– At tannbehandling i seg selv kan føre til akutt død er veldig uvanlig.

Det sier spesialist i barnetannhelse Hilde Nordgarden.

Hun er avdelingsleder ved TAKO-senteret ved Lovisenberg sykehus og nasjonalt kompetansesenter for oral helse ved sjeldne diagnoser.

2. april døde tre år gamle Ivan Bilal (3) i forbindelse med en tannlegebehandling på Stavanger universitetssykehus.

Foreldrene reiste med sønnen fra Egersund til Stavanger for en tannlegesjekk med mulig påfølgende behandling for lille Ivan, ifølge foreldrene.

Fordi sønnen hadde Williams syndrom, var det bestemt at treåringen skulle legges i narkose, sier faren.

Ivan våknet aldri fra narkosen.

SØSKENKJÆRLIGHET: – Ivan var min bestevenn og favorittperson i verden, sier storesøster Sima (16) til VG om lillebroren hun mistet i forrige uke.

Nye avhør onsdag

Bistandsadvokat Anne Kroken sier at familien nå bistår politiet i Stavanger i arbeidet med å hente inn journaler og dokumenter.

Også onsdag satt familien i avhør med politiet.

Kroken har tidligere fortalt at guttens diagnose er årsaken til at han allerede har hatt en rekke konsultasjoner ved Stavanger universitetssykehus.

– Familien har vært der en rekke ganger før og følt seg godt ivaretatt, men denne gangen opplevde de det annerledes, sier Kroken.

Bistandsadvokat
<-Bistandsadvokat

Anne Kroken

Hun sier det nå er viktig å få klarhet i to ting:

Guttens tilstand krever at det tas særlig hensyn ved medisinsk behandling og god informasjon er viktig. Hun stiller spørsmål ved om dette ble gjort.

– Når foreldrene i tillegg ikke har fått tolk, viser det at kommunikasjonen ikke har vært god nok, sier Kroken.

VG har i samtale med Ivans far, Riad Hassan Bilal, blitt gjort kjent med alt familien opplevde på Stavanger Universitetssykehus (SUS) 2. april.

Det var dagen gutten deres døde.

I forbindelse med id-høytiden onsdag har familie og venner vært samlet på Ivans grav. Dette bildet er tatt etter begravelsen. Foto: Anders Minge / Stavanger Aftenblad

Ikke uvanlig med narkose

Det er ikke mer risikabelt å benytte narkose ved tannbehandlinger enn ved andre type behandlinger, sier barnetannlege Nordgarden.

Hun understreker at hun hverken kjenner omstendighetene eller årsakene til tannbehandlingen ved Stavanger universitetssykehus, og at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Barnetannlege
<-Barnetannlege

Hilde Nordgarden

– Faktisk mener vi som jobber med munnhelse hos barn at det
brukes for lite narkose når barn skal til tannbehandling.

Dette gjelder særlig ved langvarige og store behandlinger.

– Det verst tenkelige

Universitetssykehuset i Stavanger sier de ikke har anledning til å gi ytterligere detaljer om saken på grunn av den etterforskningen, og på grunn av taushetsplikten.

Klinikkleder Geir Lende skriver likevel følgende i en e-post til VG:

– Familien har opplevd det verst tenkelige foreldre kan oppleve. Vi forstår veldig godt at familien har mange spørsmål rundt det som har skjedd. Saken etterforskes nå av politiet, og Statsforvalteren har opprettet tilsyn. Vi skal legge til rette for at alle forhold blir grundig belyst.

I Egersund sitter en familie tilbake som er sterkt preget av sorgen og savnet etter minstemann.

– Jeg er knust og har det vondt. Jeg er trist og lei meg, men også sint for det som har skjedd. Men jeg har lovet Ivan at jeg skal kjempe for at dette ikke skal skje med andre. Jeg prøver å være sterk for Ivan, sier pappa Riad.

Også Ivans mamma, Touileen, sliter hardt nå. Ivan var hennes eneste barn.

– Hun er lei seg og har det vondt både mentalt og fysisk, sier Riad Hassan Bilal.

FAR OG SØNN: Ivan og pappa Riad tilbrakte alle dager sammen og elsket å gå på tur.

Foreldrene til Ivan har fortalt VG at de gjentatte ganger ba om å få tolk, men at de ikke fikk det – og at de dermed forsto lite at hva som skjedde på sykehuset 2. april.

Pasienter og pårørende i Norge har rett til å få informasjon om helse, sykdom og behandling på et språk de forstår. Bruken av tolk er hjemlet i norsk lov.

– Tolken er uten tvil veldig viktig for rettssikkerheten og behandlingen til pasienten, men også for behandleren, sier Thomas Petter Ekhaugen.

Han er leder for Tolkesentralen ved Oslo universitetssykehus (OUS), og uttaler seg på generelt grunnlag.

– Klarer ikke uttrykke hva som er galt

– Det er behandler som har ansvar for å bestille tolk. Det skjer ikke automatisk, det er alltid en individuell vurdering, men hvis man ikke får utøvd riktig pasientbehandling på norsk så skal det bestilles tolk. Dette har også en kostnad, men det er ikke det som er avgjørende, forteller Ekhaugen.

– Hva kan skje om det ikke er tolk til stede?

– Da kan det være at pasienten ikke får den behandlingen som vedkommende skal ha. Ting forsvinner i kommunikasjonen, det kan være at pasienten ikke klarer å uttrykke hva som er galt, eller at behandler hverken får stilt viktige spørsmål eller får viktige svar, sier Ekhaugen.

Tolkesentralen ved Oslo universitetssykehus har avtale med mer enn 300 tolker, som tar oppdrag på mer enn 80 språk.

– Kan være skremmende

Spesialistene ved TAKO-senteret håper at foreldre ikke blir redde for å legge barna sine i narkose for å få gjort nødvendig tannbehandling.

– I dag behandles for mange barn med bare lokal bedøvelse. For barn kan det være skremmende, særlig barn som i tillegg har kognitive utfordringer eller er sensitive for lyd, som barn med Williams gjerne er.

Styreleder Erik Andersen i Norsk forening for Williams syndrom sier at barn med denne diagnosen kan ha ulike helsemessige utfordringer, som for eksempel hjertefeil.

– Derfor er det viktig med god kommunikasjon i forkant av et inngrep eller en behandling, særlig ved narkose, sier han.

Andersen har selv en sønn med Williams syndrom.

Erik Andersen, leder for Norsk forening for Williams syndrom og sønnen Johann.

– Vi tar alltid blodprøver et par dager i forkant av en narkose og før man starter behandling, sier Andersen.

Han sier slike undersøkelser er anbefalt for å sjekke at barnet vil tåle narkose og eventuelle behandlinger.

Mange medlemmer i foreningen føler seg sterkt berørt av den tragiske hendelsen.

– Det er første gang i mine 26 år som leder at jeg hører om et akutt dødsfall knyttet til denne diagnosen, sier han.