Lørdag skriver tidligere helseminister Ingvild Kjerkol på Facebook at hun kun fikk 30 minutter til å skrive noen ord før pressekonferansen fredag.

– Talen ble ærlig, følelsesladd og kanskje mer personlig enn jeg ville valgt om jeg, som du, hadde hatt mulighet til å sove på den, skriver Kjerkol i en kommentar under et innlegg.

Foto: Skjermdump fra Facebook.

Kommentaren skriver hun under innlegget til tidligere statssekretær Mathias Fischer.

I innlegget beskriver Fischer Kjerkols tale under pressekonferansen som arrogant og som den ble skrevet i affekt.

Fischer savner en beklagelse fra den tidligere helseministeren.

– Til alle som leser Mathias Fischer sin status og min kommentar her. Vi kjenner ikke hverandre – kan bare huske hyggelige korte hils i stortingsrestauranten, skriver Kjerkol i kommentarfeltet.

Nemnda: Jukset forsettlig

– Jeg er kommet til at det er svært vanskelig å få utført den krevende jobben som helse- og omsorgsminister. Jeg har derfor kommet til at Ingvild bør fratre som statsråd, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han og Kjerkol møtte pressen fredag formiddag.

Støre bekreftet at nemnda mener hun har jukset forsettlig, som betyr med vilje.

Kjerkol fikk konklusjonen fra Nord universitet på onsdag. Kort tid etter ble også Støre informert, sier statsministeren.

– For å fortsette som helseminister, må jeg ha tillit. Jeg fratrer denne fantastiske jobben, sa Kjerkol.

43 prosent tekstlikhet

Den siste plagiatkontrollen viser at oppgaven inneholder «et tekstsammenfall på til sammen 43 prosent med ulike kilder fordelt på over 461 tekstblokker», skriver nemnda.

Opprinnelig ble det avdekket 19 prosent tekstlikhet da oppgaven ble sensurert i 2021.

– Det er viktig å forstå at funn av tekstlikhet i en plagiatkontroll ikke er det samme som at studenten har fusket. Med andre ord; 43 prosent tekstlikhet betyr ikke 43 prosent fusk. At man finner tekstlikhet med andre kilder kan for eksempel være at innholdsfortegnelsen er tilnærmet lik, sier Kjerkols advokat Marianne Klausen til VG.

Hun viser til at det er naturlig at innholdsfortegnelser ligner på hverandre da masteroppgaver med samme tema ofte bygges opp på tilsvarende måte.

Vedlegg med kildehenvisninger er et annet eksempel, sier Klausen.

Ifølge nemnda dreier plagiatet seg om både direkte avskrift eller lettere omskrivning uten kildehenvisninger. «Fusk i form av plagiat i et omfang som her, kan ikke ha oppstått uten forfatterens kjennskap til handlingen totalt sett».