Mandag skrev VG om hvordan tomme lystgassflasker hoper seg opp i Oslo.

Gassen brukes trolig til rus, og flaskene kastes ofte ikke på riktig måte. Dette kan føre til både nerveskader blant de som bruker gassen og alvorlige ulykker ved gjenvinningsanleggene i hovedstaden.

I og med at salg ikke er ulovlig, er det lite politiet kan gjøre.

Nå kommer helseminister Ingvild Kjerkol på banen.

– Jeg er bekymret for økt bruk av lystgass, særlig blant unge. Fagfolkene har advart om dette og derfor jobber jeg nå med kraftige innstramminger og reguleringer av lystgass, skriver hun i en e-post til VG.

VIL STRAMME INN: Kjerkol reagerer etter VG-sak. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Strengere i Nederland og Danmark

I Nederland la de ned et forbud mot kjøp, salg og besittelse av lystgass i fjor. I Danmark har de hatt 18-årsgrense i flere år, i tillegg til lover om videresalg og bruk på offentlig sted.

Kjerkol sier til VG at de ser på lignende tiltak.

– Forslagene er ikke helt klare enda, men det kommer til å handle om å begrense salg, regulere størrelsen på beholdere og å innføre en aldersgrense. Straff og bøter for brudd på de nye reglene er også aktuelt sammen med flere tiltak.

– Vil skal behandle dette i regjeringen nå og vil legge innstramming og regelverk fram når det er klart.

– Veldig farlig

Når du inhalerer lystgass, så fortrenges oksygenet i lungene dine. Blodet som pumpes til organene dine er dermed oksygenfattig, noe som kan være svært skadelig, spesielt for hjernen.

Du blir rett og slett litt «kvalt».

Overlege My Hermansen fortalte nylig til VG at de får inn en jevn strøm med pasienter som har fått nerveskader grunnet misbruk over tid.

Hun advarte også mot de kortsiktige skadene.

– Man kan besvime, man kan falle og slå seg. Og selv om det er sjeldent, så kan det også trigge hjertestans, pustestans og epileptiske kramper. Så selv om det er en kortvarig rus, så kan dette være veldig farlig.