Den siste tiden har det pågått en debatt rundt miljøet på det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

Det offentlige startskuddet for diskusjonen, som er omtalt i bransjenettsteder som Advokatbladet, var en video på TikTok.

I videoen diskuterer personer tilknyttet miljøet hvordan det har utviklet seg en ukultur. Hverdagen er preget av spisse albuer, og ingen er interessert i å hjelpe hverandre, eller unner hverandre suksess. Tiktoken ble siden slettet.

Kommentarfeltet, som VG rakk å se før videoen ble slettet, var full av støtteerklæringer, med opp til tusen likes.

Karakterpress

Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen sier til VG at de er godt kjent med problemet.

Men hva er egentlig problemet?

– Noen studiemiljøer er utsatt for et høyt press, spesielt prestisjestudier som jussen. På det verste fører dette til et krevende studiemiljø som kan gå utover studentenes trivsel og læringsmiljø.

Dette sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder av studentparlamentet. Hun forteller at de stadig er i kontakt med studenter.

– Når du hele tiden er utsatt for et voldsomt press, er det åpenbart at dette går utover hvor bra du lærer. Dette sier også studentene på jussen tydelig ifra om.

Kaja Hovdenak
<-Kaja Hovdenak

Leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen

Hun sier at dette har vært et tema blant studentene på jussen over lengre tid.

– Det at det har vært et tema så lenge sier noe i seg selv. Vi vet så klart det ikke gjelder alle studentene, men vi vet eksempelvis fra Studiebarometeret at hver femte jusstudent er lite eller i ingen grad tilfreds med det sosiale miljøet på studiet. Dette må vi ta tak i, sier Hovdenak.

Vil nyansere bildet

Adrian Melby Bekken tar en mastergrad i juss ved UiB.

Han leder det juridiske studentutvalget i Bergen, og har naturligvis fått med seg diskusjonen som har utspilt seg.

– Dette er et miljø som er preget av konkurranse. Det er et prestisjefylt studium, sier han til VG.

Adrian Melby Bekken
<-Adrian Melby Bekken

Student, Universitetet i Bergen

Han forteller at han selv kjente på et konkurransemiljø som føltes uvant da han flyttet fra Trondheim til Bergen for første gang. Ting har imidlertid gått seg til, og han mener ting har blitt fremstilt for svart/hvitt.

– Studentmiljøet på juss er nok litt mer nyansert enn det er blitt fremstilt. Det er ikke nødvendigvis alltid så ille som dette stempelet tyder på.

Bekken sier at han synes det er «veldig uheldig» om mange kjenner på mye usikkerhet i starten av studieløpet sitt, men han oppfordrer nå andre til å oppsøke faglige og sosiale aktiviteter.

– Jeg var jovial trønder som kom inn i et helt ukjent miljø. Men jeg er en av dem som snakker mye med folk, og prøver å bli kjent, så for meg var det mest i starten. Da var det vanskelig å tilhøre. Men det er vel litt sånn på alle studier.

Dekan: – Ikke noe nytt

VG har vært i kontakt med det juridiske fakultetet i Bergen. Dekan Karl Harald Søvig sier at karakterpresset det snakkes om ikke er noe nytt. Han er usikker på om det er noe mer eller mindre konkurranse i studiemiljøene nå enn før, men har noen forklaringer på hvorfor den er tøff.

– En av drivende kraft er arbeidslivet, som i noen bransjer bruker karakterer som sentralt kriterium når de skal ansette nye kandidater. Samtidig er arbeidsmarkedet for tiden godt, og alle som blir ferdige kommer i jobb og de kommer i relevant jobb. Kanskje bidrar også ulike sosiale medier til utviklingen.

Karl Harald Søvig
<-Karl Harald Søvig

Dekan, Det juridiske fakultetet i Bergen.

Søvig sier at universitet tar forholdsregler for å sørge for at studentene har det bra.

– Vi har gjennom mange år hatt arbeidsgrupper på 1. og 2. studieår, som er grupper på 10–12 studenter som møtes ukentlig under ledelse a en viderekommen student. Undersøkelsen i arbeidsgruppene viser at studentene i liten grad opplever karakterpress der.

Et annet grep de har gjort er karakterfritt førstesemester, og Søvig er klar på at de alltid vil vurdere om ting kan endres.

Flere grep er blitt tatt for at studentene ved dette fakultetet skal ha det bedre. Foto: Marit Hommedal / NTB

Hovdenak i Studentparlamentet er glad universitetet er med på laget, men jobben er ikke gjort.

– Vi opplever at både universitetet og fakultetet tar dette på alvor, men det at problemet fortsatt er her viser at vi ikke har gjort nok.

– Det at slike studiekulturer eksisterer også på andre lignende studier, viser at dette ikke er en særsituasjon på jussen i Bergen. Da er det viktig at vi tar større strukturelle grep. Eksempelvis skal regjeringen snart legge frem en stortingsmelding om opptakssystemet. Den tror vi kan bli viktig i dette arbeidet.