– Jeg står midt i dette nå, sier tobarnsmamma Merete Gamst.

Fra 1. mars gikk hun ned i 80 prosent stilling for å klare å kombinere familieliv og jobb.

– Jeg føler at jeg må gjøre det for at alt skal gå opp. Det kjennes som at jeg løper og løper, men aldri, uansett hva jeg gjør, kommer frem.

Gamst fortsetter:

– Vi er et samfunn og arbeidsliv som belønner høyt tempo, og det går på bekostning av barna våre og familielivet.

Jobb går utover privatliv

Debatten om et mer familietilpasset arbeidsliv fortsetter. Tidligere denne uken uttalte nestleder i MDG Lan Marie Berg at firedagersuke er svaret på stresset småbarnsfamilier sliter med.

Dette etter at VG nylig skrev om Gullfaks barnehage der de ansatte jobber firedagersuker, men får betalt som om de jobber fullt.

Nesten én av tre sysselsatte opplever at jobben tar så mye tid eller energi at det går utover privatlivet ukentlig eller oftere. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Det er også langt flere kvinner som jobber deltid enn menn. Blant kvinner er det 45 prosent som jobber deltid, mens det blant menn er 25 prosent. Det kommer frem av ferske tall i SSB-artikkelen «Slik kan lønnsforskjellen mellom kvinner og menn forklares».

DET ER BARE NÅ DE ER SÅ SMÅ: Da Merete var åpen om at hun hadde gått ned i stilling for å få mer balanse i hverdagen, fikk hun massiv respons fra kvinner som følte på det samme. Her med døtrene. Foto: Privat

– En liten periode i et helt arbeidsliv

Gamst har en Instagram-konto med over 20 000 følgere, der hun deler om livet som småbarnsmor. Hun har tidligere vært åpen om at hun ble sykmeldt av å sjonglere tilværelsen som småbarnsmamma i full jobb, og får fortsatt henvendelser ukentlig fra kvinner som opplever det samme som henne.

– Vi er mange som kjører på for hardt for lenge, som resulterer i at folk blir utbrente og sykmeldte. Det er åpenbart at det ikke fungerer optimalt sånn det er nå. Og dessverre er det mange småbarnsmødre som blir taperne her, sier Gamst.

Les også: Rekordlav fruktbarhet: – Faresignal for Norge

Håpet er at å jobbe 80 prosent istedenfor 100 skal gjøre det lettere å få hverdagen til å gå opp for henne og familien.

I 2020 flyttet Gamst og forloveden Andreas Ihlebæk fra Oslo og hjem til Østfold for å være nær familiene sine. De har to små jenter under 5 år og ønsker blant annet å ha besteforeldre tettere på.

FLEKSIBILITET: – Jeg tror alle hadde vært tjent med et arbeidsliv som tilrettelegger og tilbyr fleksibilitet, sier småbarnsmamma Merete Gamst. Her med sin yngste datter. Foto: Thomas Andreassen / VG

Det har resultert i lengre reisevei til jobb, og etter at hjemmekontor-fleksibiliteten ble skrotet på mange arbeidsplasser etter coronapandemien, har det blitt mer utfordrende for hverdagslogistikken.

– Kvinner og par blir oppfordret til å få flere barn, samtidig som de skal gjøre karriere og etablere seg med høyt boliglån. Jeg tror alle hadde vært tjent med et arbeidsliv som tilrettelegger og tilbyr fleksibilitet. Det er kun snakk om en liten periode i et helt arbeidsliv.

– Det er bare akkurat nå de er så små

Ferske tall viser at fruktbarheten på landsbasis er rekordlav. Nå fødes kun 1,40 barn per kvinne i Norge viser en oversikt fra SSB.

Hun fortsetter:

– Jeg synes det er spennende at bedrifter rapporterer om gode resultater etter å ha testet firedagersuker. De scorer høyt på både produktivitet og trivsel. Jeg vet ikke om firedagersuke er løsningen i Norge, men det er brennaktuelt å se på måter som gjør det enklere å kombinere karriere og familieliv.

– Jeg tror dette er avgjørende for at flere skal ønske å få barn samtidig som de jobber 100 %.

– Hva tenker du rundt pensjonspoeng med å gå ned i stillingsprosent?

– Skal jeg tenke på barna mine, eller pensjonspoeng? Det er bare akkurat nå de er så små. Det handler om å prøve å leve et godt familieliv, i tillegg til å ha en meningsfull jobbhverdag. Det er enormt med kvinner som kjenner hvor vanskelig dette er hver eneste dag. Noe må skje snart, sier Gamst.

Merete Gamst har tidligere vært ansatt i VGTV, og jobber i dag i Schibsted Partnerstudio. VG er også eid av Schibsted.