Alf Magne og kona Marte har en nyfødt sønn, en datter på ett år og en sønn som straks fyller fire.

Før de giftet seg, tok paret et utradisjonelt valg. De bestemte seg for at den dagen de fikk barn, skulle en av dem være hjemme med barna. Da det første barnet kom, tok de nok et uvanlig valg:

Det ble Alf Magne som skulle være hjemmeværende, mens Marte fortsatte i fulltidsstilling i jobben som ungdomsskolelærer.

Etter at debatten om slitne småbarnsforeldre har rast den siste uken, gikk forsker Cathrine Egeland tirsdag ut og sa at fedrene må ta ansvar hjemme.

Hun viste til OsloMets rapport om barnefamiliens hverdagsliv fra 2021, hvor det kom tydelig fram at mødre gjør mest hjemme.

Hjemme hos Alf Magne og Marte er det motsatt.

Marte og Alf Magne har alltid være enige om hvordan de vil bruke pengene og tiden sin. Foto: Privat

– Det er flere grunner til at det ble sånn, men for oss var det springende punktet viktigheten av Marte sin jobb. At hun er lærer ser vi på som såpass betydningsfullt at det går foran en jobb jeg kunne hatt, sier Alf Magne, som er utdannet historiker.

Dersom et par ønsker at en av dem skal jobbe deltid, eller være hjemmeværende, er det ofte et økonomisk valg. Kvinner jobber i dag dobbelt så ofte deltid som menn.

– Økonomien i det var ikke avgjørende for oss, sier Alf Magne, som beskriver valget som et verdivalg.

Trives godt

Alf Magne føler ikke at han har ofret eller gått glipp av noe ved å bruke 30-åra hjemme med barna.

– Jeg har opplevd dette som et stort privilegium hele veien. Jeg trives veldig godt med det. Jeg vet at tiden flyr, så jeg er veldig takknemlig for å få med meg denne biten av livet til ungene.

Han understreker at det ikke er skrevet i stein at det er han som skal være hjemme hele veien.

– Blir jeg tilbudt en stilling som vi anser som viktigere enn den Marte har nå, vil jeg ta den – men det vil være et skikkelig offer for meg å gå glipp av å være hjemme med barna, sier han.

Alf Magne har tidligere jobbet i barnehage. Foto: Privat

Få negative reaksjoner

– Hvilke reaksjoner har du fått på at du har valgt å gå hjemme?

– Det er jo en stund siden jeg tok det valget, så ting har jo lagt seg litt nå. Jeg husker ikke så mange negative kommentarer, men det vi har fått en del reaksjoner på er at vi ikke har hatt barna i barnehagen. Det er nok den biten folk reagerer mest på.

Ingen av familiens barn har gått i barnehage. Det gjør dem til en liten minoritet, da tall fra SSB viser at 93,8 prosent av barn i Norge mellom 1 og 5 år har plass i barnehage.

– Vi er ikke motstandere av barnehage. Hadde vi funnet ut at barna hadde hatt det bedre der, hadde vi endret på det vi gjør. Men at jeg er hjemme fungerer veldig bra nå.

Alf Magne og barna bruker mye tid på lekeplasser og strender i nærområdet. Foto: Privat

Noen ganger har Alf Magne Sirevåg merket seg at enkelte menn har virket ukomfortable når han har fortalt at han er hjemme med barna, mens kona jobber.

– Jeg vet ikke hvorfor, men det kan jo være fordi de synes det er rart at jeg går hjemme.

Tanja Haraldsdottir Nordberg ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI på Oslo Met har blant annet forsket på arbeidsliv og foreldrepermisjon. Hun bekrefter at Alf Magne og familien går mot strømmen.

– Vi vet fra mange studier at kvinner tar en større del av ansvaret for hjem og barn. Dette gjelder selv om menn sin tidsbruk på omsorg av barn og husarbeid øker.

Frank Mosve har tidligere jobbet mange år på familievernkontor og BUP, og jobber nå i barnevernstjenesten.

Han mener at når det kommer til fordeling av oppgaver i hjemmet, er ikke nødvendigvis kvinner og menn så likestilte som vi liker å tro.

– I forhold til hva vi kanskje forventer, er jeg litt overrasket over at de utdaterte kjønnsrollemønstrene sitter så hardt fast.

Mosve understreker at han uttaler seg på grunnlag av egen erfaring, og sitt arbeid med familier.

– Det er oftest mor som tar seg fri når barnet er sykt. Selv om far til en viss grad også gjør det, er det veldig skjevt. Og når det ringer fra helseinstitusjoner eller skolen, spør man oftest etter mor, sier han og legger til:

– Det er vel fordi man er vant til at det er hun som står mest i det.

Mindre slitsomt med flere

Den siste tiden har debatten om slitne småbarnsforeldre rast. Harald Eia har uttalt at det ikke er slitsomt å ha barn, og får støtte av VGs kommentator Hans Petter Sjøli. Tobarnsmor Merete Gamst har samtidig tatt et valg mange kvinner gjør, nemlig å gå ned i stilling for å få hverdagen til å gå opp.

– Syns du det er slitsomt å ha barn?

– Det er både og. Man må jo være på hele tiden. Med den eldste husker jeg at jeg la inn at jeg skulle drikke en til to kopper te om dagen, sånn at han måtte lære å gjøre ting uten meg. Det var ikke bare-bare, og det syns jeg illustrerer litt hvor «på» man må være. Det er jo ikke rart, for barna ønsker kontakt, sier trebarnspappaen.

Tidligere i mars kom nye fruktbarhetstall, som er på rekordlave 1,4 barn per norske kvinne. Sirevåg mener derimot at det ble mindre slitsomt når det andre barnet kom.

– Det er annerledes når det kommer søsken. Da har barna noen å være sammen med, arbeidstyngden blir mindre og det blir mindre slitsomt. Mest av alt kjenner jeg meg heldig, sier han.

Foto: Privat

Klarer seg på mindre

Nå som paret nettopp har fått sitt tredje barn, er Marte hjemme i permisjon. Hun får også Alf Magnes permisjon, og familien er dermed hjemme sammen et helt år.

– Det syns vi er helt fantastisk, alle sammen.

Selv om de lever på kun én inntekt – Martes lærerlønn – fastholder Alf Magne at de har alt de trenger.

– Vi har levd som vi har ønsket hele tiden. Vi har absolutt alt vi trenger, men vi trenger ikke mye og bruker lite.

Han legger til:

– Det er ingen ideologiske grunner til det, men det handler om behov og ønsker vi har. Vi lever det livet vi vil leve.