En trend i samfunnet, særlig blant unge, er å overvåke sin egen menstruasjonssyklus for å «optimalisere» hverdagen sin når det blant annet kommer til humørsvingninger og energinivå.

Det viser en undersøkelse utført av markedsanalysebyrået Opinion. Der kommer det frem at 64 prosent av unge, norske jenter overvåker menstruasjonssyklusen sin.

I likhet med flere kommersielle aktører har treningssenteret Sats en kampanje gående med dette som fokus.

«Tren etter syklusen din», «Hvorfor trene etter menstruasjonssyklusen?» «Hva skal man trene i de ulike fasene?» og «Hvordan spille på lag med dine hormoner», er artikkeloverskrifter som Sats har publisert i forbindelse med kampanjen.

– Dette er noe vanlige, friske kvinner ikke trenger å ofre en tanke, sier lege og forfatter Nina Brochmann.

– Jeg er skeptisk til denne trenden, fortsetter hun.

TREN ETTER SYKLUSEN DIN: Pressekontakt i Sats avviser at treningssenteret prøver å tjene penger på kvinners usikkerhet rundt syklus. Foto: Faksimile sats.no

– Kvinner fortjener å vite

Brochmann sier at hun har kort lunte når det gjelder kommersielle aktører og influencere som utnytter kvinners usikkerhet rundt egen kropp for å selge ting. Hun mener det gir økt prestasjonspress for kvinner.

– De «spiller på lag» med kvinner og pakker det inn i et vitenskapelig språk som gir troverdighet. Kvinner fortjener å vite at dette ikke har støtte i forskningen.

Brochmann sier at forskningen som finnes på syklustilpasset trening kun viser trivielle eller ingen effekter.

– Det er ikke funnet betydningsfulle effekter på prestasjon ved syklusoptimalisering – med mindre du har sterke plager. Har du sterke syklusplager, så gjelder det å lytte til egen kropp og senke kravene på dårlige dager.

– Men det er altså en klok rettesnor for alle kjønn: Tren etter dagsformen. Du drar ikke på intervalløkt når du har influensa, eller yoga når du har omgangssyke, sier Brochmann som også løftet problematikken på sin Instagram-profil tidligere denne uken.

– Redd dette gjør trening for komplisert for folk

Brochmann refererer til en større oversiktsartikkel og metaanalyse hos tidsskriftet Sports Medicine fra 2020.

Hun mener syklustrening kan være en fin bevisstgjøring for kvinner som sliter med alvorlige menssmerter, PMS og PMDD.

– Flere med syklusrelaterte lidelser forteller at det har gjort det enklere å trene fordi de senker listen for prestasjonene sine. Da er dette bare positivt og noe jeg heier helhjertet på. Bevegelse er god medisin mot smerter, depresjon og søvnvansker.

– Folk er bekymret for at de går glipp av «optimal helse» eller til og med gjør noe skadelig dersom de ikke tar hensyn til hormonene, sier lege Brochmann. Foto: Frode Hansen / VG

Problemet er når folk uten plager tror dette er noe de også bør drive med, og at alle kvinner burde trene etter syklusen, forklarer Brochmann.

– Folk er bekymret for at de går glipp av «optimal helse» eller til og med gjør noe skadelig dersom de ikke tar hensyn til hormonene. Men syklusoptimalisert trening for vanlige, friske kvinner har ingenting for seg.

Hun fortsetter:

– Jeg er redd dette gjør trening for komplisert for folk. Det store folkehelseproblemet i verden er at vi ikke beveger oss, ikke at noen overtrener eller trener feil. Når du slenger inn enda en ting folk må passe på og gjøre riktig, blir dørstokkmila enda lenger.

All bevegelse er bra for kroppen, helt uavhengig av syklusen din, sier Brochmann.

– Lytt til kroppens signaler når du først har kommet deg opp av sofaen, men that´s it. Hormonene dine trenger ikke omsorg.

– Vil det ikke ha en effekt den ene eller andre veien om man til enhver tid har kontroll på energinivået sitt?

– Jo, dette kalles noceboeffekten. Når man forventer å få en negativ, eller positiv effekt av noe, så er det overraskende hvor sterkt resultatet blir påvirket av det. Det er derfor toppidrettsutøvere har mentaltrenere og benytter seg av visualiseringsprosesser. Det er mulig å tenke deg god, så det er absolutt mulig å se for seg at du kan tenke deg dårlig og.

<-

Hedvig Bang, personlig trener og gründer av Core & Floor – opptrening etter fødsel.

– Ikke slik at PMS = rolig yogaøkt

Personlig trener og gründer av Core & Floor, Hedvig Bang, støtter lege Brochmann og har lagt ut et bilde av seg selv iført treningsklær omringet av kettlebells med påskriften: Min tilnærming til syklustrening.

– Noen ganger er det nettopp det du trenger for å snu følelsen du har i kroppen, andre ganger ikke. Det er ikke slik at PMS = rolig yogaøkt.

Hun fortsetter:

– Inntil forskningen sier noe annet, tenker jeg at man ikke trenger å komplisere trening ytterligere. La oss holde oss til gode gamle «tren etter dagsformen».

Sats: – Vi ønsker å oppmuntre

Pressekontakt i Sats, Tina Brodal, sier at de er kjent med kritikken til lege Nina Brochmann, og at de har vært i kontakt.

Brodal sier at treningssenterets intensjon er å dele informasjon om hvordan menstruasjonssyklusen kan påvirke treningsopplevelsen.

Hun sier det er fint å se at temaet vekker engasjement.

<-

Pressekontakt i Sats, Tina Brodal.

– Vi ønsker å oppmuntre til å lytte til kroppens signaler og tilpasse treningen deretter slik at man får økt treningsglede på hver eneste økt. Det er viktig å påpeke at vi ikke gir konkrete råd, da vi erkjenner at alle er forskjellige. Målet vårt er å oppmuntre til en positiv tilnærming til fysisk aktivitet og bevegelse.

Brodal legger til:

– For ordens skyld ser jeg også at Brochmann nevner at mange forsøker å kapitalisere eller tjene penger på dette eller lignende temaer, og det kan være tilfellet for noen, men dette er ikke en salgskampanje fra Sats.