I fjor klarte Arina Aamir (18)å bli den yngste politikeren i historien i Oslo bystyre.

Nå vil hun forsøke å toppe det.

– Jeg har bestemt meg for å stille meg til disposisjon for valgkomiteen i Oslo Høyre, foran stortingsvalget neste år. Jeg har ambisjon om å kapre en fast plass, sier den unge Høyre-politikeren.

Aamir sier det er fire grunner til at hun stiller:

1. UNGE INN: –⁠ 1. og 2. gangvelgerne er de som stemmer aller minst og det må vi gjøre noe med. Da er det viktig at de ser at noen er der for å representere dem.

– Skolepolitikk trekkes frem som veldig viktig av mange partier, men de fleste politikerne snakker til foreldrene. Jeg vil snakke til elevene og ta utgangspunkt i deres virkelighet.

2. GJENGENE: –⁠ Ungdomskriminalitet er den andre viktige saken, hvor stadig yngre blir rekruttert til gjengene.

– Alle er enige i at det må krafttak for å gjøre noe med?

– Ja, men det vil hjelpe at det kommer noen inn som er unge. Jeg bor i Groruddalen og forstår nok noe bedre enn mange eldre politikere hva som skjer – og hva som må gjøres.

– Det hadde vært gøy å bli tidenes yngste stortingsrepresentant på fast plass, sier hun. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Hva må gjøres?

– Det er litt grovt sagt to politiske veier. De som vil være veldig harde mot dem og bare straffe. Så er dem som i større grad vil ha fokus på forebygging og rehabilitering. Jeg tror vi trenger en miks av begge deler.

Svar på tre spørsmål i denne saken

Hvem er Arina Aamir og hvorfor er hun i nyhetene?

Arina Aamir er en 18 år gammel politiker fra Oslo som nylig har gjort seg bemerket ved å bli den yngste politikeren i Oslo bystyre. Nå har hun satt seg et nytt mål om å bli den yngste faste representanten på Stortinget. Hun har vært i nyhetene fordi hun ønsker å representere unge velgere og ta opp viktige saker som skolepolitikk, ungdomskriminalitet, skolereform og EU-medlemskap.

Hva er Stortinget, og hvorfor er det viktig?

Stortinget er Norges nasjonalforsamling og hovedlovgivende organ. Det spiller en kritisk rolle i norsk politikk ved å lage og vedta lover, bestemme nasjonalbudsjettet og overvåke regjeringen. Å ha en plass på Stortinget gir politikere muligheten til å påvirke disse prosessene og dermed forme fremtiden til Norge.

Kan Arina Aamir virkelig bli den yngste faste representanten på Stortinget?

Ja, det er mulig. Hvis hun blir valgt inn i det neste stortingsvalget, vil hun overgå Maren Grøthe, som var den yngste som har sittet på Stortinget, men kun som fast møtende vararepresentant.

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra OpenAI, og kvalitetssikret av VGs journalister.

3. SKOLEREFORM: –⁠ 23–24 prosent av elevene er ikke gode nok i lesing, skriving og regning, ifølge nasjonale prøver. Vi må ha mer satsing på å forbedre det.

Hun legger til:

– Det er mye fokus på frafallet i videregående skole, men frafallet begynner på ungdomsskolen. Vi trenger en ungdomsskolereform, for tidligere å hjelpe dem som sliter.

4. EU-MEDLEMSKAP: –⁠ Det fjerde er EU-medlemskap.

Vi ser litt dumt på henne.

– EU-medlemskap?

– Det er 30 år siden siste EU-avstemning. Siden har 12 nye årskull kunne stemme ved stortingsvalget. Klimakrise og krig gjør at vi må løfte en ny EU-debatt. Og også når det gjelder dette, bør eldre lytte til, fordi det er først og fremst de unge som er mer positive til EU. Vår stemme må bli hørt i den debatten, sier Aamir.

Stoltenberg

Hun har en ganske morsom historie om en fyr fra et visst konkurrerende parti på venstresiden.

Hun fikk tidlig være med sin politikermor. Her hilsen kronprinsen på henne i forbindelse med markeringen for ofrene som ble rammet av flommen i Pakistan i 2010. Foto: Privat

Mammaen hennes, Afshan Rafiq (49), ledet an som ikke vestlig-politiker både i Oslo bystyre og på Stortinget.

– Jeg var tre år og med mamma på en debatt, hvor også daværende statsminister Jens Stoltenberg deltok.

Han kom ut og hilse på pappa og meg, sier hun:

– Han spurte om jeg visste hvem han er. «Ja, jeg vet det, du er statsminister. Når jeg blir stor skal jeg ta over kontoret ditt.

Hun ler og legger til:

– Litt kleint, men gøy.

– Det er ikke helt urealistisk hvis du kommer inn på Stortinget?

– Det er fortsatt en lang vei dit. Spørsmålet er om Norge etter hvert er klar for en statsminister med minoritetsbakgrunn. Det vil tiden vise.

– Har du gjort noe galt i livet?

– Jeg jukset på en prøve i tysk i fjor. Det sto mellom karakterene fem og seks.

– Hva fikk du?

– Jeg fikk seks. Jeg kikket litt på mobilen når det gjaldt noen tyske ord. Uff, dette vil ikke tysklæreren min like å lese, sier hun lettere beskjemmet.

Moren har sittet der. Nå vil datteren også inn på Stortinget. Foto: Helge Mikalsen / VG

Vara har vært yngre

Maren Grøthe (22) er den yngste som har inntatt Stortinget, men bare som vararepresentant for Ola Borten Moe da han var statsråd fra 2021 til 2023.

Aamir kan bli den yngste som blir fast innvalgt, med 20,4 år. Flere har vært 21, blant andre Anna Ljungren fra Nordland i 2005 og Trond Jensrud fra Buskerud i 1989.

Thomas Konow var bare 17 år da han var medlem av den grunnlovsgivende «Riksforsamlingen» på Eidsvoll i 1814, men han ble ikke innvalgt på Stortinget før i 1839.