligatorisk å føle det, og hadde vi ikke tenkt det så hadde det ikke vært noen grunn til å sette opp det medisinske systemet som vi har gjort.

– Jeg tror ikke det er mange kvinner i verden som gleder seg til fødsel, de gleder seg til å få et barn etter at de har vært gjennom «den farligste opplevelsen som finnes», sier Anja og gjør hermetegn i luften.

Hun fortsetter:

– Men det er ikke min virkelighetsforståelse. Det er ikke jeg som er redd.

Kristin tar ordet igjen.

– For oss så handler det om at vi er mest redde for å møte systemet med leger og jordmødre. Mange her har opplevd traumer på sykehus som gjør at vi har tatt dette valget om fri fødsel og være i en naturlig prosess alene.

– Ting kan skje hjemme og. Babyer dør på sykehus og babyer dør utenfor sykehus, fortsetter Kristin.

– Hvis det er en del av min livshistorie at babyen min skal dø, så vil jeg mye heller at det skjer hjemme med meg alene og min familie, enn på et sykehus. Når man føder et liv, så føder man også en død. Samfunnet har mistet hele aksepten for død.

– Du spurte om det var uansvarlig å føde uassistert hjemme, sier Helene Brekkenes Clarke som fødte sitt andre barn hjemme uten jordmor.

– Ja?

– Det gjennomgående tema her er ansvar i flere av historiene. Hvis du snur det så opplevde jeg det uansvarlig å ikke lytte til meg selv og kroppens signaler i fødsel, men heller lytter til det noen utenfor meg selv skulle fortelle meg. Det er ikke å ta ansvar, det er å gi fra meg ansvar.

Det viktigste er at kvinner føder der hun føler seg tryggest. Om det er på sykehus eller hjemme - det er det flere som er enige om i sirkelen.

– Det er så power å høre på dere. Det gir meg så mye håp, sier Nora.

Thorbjørn Brook Steen, overlege på fødeavdelingen på Bærum sykehus, Arendal sykehus og C Medical, er positiv til at andre stemmer slipper til i den pågående fødselsdebatten.

Å lytte til en kommende mors intuisjon er svært viktig, mener han.

– Det er bra med andre stemmer, og jeg er også utrolig opptatt av å lytte til kvinnens intuisjon, spesielt i forbindelse med graviditet og fødsel.

– Mange av kvinnene som velger fri fødsel har sikkert god kontakt med sin graviditet og det fysiske de skal gjennom, sier Brook Steen.

Han fraråder imidlertid kvinner å føde hjemme uten jordmor eller annen helsepersonell til stede, og peker på hvor risikofylt det kan være og hvor fatalt det kan ende.

«– Fri fødsel er ikke noe jeg anbefaler, heller det motsatte. En slik fødsel blir kun applaudert når det går bra, og når det går dårlig er det grusomt.»

Thorbjørn Brook Steen, fødselsoverlege

Brook Steen fortsetter.

– Fallhøyden ved en uassistert fødsel er stor. Et scenario kan være at barnet sitter fast med skulderen og får for lite oksygen, og du ender opp med et hjerneskadet barn. Det er små prosenter som opplever dette, men sjansen finnes. Det er en stor byrde for foreldre å bære på gjennom et helt liv. Det å forløse barn, spesielt for førstegangsfødende, er ikke veldig lett.

Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Brook Steen har stor tro på at det bør satses på et system for de som ønsker en annerledes fødselsopplevelse enn de får på et sykehus.

Han peker samtidig på at det er mulig å legge til rette for en uforstyrret fødsel på instutisjon og.

– Og de som ønsker å føde hjemme uten, hva vil du si til dem?

– De kvinnene må først om fremst vært helt sikre på seg selv at valget de tar ikke er påvirket av noen andre enn dem selv. Problemet her er at det å være helt fri for påvirkning av de rundt seg er veldig vanskelig, til nesten umulig.

Han mener også at terskelen for å kontakte ambulanse bør være lav.

– Ha en plan B så du kjenner deg trygg på det. Ha lav terskel for å kontakte helsepersonell. Det viktigste er selvrefleksjonen om at du vil klandre deg selv for resten av livet om barnet får en skade som følge av valget ditt.