Mandag hadde foreldrene møte med representanter fra Stavanger universitetssykehus (SUS). De hadde mange tanker og spørsmål etter tapet av en liten gutt.

Tirsdag skal faren i avhør med politiet, som etterforsker dødsfallet ved sykehuset.

Sist uke våknet den lille gutten aldri opp etter narkose i forbindelse med inngrepet.

– Gutten har mange ganger vært i kontakt med sykehuset fordi han har en kronisk underliggende sykdom, forklarer foreldrenes bistandsadvokat Anne Kroken.

BISTÅR SØNDERKNUSTE FORELDRE: Bistandsadvokat Anne Kroken. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

– Trenger visshet

Hun understreker at foreldrene alltid har følt seg profesjonelt og godt ivaretatt ved SUS.

Fordi de ikke har norsk som morsmål, trenger de tolk når det kommer til samtaler om helsefaglige spørsmål. De har spesielt trukket frem møtene med sykehusets hjerteleger som godt håndtert hele veien.

– Men denne gangen var det ikke slik. Innvendingen fra foreldrene nå er at det har vært manglende informasjon. De følte at de ikke ble tatt med i prosessen, og at det ikke var tilgjengelig tolk for dem. Det foreldrene trenger å få visshet i er om all informasjon om guttens helse var på plass før han ble lagt i narkose, sier Kroken.

Ifølge Helse Norge har alle rett på å få informasjon om helse, sykdom og behandling på et språk man forstår. Dersom man har vanskelig for å forstå og snakke norsk, så har man rett til tolk på det språket man foretrekker.

Foreldrene gjorde forsøk på å få tolk før inngrepet, ifølge bistandsadvokaten:

– Da de ble kjent med at tolk ikke var på plass, ønsket de å ringe til kjente som kunne tolke. De opplevde at dette ikke var ønskelig fra sykehusets side.

Det uventede dødsfallet skal ha skjedd i forbindelse med forberedelse til tannoperasjonen da narkose ble gitt.

Resultatet av obduksjonen er ikke klar, og det er ikke fastslått hva som er dødsårsaken. Familiens kritikk ble først kjent via Stavanger Aftenblad.

Foto: Carina Johansen / NTB

Den lille gutten var foreldreparets eneste felles barn.

VG har vært i kontakt med klinikksjef Geir Lende ved Stavanger universitetssykehus og forelagt ham foreldrenes kritikk. Han sier dette:

– Saken er under etterforskning av politiet, derfor hverken vil eller kan jeg uttale meg om den, sier han.

Bistandsadvokat Kroken forteller at det var fylkeskommunale tannhelsetjenesten som initierte avtalen på sykehuset og at SUS bisto med anestesipersonell i forbindelse med tannoperasjonen.

– Vi kan ikke påstå at det er manglende informasjon om guttens helse som gjør at han dør, men foreldrene har behov for svar på sine mange spørsmål om nettopp dette, sier hun.

– Marerittfølelse

– De har det helt forferdelig og er i sjokk. Heldigvis har de mange rundt seg og en stor familie som ivaretar og trøster dem. Men de lever med en marerittfølelse, der de håper at de egentlig bare skal våkne opp fra en forferdelig drøm, sier bistandsadvokat Anne Kroken.

Hun og foreldrene har full forståelse for at det er en vanskelig situasjon nå for alt helsepersonell som har vært involvert, og at disse gjorde alt de kunne for å redde gutten deres.

Foreldrene befant seg på sykehuset da de fikk beskjed om at den lille ikke våknet opp etter narkosen.

– De er opptatt av å komme til bunns i saken slik at dette ikke skal skje med andre barn. De hadde en bitte liten gutt som de bare var opptatt av å beskytte og ivareta, så skjer dette, sier Anne Kroken.

Statsforvalteren har opprettet tilsyn etter dødsfallet.

– Å beskytte barna, er grunnleggende i livet til alle foreldre. Når barnet legges i narkose for behandling, overlates ansvaret til andre. Det er en situasjon og et ansvar vi alle har dyp respekt for.

Det sier leder i Norsk Anestesiologisk forening Svein Arne Monsen.

– Barnedødsfall i forbindelse med narkose skjer svært sjelden, sier han.