De siste to og et halvt årene har Norges Bank satt opp renten 14 ganger. Målet er å dempe aktiviteten i økonomien, og få kontroll på den høye prisveksten som fortsatt ligger godt over målet på to prosent.

Under de siste to rentemøtene signaliserte sentralbanksjef i Norges Bank, Ida Wolden Bache, at renten vil bli liggende på dagens nivå en god stund fremover. Norges bank har også signalisert ett rentekutt i år, men først til høsten.

Styringsrenten ligger i dag på 4,5 prosent. Det er ventet at den forblir det samme når den settes torsdag denne uken.

I praksis betyr det at boligslånsrenten du får i banken vil ligge på i underkant av seks prosent.

– Aller verst akkurat nå

– Nå har folk fått den siste rentehevingen inn i banken, og har de høyeste låneutgiftene på veldig lenge. Det er aller verst akkurat nå, sier sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen til VG.

Han understreker at Nordea ikke ser så mørkt på det neste året. Prisveksten er høy, men den er på vei ned. Det kommende lønnsoppgjøret vil trolig gi folk mer å rutte med, og det er heller ikke ventet at renten vil heves ytterligere.

— Summen av det vil gjøre at folk har mer å rutte med. Dersom lønningene stiger enda mer enn prisveksten vil det bli enda hyggeligere. De aller fleste vil ha bedre råd når vi går inn i 2025 enn de har i dag, selv uten rentekutt, sier Olsen.

Kjetil Olsen
<-Kjetil Olsen

Sjeføkonom i Nordea.

Han forstår likevel at mange unge som kjøpte bolig da renten var lav har fått det trangt.

– Den gruppen som tok opp boliglån da renta lå på null, og makset lånet og følte at «dette klarer vi», de har fått en vanvittig smell da renta gikk opp, opp og opp, sier Olsen.

– Men vi ser likevel at de aller fleste klarer det, selv om de må knipe igjen noe voldsomt. Det er ikke noe luksusliv.

Sjeføkonomen påpeker likevel at høy rente har hjulpet de som står utenfor boligmarkedet.

– Renteøkningene har bidratt til å bremse boligprisene. Så for dem som står utenfor boligmarkedet har det kanskje blitt litt lettere å kjøpe sin første bolig, sier Olsen.

Les mer: Tre grep alle med boliglån bør ta

 Kari Due-Andresen
<- Kari Due-Andresen

Sjef i Akershus Eiendom

Sjef Kari Due-Andersen i Akershus Eiendom sier at norske husholdninger har fått større tro på både egen og landets økonomi. Hun setter det i sammenheng med at folk ikke ser for seg at renten blir høyere.

– Alle videre økninger nå vil smerte, fordi det allerede er så dyrt. Men det har også mye med signaleffekt å gjøre. En viktig ting nå hvis rentetoppen er nådd, er at man faktisk kan senke skuldrene litt og tenke at det hvert fall ikke skal bli verre.

– Er det negativt for renteutviklingen om folk senker skuldrene?

– Nei, det tror jeg sentralbanken har tatt høyde for. Det er en konsekvens av at man har kommet til rentetoppen, at man faktisk kan begynne å slappe av mer. Aktiviteten i Norge har jo bremset ganske mye opp, så vi håper den gradvis kommer i gang igjen mot slutten av året og inn i neste år.